Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sloní strom

25. 6. 2007

Jedná se o strom jménem marula (sclerocarya birrea) rostoucí ve střední a jižní Africe. Je to strom s všestranným využitím. Domorodci využívají opravdu všechno co strom nabízí.

Plody se používají na výrobu marmelád, džemů a samozřejmě i likérů a alkoholických nápojů. Právě z plodů maruly je i známý Amarula cream, který tvoří významnou vývozní surovinu JARu.

Kůra obsahuje histaminy, které se užívají proti hadím a štířím uštknutí. Také se z ní získává červenohnědé barvivo

Ze semen se lisují léčivé masážní oleje.

Dřevo je vyhledávanou surovinou místních řezbářů, jelikož je velmi měkké a jako surovina naprosto dokonalé.

Žvýkání listů pomáhá při rozličných zažívacích potížích.

Mnohé farmaceutické společnosti si nechali zaplatit nákladné testy a zjistili, že na tom něco bude. Nyní se uvažuje o průmyslovém využití oněch neobvyklých vlastností maruly.

Využívání plodů maruly není novou záležitostí. Jak ukázaly archeologické nálezy, tak již před 20 000 lety se jimi živili obyvatelé Afriky.

Nejen lidé, ale i bohatá fauna Afriky má z maruly užitek. Listy jsou spásány žirafami a někdy i slony. Plody jsou pochoutkou pro antilopy kudu, prasata bradavičnatá i šimpanzy a i slony. Sloni se také často pochutnají na kůře. Zajímavé je, že z dosud nepochopených důvodů dávají přednost kůře ze samičího stromu.

Existuje pověst, že pohlaví ještě nenarozeného potomka lze ovlivnit výluhem z určitého stromu – pro chlapečka výluh ze samčího stromu a naopak.

Marula má velmi významné postavení ve všech vesnicích Afriky. Slouží jako lípy u nás k večerním dýchánkům obyvatel, kde se vypráví příběhy a stařešinové předávají svou moudrost mladším generacím.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář