"Od sedmnácti jsem na veřejnosti pod drobnohledem, což je vyčerpávající. A Hollywood dokáže být krutý. Už předem si o mně vytvořili názor, a když se prezentuji jinak, je to špatně. Navíc se bulvár rýpe v mém soukromí. Donekonečna řeší moji nevěru a vztah s mým přítelem Robertem Pattinsonem," stěžuje si.

"Kritizují mě i za to, že nevypadám perfektně na každé fotce. To už mě ale nevzrušuje, naopak. Kašlu na to a jsem na to pyšná," dodává vzdorovitě. V jejím postoji ji plně podporuje Robert. „Kristen tvrdě pracuje, a tak není divu, že je vším znechucená. A navíc bez ohledu na to, kolikrát se při fotografování směje a snaží se tvářit pěkně, paparazziové uveřejní pokaždé fotku, kde je vážná nebo na ní vypadá špatně. Je to hrozně nefér,“ říká.

Ve dvanácti natočila thriller s Jodie Fosterovou Úkryt (2002).

Ve dvanácti natočila thriller s Jodie Fosterovou Úkryt (2002).

Podle přátel ji Robert, s kterým chodila tři roky, nikdy nepřestal milovat a vše nasvědčuje tomu, že její letní extempore se ženatým a o devatenáct let starším režisérem Sněhurky Rupertem Sandersem hodil za hlavu. Kristen zase udělá vše proto, aby si jeho lásku opět zasloužila.

Díky tomu také v pohodě přestáli listopadovou premiéru Twilight ságy: Rozbřesk – část 2, ve které vytvořili ústřední dvojici. Na opakovanou otázku novinářů, zda jsou opět spolu, Kristen odpověděla: „Necháme lidi hádat. Třeba jim jednou dojde, že naše soukromé životy nejsou film, který mají sledovat.“ A na důkaz toho, jak si Roberta váží, po premiéře prozradila, že si schovala jejich zásnubní prstýnky, které dostali na natáčení Rozbřesku, s tím, že pro ni moc znamenají.

A jak moc se jí bude stýskat po roli Belly Swanové? „Zvlášť poslední část, kdy se měním v upírku, byla dost fyzicky náročná, taky jsem, stejně jako při natáčení Sněhurky a lovce, utrpěla několik úrazů. Vůbec si ale nestěžuju. Fyzicky náročné role miluju. Odmalička sportuju, dělám hlavně atletiku a pravidelně posiluju,“ prozrazuje.

„A co se Belly týče? I když nejsem sentimentální, po této roli se mi přece jenom občas zasteskne. Vždyť mi bylo sedmnáct, když jsme ságu začínali, prožila jsem s ní kus zajímavého života, od té doby jsem už ale dospěla,“ konstatuje.

V pařížském modelu už je za dámu.

V pařížském modelu už je za dámu.

Režiséři i její herečtí kolegové si Kristen nemohou vynachválit. Za všechny ji snad nejlépe vystihl již zmíněný režisér Sněhurky a lovce Rupert Sanders, který s Kristen natočil už i pokračování této fantasy a mladou herečkou je očividně okouzlen. „Je to tvrdá, činorodá dívka. Běhá jako sprinter, celkově je fyzicky velice zdatná. Když je třeba, vrhne se z útesu nebo seskočí v plné rychlosti z koně, pro roli udělá, cokoli je třeba. Podle mě je Kristen neuvěřitelně statečná,“ pěje na ni ódy.

„Je temperamentní, plná života, vzpurná a neposlušná. Je to silná osobnost. Má na ramenou ohromnou odpovědnost a nese ji obdivuhodně dobře,“ dodává Rupert Sanders.

Na otázku, co prospěšného Kristen přinesla upírovská sága, herečka odpovídá: „Dala mi například šanci točit vedle hollywoodských hitů i nezávislé filmy, na které by normálně nikdo nešel. Teď na ně, myslím, půjdou kvůli mně. Jako třeba na drama Svět podle Mallory, kde hraji prostitutku. Řekli si možná: Jdem se podívat na Bellu, jak dělá striptýz, to bude úžasný! A určitě přijdou i na moje nové roadmovie.“

S Robertem stále patří mezi nejsledovanější mladé páry na hollywoodské scéně. Jejich romantický vztah se traduje od chvíle, co se v roce 2007 poznali jako upír Edward a dívka Bella při natáčení Stmívání, prvního dílu Twilight ságy.

„Téměř se neznali a hrát tak intimní dvojici je stálo spousty práce. Naštěstí mezi nimi od prvních momentů fungovala chemie. Navíc oba berou herectví velice vážně, a to od chvíle, kdy byli ještě relativně velmi mladí, a na tom se dodnes nic nezměnilo,“ tvrdí režisérka Stmívání Catherine Hardwickeová.

V akční fantasy Sněhurka a lovec s australským hercem Chrisem Hemsworthem.

V akční fantasy Sněhurka a lovec s australským hercem Chrisem Hemsworthem.

A i přes to, že šestadvacetiletému Robertovi od té doby prošla rukama už řada skvělých hereček, o čtyři roky mladší Kristen, jak se zdá, vyměnit ani teď nehodlá. „Kristen je velice nezávislá mladá dáma. Kleje jako námořník, ale jinak je to báječná, výjimečná dívka,“ tvrdí.

Na závěr už jen zbývá dodat, že kritici, kteří od Kristen vyžadují, aby byla perfektní, se nyní mohou chytit za nos. Talentovaná herečka nedávno zvládla na jedničku i roli modelky. V Paříži totiž nafotila sérii modelů z kolekce velké módy na příští jaro. A najednou je z ní opravdová dáma. Fotografie šokovaly i samotnou Kristen.

„Ještě v patnácti jsem nosila všechno po starším bráchovi a vypadala jako kluk. Už tehdy se mi lidi od filmu smáli, že nemám ani značkové džíny, já jsem o tom ale nikdy takhle nepřemýšlela. Vlastně pořád mě kritizují za to, jak na fotkách vypadám. Tak aspoň teď jsem jim trochu vytřela zrak,“ odtuší herečka, která skutečně nejde daleko ani pro hodně šťavnatá slova