Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. Jak rychle běhat

I amatérští běžci, kteří se pravidelným běháním dostanou na určitou úroveň a začínají bojovat se svými osobáky, přemýšlejí nad skladbou tréninku, kde úvahy o tréninku rychlosti nabývají na významu. Podíváme-li se na zde představené tréninky, vždy je uvedeno nejen kolik, ale také jak rychle. V úvodu úvah nad tréninkem rychlosti se podívejme, jak o podílu rychlého běhání smýšlejí H. Steffny a U. Pramann v knize Běh pro zdraví:

 


 

"Půlmaraton se ještě dá nějak doběhnout s tréninkem na desetikilometrovou trať, ale ke zdolání vzdálenosti 42,195 km už jsou kvůli omezeným zásobám glykogenu nezbytné speciální tréninkové metody. Dlouhé tratě žádají své: maratónský trénink charakterizují dlouhé uběhnuté vzdálenosti, pomalejší průměrné tempo a zvýšený objem tréninku. Podíl rychlostního tréninku hraje menší roli než u závodu na 10 000 metrů. V závodním tempu a rychleji se běhá jen kolem 5%. Jako specifická závodní příprava slouží závody na deset kilometrů a půmaraton. V popředí však zůstává klidné aerobní vytrvalostní běhání za účelem zvětšení zásob glykogenu a tréninku látkové výměny.
Mnoho sportovců mluví spíše o svých rychlostních vložkách, ačkoli ty hrají při maratonu jen nepatrnou roli. Správná kombinace se dá srovnávat s receptem na německou specialitu připravovanou v jediném hrnci - eintopf- Příliš se o tom nemluví, ale eintopf je hlavně voda a zelenina. Všichni koukají po mase, ačkoli toho tam příliš není. A kdo přidá do polévky příliš soli a pepře, úplně ji zkazí. Rozhodujícími přísadami tréninku je hromadění naběhaných kilometrů a delší běhy. Rychlostní vložky a závody jsou pouhé přílohy."

 


 

Dodávám, že uvedený názor a z něho vycházející koncepce tréninku je nutné chápat jako jednu část mozaiky úvah o formách tréninku. V dalším textu bude věnován prostor pro modifikace tréninku peferující větší procento naběhaného objemu v rychlejším tempu. Padesátiletý běžec s ambicí uběhnout maraton po roce či dvou běhání bude rychlost zařazovat výrazně méně než dlouhá léta trénující ligový atlet specializovaný na běhy 5 a 10 km. V každém případě příprava organismu na zátěž trvající 3 hodiny a více se bez dlouhých běhů neobejde.