Jdi na obsah Jdi na menu

Koření z tržnice

20. 2. 2013

 Nedávno jsem navštívila pražskou tržnici Sapa, jela jsem tam už s tm úmyslem, že si tam koupím nějaké speciální čerstvé bylinky, koření, ovoce nebo zeleninu.

Krámků s jídlem je tam až až, stejně tak různých potravin. Bohužel většina z čerstvých potravin nejsou popsané ani názvem ani cenou, takže jsem nevěděla co to vlastně je. První výprava tedy nedopadla zrovna šťastně, ale přece jenom jsem něco koupila.

1) Skořice neboli quế - úžasný balíček skořice za 25 Kč a je na ní vidět, že je opravdu kvalitní a z přírody. V normálním sáčku z obchoďáku jsou všechny ruličky skořice stejné, odříznuté z nějakých ubohoučkých, ve sklenici pěstovaných skořicovnících. Z těchto, koupených v Sapě hned poznáte, že jsou z přírody, každá rulička je jinak velká, jinak tlustá a je vidět, že je to opravdická kůra. Vůně je taky úžasná. Co mě nakonec odradilo a ve výsledku jsem tuto skořici nejedla bylo to, že na ní byly takové lišejníčky (přece jenom je to kůra). Vím, že je to znak toho, že je z přírody, ale i tak a druhá věc, že vevnitř kůry byly pavučinky, bůhví od jakého pavouka, a když si představím ty asijské pavouky...Teď ale přemýšlím, že jí dám ještě jednu šanci, vše pořádně oškrábu a spařím.


2) Badyán neboli Hoa Hoi - ten je v obchoďácích neskutečně drahý, v Sapě balíček za 30 Kč a stejně jako u skořice je vidět, že je z přírody, každé kvítko je jiné, často ještě se stopkami. U badyánu problém s pavučinkami ani lišejníky nebyl - takže bez problémů konzumujeme.


3) Arašídy neboli đậu phộng - ale nepražené. V životě jsem to předtím nejedla nepražené, velký balíček myslím za 40 Kč. Vůbec nevím, k čemu bych to přirovnala, chuť byla jako...nevím, mandle, loupané lískové ořechy, byly opět výborné a bez kazu a předpokládám, že takto nepražené budou i zdravé.

Buráky neboli arašídy obsahují obrovské množství živin, jako jsou sacharidy, tuky, proteiny, ale i vitamíny C, B1 a především E, dále hořčík, draslík a vápník - tyto všechny živiny v nadstandardním množství. Co je pro nás důležité, neobsahují cholesterol, ale pouze nenasycené mastné kyseliny, díky tomu pomáhají lidem s poruchami srdce a navíc pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zlepšují krevní oběh.


 

 

Byla jsem opravdu unešena i z dalších druhů zeleniny, ale bohužel jsem nevěděla co to je, prodavači moc česky neuměli. Musím si to příště nastudovat na internetu a teprv pak se tam vydat.

 

Náhledy fotografií ze složky Nákup v Sapě

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář