Projektový den - Zdravý životní styl
Projektový den Zdravý životní styl
Konec 1. pololetí jsme si v úterý 31. ledna zpříjemnili projektovým dnem s názvem Zdravý životní styl. Tématem, které se v dnešní společnosti skloňuje velice často. Bohužel většinou v souvislosti s nárůstem počtu civilizačních onemocnění, jež jdou ruku v ruce právě se špatně osvojenými stravovacími návyky.
Ve spolupráci s vedoucí naší školní jídelny, paní Ilonou Fridrichovu, se žáci seznámili se spotřebním košem, jímž se musí paní kuchařky při přípravě pokrmů pro naše bříška řídit. Uvědomili jsme si, že nejde mít na talíři třikrát do týdne vepřový řízek a svíčkovou a že nepříliš oblíbeným luštěninám se také nevyhneme. Na tento výklad navazovala prezentace s potravinovou pyramidou, připomněli jsme si, kolik porcí jednotlivých potravin by měl náš každodenní jídelníček obsahovat.
Následovala individuální samostatná práce, kdy si děti měly zapsat, co vše jedly předešlý den. Proběhla následující sebereflexe, co bylo zdravé, co již méně, a kde má kdo rezervy a mohl by skladbu svého jídelníčku vylepšit.
Další aktivity probíhaly ve skupinách. Nechyběla ani příprava jednoduchých zdravých pokrmů jako zeleninových či ovocných salátů, různých druhů pomazánek, smoothie, dezertů či vytvoření „ideálního“ jídelníčku. Nejlepší byly ty vzájemné ochutnávky! Starší děti se věnovaly např. i poruchám příjmu potravy.
Projektový den jsme zakončili prezentací výsledků své práce a rozdáním výpisů vysvědčení.
Snad jsme dnešním dnem alespoň trochu přispěli ke zlepšení našich stravovacích návyků. Ne nadarmo se říká: „Jsme to, co jíme.“
Kristýna Fajfrová, učitelka