Jdi na obsah Jdi na menu
 


Washington vede špinavé války

26. 11. 2012
Treimseh. ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

Protežovanými spojenci jsou chladnokrevní zabijáci. Čím víc obětí, tím líp. Favority Ameriky jsou hrdlořezové. Tzv. odpovědnost za ochranu je licence k týrání a zabíjení!

 

Střelné zbraně pro najaté, kteří jsou ochotni páchat nevýslovné zločiny za dolar; verbování, vyzbrojování, placení, cvičení a rozmisťování k páchání toho nejohavnějšího, co si lze představit. Příšernosti nemají hranice. Ze zabíjení je každodenní sport...!

Masakry jsou strategicky načasované. V červnu smrtící komanda zavraždila přes sto civilistů v syrské Hule. Chladnokrevně je odpravili. Děti stejně jako dospělé. Byli zasaženi ti, kteří jsou loajální s vládou.

Bašár Asad byl neprávem obviněn z teroristického zabíjení a zvěrstev. Ani poprvé, ani naposled. O týden později povraždila smrtící komanda tucty civilistů v Treimsehu. Opět byl obviněn Asad. Zprávy ze Západu a z Výboru pro lidská práva OSN byly vymyšlené. Mediální lumpové to opakovali jako evangelium. Fakta do propagandy nezasáhla. Běžná politika...

Opozice vraždí ženy a děti

V březnu, vzácně výjimečně, přišly správné zprávy. Der Spiegel diskutoval o »pohřební brigádě v Homsu«. Povstalecký popravčí řekl, že on a jeho druhové »zabíjejí ve jménu syrské revoluce. Mučení nechali (na tzv.) vyslýchající jednotce... Ta udělala špinavou práci.« Vysvětlil, že věří v násilí. On sám »podřezal hrdla čtyřem mužům«. Mnohem víc jich postřílel. Popravovalo se pravidelně, řekl.

Asadovi věrní jsou zaměřovaní, týraní a vraždění. Ušetřeny nejsou ženy ani děti. Článek Spieglu o »popravčím« to objasnil. Vydání řeklo o trochu víc v dodatečných zprávách. V březnu organizace Human Rights Watch (HRW; strážci lidských práv) informovala o tom, že ozbrojené skupiny syrské opozice se dopouštěly týrání. Otevřený dopis předákům tzv. syrské opozice je obvinil ze zaměření na zabíjení, hromadné popravy, únosy dětí pro výkupné, mučení, braní rukojmí a další násilné zločiny...

Okamžik pravdy HRW ale netrval dlouho. Jsou spolehlivým spojencem imperialistů. Amnesty International a podobné skupiny jejich protiasadovskou propagandu kopírují. Jsou dobře placeny, aby podporovaly zájmy USA.

Poslední zvěrstvo

Poslední zvěrstvo smrtícího komanda však bylo příliš zjevné na to, aby šlo utajit. Dne 1. listopadu Reuters pod titulkem »Syrští rebelové zabili při útocích na strážní stanoviště 28 vojáků« uvedla: »K útokům došlo u tří strážních stanovišť v Saraqebu.« Jsou rozmístěna na hlavní syrské dálnici, spojujíc sever s jihem. Ani stoupenci opozice proti Asadovi neukryjí, co se stalo. Ukázal to důkaz na videu.

Rupert Colville, mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva, k tomu uvedl, že je »velmi pravděpodobné, že to byl další válečný zločin«. A dodal: »Zodpovědnost bude následovat.« Jak a v jaké formě neřekl. Očekávejme o něco víc než rétoriku. Během konfliktu byly zprávy deníku Washington Post trvale jednostranné.


Tentokrát prsty ukázaly správným směrem. »Syrští rebelové popravili neozbrojené vládní vojáky; v boji jich zabili tucty,« tam zaznělo. Co se stalo, zdokumentoval videozáznam. »Není to poprvé, co se objevili rebelující bojovníci, aby spáchali válečný zločin.«

Ke hromadným popravám dochází pravidelně. Cílem jsou vojáci a Asadovi věrní. Video, umístěné na internet 6. listopadu, bylo natočené na saraqebském strážním stanovišti Hamišo. »Ukazuje povstalce, jak kopají a bijí vládní vojáky, ležící na zemi.« Je vidět, že někteří z nich jsou zranění.

Jeden z nich prosil: »U Alláha, já jsem nikoho nezasáhl. Nikoho jsem nezabil.« Muž, který video natáčí, říká vojákům, aby byli zticha, a nařizuje svým druhům: »Připravte mi je.« Bojovníci snášejí vojáky doprostřed pokoje a začínají na ně střílet, což zvedá oblaka prachu. Střelba trvá 20 vteřin...

Protiimperialistický odpor

Druhé poslané video se zdá být natočené krátce po popavě; ukazuje nejméně tři další těla rozházená kolem strážního stanoviště. Filmující muž zabírá dvě těla zblízka a říká: »Banditi, Asadovi psi«. Termín se vztahuje na proasadovské bojovníky bránící Sýrii proti Západem najatým smrtícím komandům. Jinými slovy, jsou to bojovníci protiimperialistického odporu. Západní zprávy je nazývají teroristy.

Také zprávy deníku New York Times jsou také trvale jednostranné. Přinášet zprávy o těchto zvěrstvech nelze. Pod titulkem »OSN říká, že video o syrské popravě ukazuje zjevný válečný zločin«, uvádí: »Video, kolující po internetu, ukazuje protivládní bojovníky, vyzbrojené puškami, kteří zkopají a hromadně popraví skupinu kapitulujících vojáků nebo příslušníků milice, a kdyby bylo potvrzeno, znamenalo by válečný zločin, z něhož by byli pachatelé obžalováni.«


HRW se trvale zaměřuje na Asada. Také obvinila syrské opoziční síly z mučení a dalších zvěrstev a z hromadných poprav bezpečnostních sil a lidí věrných vládě v Aleppu, Latakii, Idlibu i jinde.

Dne 1. listopadu uvedla AI pod titulkem »Sýrie: Ozbrojená skupina hromadně zabíjí bezpečnostní síly v Idlibu«: »Videozáznam ukázal ozbrojené bojovníky, kteří hromadně zabíjejí muže ve strážní službě. Bili je, kopali a několikrát do nich stříleli.«

Ann Harrisonová z Amnesty řekla: »Tento šokující záznam zobrazuje průběh válečného zločinu a demonstruje, že uvedená ozbrojená skupina naprosto pohrdá mezinárodním humanitárním právem.

AI dosud nedokázala potvrdit totožnost ozbrojené skupiny, která takto zabíjela, a k zodpovědnosti se zatím žádná ozbrojená skupina nepřihlásila. Pokračujeme ale ve vyšetřování incidentu a opět naléháme na všechny zúčastněné, aby respektovali válečné právo a upustily od mučení, týrání nebo zabíjení svých vězňů.«


Komentáře Harrisonové však nebyly zcela upřímné. Ona i další členové AI pravidelně viní Asada ze zabíjení a zvěrstev, jichž se dopouštějí smrtící komanda. Press TV toto znepokojivé video odvysílala. To jsou lidé, s nimiž chodí lidé ve Washingtonu spát.

A 2. listopadu napsal pod titulkem »Krvavá lázeň v Sýrii« Hlas Ruska: »Západem naverbovaná smrtící komanda zabíjela v době příměří v íd al-Adhá i potom. Není myslitelné, aby je OSN nedokázala odsoudit. Selhání odhaluje dvojí metr Západu. Tucty lidí zemřely zbytečně.

Opoziční síly napadly bezpečnostní síly, civilisty i vládní úřady. Školy, mešity a střediska péče o děti jsou jak lovná zvěř. Washington chce, aby se Sýrie bránila terorem. Riskovala by tak chaos v oblasti. Není přehnané říci, že stabilita v této klíčové oblasti závisí na dalším vývoji syrské krize.«

Odvolat lumpy

Amerika může konflikt lehce zastavit, když své lumpy odvolá. Mír a stabilita však narušují její impérium. Násilí je udržuje. Najaté zbraně jsou používány právě k tomuhle účelu. Sýrie je pustošená a ničená. Asadovy olivové ratolesti jsou šmahem odmítány.

Dne 30. října napsal odborník na Sýrii Patrick Seale: »Čas pro národní usmíření v Sýrii«. To je doba dávno minulá, ale jak? Navzdory přesvědčivým důkazům, které ho popírají, si stále myslí, že Sýrii lze zachránit před zničením a národním rozkladem. »Co je překážkou?« ptá se. Hluboké šrámy se musí zacelit. Ale jak, když je Washington nechce nechat?

Seale namítá, že připravena k usmíření není ani jedna ze stran. Má pravdu napůl. Asad to chtěl už vloni. Opakované předehry byly odmítány. Bojovní extremisté chtějí konflikt také. Chtějí, aby sekulární syrské zákony nahradilo právo šaría. Většina Syřanů to ovšem nechce ani trochu.


Seale si myslí, že přímý vojenský zásah nechce ani jedna strana. Ostatní říkají, že to je zbožné přání. Washington má plány na změnu režimu už dlouho. Jsou zváženy všechny možnosti. Když nezafunguje nic jiného, očekává se zapojení NATO. Ustavení prozápadní správy v Sýrii je klíčem k izolování Íránu a k opakování procesu.

Válečné plány byly vypracovány dávno. Stále jsou jednou z možností. Seale má pravdu, když říká, že Syřané i ostatní obyvatelé oblasti si musí vybrat, kdo jim bude vládnout.

Zasahování do vnitřních záležitostí suverénních zemí porušuje mezinárodní právo. Amerika, klíčoví partneři v NATO a Izrael si toho možná jednoho dne všimnou. Zatím to v dohledu není. Ani to ale nečekejte, dokud budou ostatní priority zastíněny imperiálními ambicemi.

Stephen LENDMAN, 8. 11. 2012

Překlad Vladimír SEDLÁČEK

www.halonoviny.cz