Jdi na obsah Jdi na menu

Hrady a zámky

9. 12. 2012

 STOLZENFELS

Stolzenfels je původní středověký hrad pocházející ze 12. století, který byl v 19. století pruskou královskou rodinou přestavěn na neo-gotický zámek se skvostnými interiéry.

O obnovu hradu zdevastovaného franskými vojsky se postaral korunní princ, později král Fridrich Vilém IV., který jej dostal darem. Pod vedením berlínských architektů Fridricha Schinkela a Fridricha Augusta Stülera vzniklo letní sídlo dýchající středozemní atmosférou. Dochovaly se původní obranné i obytné věže s plochými střechami, pergolové zahrady i terasy. Neo-gotické vybavení hradu doplňují cennosti ze soukromých královských sbírek.

 schloss-stolzenfels.jpg

 

MARKSBURG

Marksburg (do roku 1437 zvaný Hrad Braubach) je německý hrad nad městem Braubach. Jako jediná neporušená obranná stavba na Rýnu reprezentuje život na hradech od 13. století. Jeho architektonický charakter dokumentuje stavitelský vývoj trvající více než 700 let: stavbě nechybí cimbuří, hradby, bašta ani hradní příkop. Ve středověku bylo opevnění hradu postupně zesilováno a doplněno střelnými zbraněmi, díky nimž nebyl hrad nikdy dobyt. V dobách míru býval Marksburg využíván jako státní věznice, od roku 1930 je pak sídlem Německého spolku hradů. Stavba je zároveň pod ochranou UNESCO.

 

marksburg.jpg

HOHENZOLLERN

Hrad Hohenzollern (německy Burg Hohenzollern) stojí na 855 m vysokém kopci asi 50 km jižně od německého Stuttgartu a poblíž města Hechingen. Dle tohoto hradu byla nazvána okolní krajina Hohenzollernsko. Byl sídlem rodu Hohenzollernů, kteří se dostali k moci ve středověku a vládli Prusku a Braniborsku až do konce první světové války. Původní hrad byl postaven v první polovině 11. století, ale byl zničen po desetiměsíčním obléhání v roce 1423. Druhá, větší a masivnější, fáze hradu byla postavena v letech 1454-1461. Na konci 18. století ale hrad ztratil svou strategickou důležitost a postupně se začal rozpadat.

Třetí fáze hradu byla postavena v letech 1846  1867. Avšak až do roku 1945 se v tomto hradu neusadil žádný ze členů rodu. Tehdy se sem přestěhoval pruský korunní princ Vilém Pruský se svou manželkou Cecilií. Oba jsou zde také pohřbeni.

V současné době je na hradě historická expozice pruské historie. Mezi nejzajímavější exponáty patří koruna Viléma II. nebo osobní věci Bedřicha II. Velikého.

 burg_hohenzollern_ak.jpg