Jdi na obsah Jdi na menu
 


jjj

Židé na Žatecku byl projekt Nadačního spolku Saaz/Žatec ve spolupráci se Sdružením rodáků a přátel města Žatce a Židovskou obcí Teplice, pod záštitou Města Žatce.

Z projektu (2007 - 2011) a především z tiskové informace, vydáné k pietní vzpomínce (12.11.2007) série vychází.

 

 

Židé na Žatecku #1 - Dr. Abrahám Frank a synagoga

 

synagoga-3.jpg

 

Proč se vlastně zabýváme dějinami žateckých Židů?

Naskýtá se otázka,  proč se zabýváme vůbec dějinami: Protože bez znalostí minulosti se nevyznáme v přítomnosti. Historické podání minulosti nám umožňuje doplnění genetické paměti, a tím vytváření naší budoucnosti. Toto je čistě lidská vlastnost. Na druhé straně dostáváme v historii vysvětlení, proč naše přítomnost vypadá dnes tak jak vypadá.

A proč židovskými? Protože Židé v Žatci tvořili více než 10% obyvatelstva. Jako všude v Evropě se se svými příspěvky podílely na vytváření hospodářství a kultury, kterou tu dnes již nenajdeme. Když hledáme příčiny dnešního stavu města, tak nám ztráta těchto lidí možná dodá některé důvody. Z chyb minulosti se totiž můžeme pro budoucnost učit.

 

První zmínka o existenci židovské obce v Žatci pochází z roku 1350. Tehdejší židovská osada byla situována poblíž dnešního divadla. Informace přibývají od 16. století. Protižidovský tlak obyvatel vyústil v pogrom roku 1541. Na počátku třicetileté války bydlelo ve městě několik rodin a ve třicátých letech 17. století vlastnili Židé čtyři domy.

Kolem roku 1860 žilo ve městě asi 800 osob židovského původu. Roku 1864 je zakoupen dům č. p. 200 se zahrádkou pro stavbu velké synagogy. Dne 18. 3. 1872 je tato novostavba slavnostně vysvěcena rabínem Dr. Abrahámem Frankem.

 

Dr. Abraham Frank (rabínem v letech 1867 - 1872)

frank.jpg

 Narodil se 22. února jako syn učence Salamona F. v And-Beyerland (Nizozemsko), navštěvoval židovský teologický seminář ve Vratislavi a svá univerzitní studia zakončil v Lipsku r. 1863 filosofickým doktorátem. Jeho rabinátní osvědčení mu bylo potvrzeno několika rabíny i tehdejším vrchním rabínem Drážďan a Lipska Wolfem Landauem. Žateckou synagogu vysvětil 24. 10. 1872.
Po opuštění Žatce zastával rabínské funkce v Salzburku, Linzi a v Kolíně nad Rýnem. Byl předsedou Spolku židovských dějin a literatury v Německu a věnoval se až do své smrti (listopad 1917), převážně přítomnosti a praktickému životu.
 
Židovská synagoga v Žatci
Ve stylu maurském se pod vedením mistra Joahana Staňka  začala stavět r. 1871. Roku 1911 byla synagoga renovována a novou výzdobu darovala rodina F. a A. Lobla a rodina A. a K. Glasera. V listopadu 1938 byla vypálena během Křišťálové noci a od té doby již neslouží svému účelu. Během druhé světové války byla využita jako nemocnice a pomocná škola. A po roce 1948 jako sklad, tím pádem dál chátrala. Opravy začaly r. 1997. Je chráněna statusem Kulturní památka České republiky.
 
Jak na Keš?
K zisku