Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zasaďte si svůj strom v sadu Třešňovka

11. 9. 2023

tresnovka.jpeg

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Město Teplice plánuje ve dnech 27. a 28. října 2023 od 8:30 do 14:30 opět vysadit stromky v sadu Třešňovka, který se nachází v blízkosti teplické hvězdárny. Jedná se již o třetí ročník participativního projektu s občany, který má za cíl obnovu třešňového sadu.

 

Projekt iniciovalo město Teplice společně s odborem životního prostředí. Záměrem je poskytnout jednotlivcům, skupinám, školám, školkám nebo klubům možnost aktivního zapojení. Účastníci si tak vyzkouší celý proces výsadby stromu. Následně mohou prostor dlouhodobě využívat k setkávání nebo odpočinku v přírodě. 

 

V první etapě, která se uskutečnila v roce 2021, vysadili občané s pomocí města celkem 45 stromků. V roce 2022 se sad rozrostl o 33 stromků. V letošním roce jich přibude 35. Revitalizace sadu bude pokračovat v etapách přibližně do roku 2030. Péči o celý sad zajišťuje město Teplice.

 

Jak se přihlásit?

Zájemci (jednotlivci i skupiny) se mohou závazně přihlásit do 13. 10. 2023 (e-mailem – nutné na obě adresy: teuschelova@teplice.cz pillerova@teplice.cz)

Do zprávy je nutné uvést, kdo se sázení účastní – jméno nebo označení skupiny, počet lidí, kontaktní telefon a vybraný termín sázení včetně času.

Počet míst je omezený, proto Vám doporučujeme se přihlásit včas.

 

Co potřebujete k sázení?

Stromky je možné označit vlastní, kreativně vytvořenou jmenovkou – cedulkou formátu A4 a zalaminovat ji tak, aby odolala vlivům počasí.

Účastníci se na vlastní sázení musí vybavit patřičným náčiním a ochrannými prostředky (lopaty, lopatky, rukavice apod.)

Stromy a výsadbové jámy pro Vás připravíme my. 

 

Proč sázet sady?

 

  •         zvyšují pestrost krajiny a pomáhají nám v orientaci
  •         jejich plody jsou jedlé a chutné
  •         jsou medonosnými dřevinami
  •         dávají nám stín a v půdě udrží vláhu, ochlazují okolí
  •         jejich kořeny zpevňují půdu a zabraňují tak erozi
 
Podívejte se na minulý ročník sázení Třešňovky: