Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teleskopické a feederové pruty

Když se řekne rybaření, tak si většina z nás vybaví jižní Čechy. Nemůžeme se ničemu divit, jelikož právě v jižních Čechách byl největší vývoj rybaření, který se datuje v našich zemích, již od 13. – 14. století. I když se technické prostředky (rybářské pruty, sítě) neustále vylepšují, cíl rybaření zůstává vždy stejný – chytit rybu.

Rybářské pruty rozlišujeme hlavně podle materiálu, délky, ceny, značky ale i druhu ryb, které chceme lovit. Mezi nejběžnější rybářské pruty, které známe, patří určitě tzv. Kaprové, mořské či sumcové a vláčecí pruty. Tyto pruty se používají především pro naše typické sladkovodní ryby. Cenová relace se pohybuje od pouhých 500 Kč pro začátečníky a především děti až po 7 000 Kč i více.

Pokud, ale patříte, do skupiny velmi aktivní rybářů určitě jste již slyšeli o moderní technice rybaření, které se říká tzv. feeder a využívají se zde feederové pruty. U této techniky nám špička prutu signalizuje záběr. Těm nejjemnějším se říká pickerové pruty. Všechny tyto feederové pruty jsou měnitelné podle proudu vody a zátěže. Zde je cenová relace znovu velmi příznivá od zhruba 700Kč až k ceně kolem 8000Kč.

Poslední skupinou prutů, kterou Vám představíme, jsou teleskopické pruty. Jsou vhodné jak pro lov kaprů, tak i pro lov dravých ryb. Výhodou je jejich malá délka, která je vhodná například pří transportu. Nejlevnější pro děti se dají koupit již od 180Kč. Pro dospělé jedince můžeme sehnat kolem 2000Kč velmi kvalitní teleskopické pruty.

Abychom mohli začít rybařit, musíme nakoupit navijáky, které se vybírají vždy podle rybolovné techniky a nároků, které na rybaření máme. Součástí navijáků jsou i vlasce a šňůry, které se též musí zakoupit. Další informace, které by Vás zajímali, se určitě dozvíte v dobrých specializovaných prodejnách a u různých rybářských spolků. Pro někoho je rybaření práce pro jiného zábava a koníček, který k naší kultuře patří již několik století i přesto, že nemáme přístup k moři.