Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyjadřují podporu Vítězslavě Baborové

8. 1. 2013

 

Elektronická petice na podporu radní pro školství a kulturu Jihočeského kraje Vítězslavy Baborové z KSČM (viz www.petice24.com) má již přes 6 300 signatářů. Těsně před Vánocemi vznikla též petice podle zákona o právu petičním a slova podpory vyjádřili i představitelé Iniciativy pro kritiku reforem a na podporu alternativ ProAlt.


»Demokratickou politickou kulturu podle nás nepodporuje, jestliže je na zastupitele vyvíjen nátlak za účelem jeho odstoupení či odvolání, aniž by se hodnotily konkrétní činy nebo rezortní program dotyčné osoby. Baborová je odsuzována čistě na základě svého světonázoru a politické příslušnosti,« uvádí se ve stanovisku iniciativy ProAlt podepsaném mluvčím Martinem Škabrahou a českobudějovickým koordinátorem Antonínem Hořčicou, a dále - »komunismus jako projekt sociálně spravedlivé společnosti nelze automaticky spojovat s násilnými praktikami minulého režimu, stejně jako nelze klást rovnítko mezi dnešní KSČM a předlistopadovou KSČ«.

 
ProAlt polemizuje s iniciátorem veřejných protestů a nátlakových akcí proti radní Baborové, učitelem třeboňského gymnázia Martinem Rosochou, jenž se pro server Česká pozice 22. listopadu vyjádřil, že »tím, k jaké ideologii se (Baborová) hlásí..., podle zákona č. 198 z roku 1993 (o protiprávnosti komunistického režimu) je plně spoluodpovědná jako osoba aktivně režim prosazující«. Škabraha jeho tvrzení vyvrací: »Rosocha otevřeně odmítá vidět v Baborové konkrétního jednotlivce, s jehož politickým programem je možné polemizovat, a vidí v ní jen jakýsi exemplář, ztělesnění Zla, jež je zločinné a zavrženíhodné. Je ale základem demokracie jako umění diskuse, že druhého vnímáme v prvé řadě jako jednotlivce, ne jako příslušníka rasy, národa, církve, třídy či politické strany, a hodnotíme jeho politickou činnost podle konkrétních aktivit a postojů, nevylučujemeho z politického života už předem, na základě předsudků a stereotypů.« Na jiném místě mluvčí ProAlt poukazuje na to, že »nejen samotná myšlenka komunismu, ale i komunistický režim měl více podob než tu, kterou líčí teorie tzv. totalitarismu, jak ukazují práce progresívnější části našich současných historiků«.
 
ProAlt považuje myšlenku socialismu prosazovaného demokratickou cestou za legitimní součást veřejné debaty o budoucnosti ČR a věří, že představitelé Jihočeského kraje nepřistoupí na nátlakové metody antikomunistů.
 
 
Podepište petici
 
Na podporu radní Vítězslavy Baborové, která čelí enormnímu tlaku a zastrašování od antikomunistů, jež přesáhly hranice slušnosti a politické korektnosti, je rozvinuta petice (vyžadující vlastnoruční podpis), určená jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi (ČSSD) a tamnímu krajskému zastupitelstvu. »Odmítáme, aby Mgr. Baborová pod nedemokratickým, agresivním a bezohledným nátlakem opouštěla resort, do něhož byla jmenována na základě koaliční dohody vycházející z demokratických výsledků voleb,« uvádí se ve znění petice, již zaštiťují Alena Nohavová, Ivana Kalousková, Monika Hoření a senátor Václav Homolka coby členové petičního výboru. Petici možno stáhnout na webových stránkách KSČM www.kscm.cz, podepsat a archy zaslat zmocněnkyni petičního výboru. Petice je k dispozici také na sekretariátech KSČM.
(Petice ke stažení viz rubrika "PETICE", pozn.admin.).
 
 
Autor: Redakce
Zdroj: Haló noviny

www.kscm.cz