Obiloviny
Po většinu doby, kdy lidstvo žije na zemi, jsme jen zřídka konzumovali obiloviny. Přirozený jídelníček člověka tvoří potrava, již lze ulovit, vylovit, sbírat či utrhnout. Obiloviny (pšenice, kukuřice, rýže, ječmen, čirok, oves, žito a proso) představují jen doplňkové zdroje výživy. V dnešní době pěstované a konzumované na celém světě pro uživení více než šesti miliard lidí.
Obiloviny jsou nedávným přírůstkem lidského jídelníčku (cca před 10.000lety) a mají celou řadu nutričních nedostatků. Rafinované obiloviny (cereálie, těstoviny, pečivo) jsou z hlediska výživy naprosto bezcenné. Zdánlivě celozrrné obiloviny jsou méně zpracované a namleté, obsahují více otrub (vnější obal zrna), čímž jídelníčku dodávají vlákninu. Oves se od ostatních obilovin liší tím, že si ponechává jak vrstvy otrub, tak i klíčku, v nichž se nachází nejvíce nutričních látek.
Zřídka narazíte na cereálie, které by obsahovaly 5g vlákniny na porci, většinou to bývá 1-2g, což nestojí ani za řeč. Pro srovnání: avokádo má 11 až 17g vlákniny, porce fazolí 11 až 17g a guava 8g.
Další problém představuje lepek. Lepek je základní složkou obilovin (ječmene, žita, ovsi a především pšenice). Skutečná alergie na lepek se nazývá celiakie. V dnešní době postihuje 1 osobu z 33. Daleko více lidí má nediagnostikovanou či zpožděnou potravinovou přecitlivělost, kdy lepek je jedním z hlavních spouštěčů. Podle zkušeností přináší vyřazení pšenice (a mléčných výrobků a cukru) významnou úlevu od široké škály symptomů (např. obezita a nadýmání).
VOLTE OBILOVINY MOUDŘE. Naštěstí jsou tu ještě ovesné vločky, minimálně zpracovaná obilovina, již skutečně stojí za to jíst.
Příspěvky
HNĚDÁ RÝŽE
3. 1. 2013
Hnědá rýže představuje skvělou potravinu a z nutričního hlediska pro nás přínosnou.
OVESNÉ VLOČKY
1. 1. 2013
Oves je skvělým zdrojem vlákniny a obsahuje vhodnou kombinaci obou základních druhů (55% rozpustné a 45% nerozpustné).