Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výmluvy Rady ČTK k neiformování o TK ve věci Miami5

26. 11. 2012

 

Ludvík Šulda, předseda Společnosti česko-kubánského přátelství, se obrátil i na základě naší výzvy se stížností na jednání České tiskové kanceláře v souvislosti s konáním tiskové konference a následné demonstrace pořádané Společností česko-kubánského přátelství a Českým výborem za osvobození Pěti dne 10. a 12. září t. r., u příležitosti 14. výročí uvěznění a následného nespravedlivého odsouzení k dlouholetým trestům pěti kubánských občanů na území USA.

Na tiskové konferenci byli přítomní mj. seznámeni s novými šokujícími skutečnostmi týkajícími se ovlivňování tohoto případu vládou ve Washingtonu.

Posláním ČTK je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Bohužel ačkoliv byla ČTK o této tiskové konferenci i demonstraci informována a zveřejnila ji i ve svém přehledu akcí (což je de facto její povinnost), nebyl na těchto aktivitách přítomen nikdo z jejích řad a informace o nich nebyly ani následně publikovány (což by jeden telefonát třeba Šuldovi jistě vyřešil).

Případ tzv. Miami5 je přitom mezinárodně velmi intenzivně sledován, vyjádřila se k němu (ve prospěch nespravedlivě vězněných) řada nositelů Nobelovy ceny (vč. té mírové) a dalších osobností kulturního i politického života. Případ byl otevřen i na půdě Evropského parlamentu či projednáván v Pracovní skupině ke svévolným zadržením OSN.

Přes tyto i další skutečnosti však ČTK, navzdory svému deklarovanému poslání, opakovaně informování o tomto případu nevěnuje pozornost a celý případ i aktivity s ním spojené ignoruje (obdobně jako další veřejnoprávní instituce - ČT či ČRo)!


Šulda požádal Radu ČTK o důkladné prošetření celé záležitosti a případná opatření k nápravě tohoto neutěšeného stavu. A odpověď? Podle očekávání. Profesionální výmluvy a efekt žádný. Posuďte sami:

Radě postačuje fakt, že informace o konání TK a demonstrace byly zařazeny do přehledu očekávaných akcí v Databázi očekávaných událostí a že ČTK o ní tímto prostřednictvím informovala 11x v každém z 11 dnů předcházejícím konání TK a ještě jednou ráno daného dne v denním přehledu očekávaných událostí.

Tím prý svou informační povinnost splnila, média byla plně informována a na akci mohla poslat své redaktory (učinily tak pochopitelně jen Haló noviny). A teď pozor. Že na akci nebyl vyslán redaktor ČTK, bylo prý zapříčiněno tím, že to není v možnostech ČTK, aby s omezenými zdroji, které má, pokryla všechny pořádané akce.


Jak se hodilo režimním lokajům, že ten den prý vrcholila tzv. metanolová krize či že zemřel výjimečný herec Radek Brzobohatý a prezident ČR podepsal několik důležitých zákonů a vetoval tzv. druhý pilíř důchodové reformy (či že německý soud jednal o záchranném fondu eurozóny)...

Tak uvidíme, zda za rok, až do data konání TK nevstoupí tak zásadní události, že zaměstnaly všechny zaměstnance Kanceláře, bude redaktor ČTK přítomen...


Rada ještě napsala, že ČTK o samotném procesu s tzv. miamskou pěticí informovala a informovala o protestech proti rozhodnutí soudu jak v zahraničí, tak i v ČR. Nevím, nevím. Jsem redaktorem zahraničního oddělení HaNo už 11,5 roku a za celou tu dobu jsem žádné takové průběžné informování nezaznamenal.

I Ludvík nám sdělil, že snad před pěti, šesti lety jednou došlo k malé reportáži z demonstrace, ale to bylo tak všechno. Jestli tedy tuto intenzitu »objektivního« informování považuje Rada ČTK za dostačující, nelze se divit, že ČTK (ač má být veřejnoprávní) plní v politické sféře jednoznačně roli tendenčně - pravicově/proamericky/oficiálně propagandisticky - zaměřené agentury. A lepší už to asi nebude.

Roman JANOUCH


Dále si na této stránce 11 (MLADÝMA OČIMA) můžete přečíst:

  • »Televizní šleh Romana Janoucha« - Nedělní televizní diskusní pořady potvrdily, že malým českým pravičákům teče do bot. Dříve demonstrace odporu ignorovali a pokud možno je vůbec nekomentovali. Ne tak letos. Premiér Nečas se sice snažil být frázovitě diplomatický, zato prezident Klaus už byl notně nervózní. Obě sobotní reakce ovšem předčily televizní výkřiky senátora Kubery (ODS) a ministra financí Kalouska (TOP 09, dříve KDU-ČSL). Zatímco Kalousek u Václava Moravce díky bezbřehé aroganci sobě vlastní ze sebe »jen« udělal hlupáka s černobílým viděním světa, Kubera na Primě přestřelil daleko víc! Respektovanou ekonomku z VŠ mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ilonu Švihlíkovou (SPaS) přirovnal k hajlující nacistické údernici z roku 1939. A nejen ji........
  • Nejen Gaza podléhá zkáze - Do redakce nám došla očitá svědectví o konkrétních izraelských zločinech opětovně narůstajícícho blízkovýchodního konfliktu (bez ohledu na uzavření formálního příměří, která Tel Aviv stejně nikdy nedodržoval), a to z pohledu českých a slovenských návštěvníků Palestiny, konkrétně okupovaného Západního břehu Jordánu. Listopadový útok na Gazu je místním palestinským obyvatelstvem vnímán jako součást předvolební kampaně izraelského premiéra Netanjahua........

To vše buď v tištěné podobě Haló novin (k zakoupení na stáncích), nebo v elektronické podobě na internetových stránkách www.publero.com.

Zdroj: www.halonoviny.cz