Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výzva předsedy senátu k národu z 8.4.2021

 

Vystoupení Miloše Vystrčila ze dne 8. dubna 2021

 

VIDEO

(Záznam celého brífingu)

 

 

Citujeme z projevu:

 

„Dospěl jsem k názoru, že k některým věcem, které se dnes v ČR dějí, už nelze mlčet. My všichni dnes žijeme v době, která není jednoduchá, snažíme se ochránit své zdraví, životy svých blízkých, stojí nás to spoustu energie a úsilí, zaplaťpánbůh máme velmi robustní zdravotnický systém a schopné zdravotníky, kteří pracují s nasazením všech svých sil, a přesto v boji s pandemií nepatříme mezi úspěšné, naopak patříme mezi neúspěšné. V kontrastu s tím, co máme k dispozici, vystupuje do popředí, že ten, kdo to celé řídí a organizuje, to řízení a organizaci nezvládá. A dopadá to na nás všechny. Vzhledem k tomu, jak jsme frustrovaní a unavení, tak dle mého názoru zeslábl práh citlivosti k jiným věcem, které se dějí. Jsme méně citliví ke lžím, k neslušnému jednání, ke sprostému jednání. K nehospodárnosti některých institucí. A pod heslem ‚Nerušte, my bojujeme s covidem‘ se začínají skrývat věci, které by nám neměly být lhostejné. Zdá se mi, že ti, kteří jsou zodpovědní za fungování státu, čím dál více měli pocit, že nemusí dodržovat žádná pravidla, že si mohou dovolit cokoliv a kdykoliv.

 

Jako by ti, kteří nás řídí, měli pocit, že můžou kdykoliv lhát, že můžou být sprostí na lidi kolem sebe, na novináře, své kolegy, na kohokoliv. Zdá se mi, jako by ti lidé měli pocit, že mohu ignorovat základní společenské normy, základní pravidla služnosti. Že mohou podle potřeby ohýbat ústavu a zákony, že mohou ingorovat nálezy nezávislého kontrolního úřadu, jsou to nálezy, které je usvědčují z nehospodátnosti, z pochybného hospodaření. Zdá se mi, jako by měli pocit, že mohou hazardovat s bezpečností své země, jako by měli pocit, že mohou z lidí, firem, institucí, dělat pokusné králíky a měnit své názory a opatření podle toho, jak je to zrovna napadne. Jako kdyby měli pocit, že my můžeme žít na dluh na úkor našich dětí a vnoučat. Jako by měli pocit, že mohou ukázat prstem a svalit vinu na druhé, jak se jim zamane. A že se vlastně staví do role těch, kteří budou o všem rozhodovat. A budou rozhodovat o tom, jaký bude váš nebo náš osud a že nebudou nikoho poslouchat.

 

Proto chci jasně říci, že považuji za vrcholně neslušné a v naprostém rozporu s dobrými mravy a pro naši zemi a jeji občany za demoralizující a ponižující, pokud se premiér, a to i v případě svých nejbližších spolupracovníků, v případě těch, kteří mají největší povinnost v boji s pandemií. chová bezohledně, nevypočitatelně a neslušně, chová se v zásadním rozporu se zásadami slušného chování, zdvořilosti a společenských norem. Takové chování musí vést k postupné destrukci těchto norem ve společnosti a bohužel se může stát vzorem pro další. Rovněž považuji za nepřijatelné, aby nejvyšší ústavní představitelé - například pan prezident - ukazovali prstem na své oblíbence, nebo neoblíbence, aby se vysmívali lidem, opovržlivě se vyjadřovali o jejich práci nebo inteligenci. Považuji za projev nejhlubšího úpadku, pokud jsou zástupci například médií nazývání hyenami nebo ochránci naší bezpečnosti čučkaři.

 

Co se týká té neslušnosti a sprostého chování, řeknu jak to cítím já: považuji za sprosté a neslušné, pokud někoho mám jako svého kolegu, se kterým bych měl spolupracovat na tom, abychom co nejrychleji a nejefektivněji zvládli koronavirou pandemii, když v rámci spolupráce nespolupracuji, píšu vytýkací dopisy a následně se ten můj kolega, byť je podřízeným, dozví, že bude odvolán, z médií, od někoho jiného. Považuji za naprostý úpadek lidský a manažerský, pokud svého podřízeného, který je ale zároveň vrcholně odpovědný za to, jak zvládneme pandemii, nejsem schopen osobně informovat o tom, že s jeho službou nepočítám a poté se to dozví od ostatních. Těch odchodů bylo více a všechny probíhají tímto způsobem. Místo aby došlo k výměně názorů, dochází k výměně způsobem, který považuji za vrcholně neslušný.

 

Často to vypadá, že takový soupeř se nedá porazit ... Nesmíme propadnout dojmu, že jsou neporazitelní, my se nesmíme vzdát. Když přestaneme dodržovat léty prověřené demokraktické princpipy, povede to jedině k chaosu a úpadku. a to přece nikdo z nás nechce. Tak všechny prosím. Máme po Velikonocích, Ježíš Kristus porazil smrt, tak prosím zkusme my porazit tu lež, nenávist, nectnost a udělejme to všichni sami za sebe a až to bude možné, tak společně."