Jdi na obsah Jdi na menu
 


balíčkování srsti

 

Co to "balíčkování" je?

Dominantním znakem plemen s dlouhou srstí jako je například jorkšírský teriér není jen minimální velikost, ale rovněž dlouhá srst, která je jedním z několika hlavních posuzovaných znaků na výstavách. Jestliže chcete dosáhnout co nejkrásnějsí a nejdelší srsti, je nutné se její úpravě a péči dostatečně a důsledně věnovat. 


Balíčkování srsti


Pro uchování krásné a dlouhé srsti na výstavní úrovni srst natáčíme, neboli balíčkujeme. V tomto případě je dobré se obrátit na zkušeného chovatele a v případě, že s balíčkováním začínáte, požádat ho o radu.


 

Jak se balíčkuje pes?

Doporučený postup

Psa vykoupeme, dle potřeby a zvyku aplikujeme kondicionér nebo zábal a dobře opláchneme. Srst důkladně vyfénujeme, aby nezůstala vlhká. Uzlíky a zamotanou srst opatrně rozčešeme. Po vysušení je nutné ponechat jorkšíra nějakou dobu volně pobíhat, aby srst ztratila přirozenou cestou přebytečnou vlhkost a pes nebyl zabalíčkovaný vlhký. Pozor na dlouhé fousy a vlasy stahující se do culíku, je nutné je fixovat do froté gumičky. Pejska nechodíme venčit, znečištěná a vlhká srst se nedá kvalitně a bez poškození zpracovat do balíčků.


Připravíme vše potřebné - olej na balíčkování (spray nebo kapky), balíčkovací igelity, balíčkovací papír, gumičky malého průměru, hřebeny a kartáče. Nesmíme zapomenout na vhodnou podložku, na které se pes bude cítit bezpečně a nebudou mu podjíždět nohy. Nevhodnější je kus koberce, ten pokryje pracovní plochu a nevlní se při sebemenší manipulaci se zvířetem. Splnění této podmínky je nutné zejména v případě, kdy balíčkujeme psa poprvé, což většině jedinců přináší nemalou námahu a stres.


Samotné balíčkování provádíme podle poskytnutých rad od chovatele. Každý chovatel má své zvyky a je pravděpodobné, že se návody jednotlivých chovatelů budou mírně lišit. Základ však bude stejný. Balením zpracováváme srst do pramenů rozdělených pěšinkami tak, aby se neničila pohybem pejska jak doma, tak i v přírodě. Dbáme na přirozený směr růstu srsti, zejména v podpaží a na hrudi. Cílem je dosáhnout maximální ochrany srsti a pohodlí psa. Každý vytvořený pramen pročešeme, podložíme pásem balíčkovacího papíru, zakápneme olejem nebo jiným balíčkovacím přípravkem a zabalíme nejprve jako psaníčko a pak zarolujeme a zafixujeme přiměřeně utaženou gumičkou. Takto nám vznikne jeden balíček. Dbáme na to, aby z balíčku po zabalení nevykukovaly konečky srsti, ta se pak olamuje. Příčinou může být krátký balící papír.

 

Začínáme od hlavy, sundáme froté gumičky svazující fousy a culík, vytvoříme balíček na hlavě místo culíku. Další dva balíčky vytvoříme po stranách čenichu (fousy) a čtvrtý na bradě. Tím zamezíme okusování srsti na hlavě, na které se srst špatně pěstuje, protože přichází do styku s vodou, potravou a fousy se snadno okusuje. Pokračovat budeme od ocásku. Další balíček vytvoříme na ocase, na zadní noze nahoře a dole, srst pod řitním otvorem rozdělíme pěšinkou - pokud je dost dlouhá, tak ji přidáme do balíčku nahoře na zadní noze.

 

V případě štěněte nebo nedostatečně dlouhé srsti uděláme pod zadečkem zvláštní balíček, který měníme dle potřeby (z hygienických důvodů). Pokračujeme po obou stranách těla až na krk, na předních končetinách vytvoříme podle potřeby 1-2 balíčky. V případě většího psa můžeme přidat ještě jeden balíček na čenichu (za tím prvním), volnou srst na uších a před nimi také zabalíme. Doplníme balíčky na hrdle a hrudi - počet balíčku se opět odvíjí od velikosti zvířete. V těchto místech je třeba věnovat pročesání a úpravě balíčků zvýšenou pozornost. V těchto místech je srst nejčastěji plstnatá. Doporučujeme dělat drobnější balíčky a ve větším počtu. Na závěr pejska položíme na záda o doděláme mu balíčky na bříšku.

 

Důležitou součástí balíčkování jsou rovněž psí oblečky, pozornost věnujeme jak materiálu, tak i střihu. Pejska je do něj oblékneme po zabalíčkování a poté ho má na sobě prakticky neustále. Nejenom že tím ochráníme balíčky před poškozením, ale chráníme pejska, který by se mohl v nestřeženém okamžiku za cokoli o balíček zachytit.

 

Takto jorkšírského teriéra upravujeme přibližně jednou týdně. V případě potřeby můžeme interval zkrátit nebo prodloužit. Psí oblečky je vhodné vyměňovat častěji. Balíčky na hlavě psa rovněž měníme nejlépe každý den. Ostatní balíčky na těle ponecháváme vždy do dalšího koupání.

Zde je odkaz na názornou videoukázku:

http://www.youtube.com/watch?v=fyhESJyMN4I&feature=player_embedded

 
 

 


Archiv

Kalendář
<< červenec / 2022 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 35708
Měsíc: 640
Den: 34