Jdi na obsah Jdi na menu
 


keltská sídla

28. 12. 2006

Sídla městského typu

 

Caesarovo označení, oppidum, patrně vzniklo z latinského ob pedes - polohu jako uzavřený celek bylo potřeba obejíti. Dnes se opevněným keltským sídlům zpravidla říká oppida. Keltská města měla obvykle pravoúhlý plán s ulicemi. Byla budována především na strategicky výhodných místech, často vyvýšených a chráněných řekou. Ve městech se  soustřeďovala řemesla i obchod a také byla kmenovými středisky. V některých oppidech se razily i mince.

 Oppidum znamenalo původně opevněné místo, chráněné valem ( zdí a příkopem ), zpravidla na vyvýšených nebo v méně přístupných polohách.. Od poloviny 2. století před naším letopočtem byla budována keltská oppida jako opevněná strategická výrobní centra.

 

 

Dvorce 

 

Keltové se většinou usazovali na samostatných dvorcích a sdružovali se pouze když jim hrozilo společné nebezpečí. Poté stavěli okolo obranné tvrze pevné valy, které ocenil i sám Caesar. Keltské dvorce obýval vždy jeden rod, kde mohlo být až 200 lidí. Bývalo zvykem, aby se jeden ze synů stal duchovním – druidem. Po dlouholetém studiu se vracel zpět na dvorec a zasvěcoval obyvatele do duchovních záležitostí.

 

Keltská míra

 

Keltové využívali míru, která se zformovala již dávno před jejich příchodem v době megalitické kultury. Někdo tuto jednotku nazývá megalitický yard – délková míra 82cm. Když se v megalitické době stavělo Stonehenge, menhiry, Dolmeny, měřilo se právě v těchto jednotkách. Zjímavým faktem je, že touto jednotkou měří v současné době většina proutkařů a to znamená, že tato délka je nějakým způsobem důležitá a jednotná v přírodě. Nepřímo to dosvědčují staré míry jako je anglický yard, sáh a další.

 

 Mohyly 

 

Newgrange

 

Nachází se v Irsku a je to starobylá chodbová hrobka ležící na severním břehu řeky Boyne 50 km od Dublinu v oblasti, která se Irsky nazývá Brú na Bóinne. Stáři je odhadováno cca na 2500 – 3200 let př. n. l. Mystické pohřebiště bylo nalezeno v roce 1699, kdy vesničané hledali stavební materiál.  Do té doby bylo zcela skryto, protože splývalo s okolním terénem. Je to památka na megalitickou kulturu, která sehrála svou roli i po příchodu Keltů. Keltové si takovéto stavby zařadili do své mytologie jako sídy, kde přebýval národ polobohů, kteří se tam i se svou magií ukryli právě před příchodem nových obyvatel.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář