Jdi na obsah Jdi na menu
 


Listopad ve školce

2. 12. 2022

Listopad ve školce

Jelikož bylo v listopadu ještě hezké podzimní počasí, věnovali jsem skoro celý měsíc podzimním tématům. Povídali jsme si o tom, jak se zvířátka chystají na zimu. Děti pojmenovávaly zvířátka na obrázcích a přemýšlely, co které zvířátko na podzim dělá – kdo si musí udělat zásoby, kdo celou zimu prospí a kdo odlétá do teplých krajin. Malovali jsme pelíšky pro medvědy a ježky, učili se písničky o ježcích a hráli jsme různé hry, při kterých se děti dozvídaly zajímavosti o zvířátkách. Díky hezkému počasí jsme chodili na procházky do lesů, kde děti s nadšením stavěly pelíšky zvířátkům na zimu.

K podzimu neodmyslitelně patří také draci a i o těch jsme si povídali. Nejen o těch papírových, ale také o těch pohádkových. Děti si vyrobily pohádkové draky z papírových tácků, zkusily si zdramatizovat pohádku „O draku Bucifalovi“, učili jsme se písničku o dracích a také jsme si procvičili geometrické tvary a barvy. Děti se také učily spolupracovat ve skupinkách a zkoušely si společně poskládat draka z PET víček.

Týdny utíkaly velice rychle a listopad se už chýlil ke konci, takže nastal čas na čertovské téma. Poslední týden si děti mohly do školky přinést čertovské doplňky a celý týden jsme si hráli nejen na peklo, ale také na nebe. Děti pojmenovávaly a přiřazovaly typické předměty čertovi, andělovi a Mikulášovi, učili jsme se písničku „Jak se pozná čert“, kterou jsme si obohatili o Orffovy nástroje, a také jsme se učili čertovské zaříkadlo. Procvičovali jsme jazýčky různým blekotáním a také jsme si povídali o tom, proč ti čerti vlastně existují a co asi rádi dělají a nedělají. Čerty a andělé jsme také malovali, abychom měli školku na jejich příchod vyzdobenou.

Během listopadu proběhly podzimní dílničky, které se opravdu vydařily. Dětem a rodičům se výrobky moc povedly a účast byla hojná. Tímto ještě jednou děkujeme všem rodičům, kteří se na akci podíleli.

Poslední akce, která nás v listopadu čekala, bylo zpívání u stromečku. Nejprve jsme s pár dětmi a prvňáky zazpívali a zarecitovali v Borovnici a poté nás ještě stejné pásmo čekalo ve Lhotách, kde se už sešlo dětí více. Myslím, že se dětem vystoupení povedlo a jako odměnu každý dostal adventní kalendář.

 

Co nás čeká v prosinci:

  • 5. 12. nás v MŠ navštíví Mikuláš s anděly a čerty
  • Předškoláci navštíví první třídu
  • 14. 12. proběhne od 17:00 hodin Vánoční zpívání v kostele na Homoli
  • 21. 12. Vánoční nadílka v MŠ

 

img_6690.jpg  img_6692.jpg 

 

 

 

 

 

 

img_6694.jpg  img_6696.jpg

 

 

 

 

 

 

img_6699.jpg   img_6701.jpg   

 

 

 

 

 

 

img_6704.jpg    img_6707.jpg

 

 

 

 

 

 

img_6708.jpg   img_6710.jpg

 

 

 

 

 

 

img_6712.jpg