Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spolek PRO Pastelku

Pořádáme:
Jaro na školní zahrádce
Úterý 16. dubna 2024 od 15,00


V letošním roce bychom Vás zapojili do rozšíření naší školní zahrádky o záhon na DÝNI HOKAIDO a CUKETU, výsadbu PÓRKU letního, KEDLUBNY a HRÁŠKU s postavením podpěrného plůtku /sítě, zasetí MRKVIČKY, ŘEDKVIČKY, hlávkového SALÁTU a KOPRU na původní záhony. Rádi bychom vybudovali společně s Vámi z palet KOMPOST na bio odpad z naší školní kuchyně, palety bychom využili i na KUCHYŇKU pro děti na vaření dle jejich vlastní fantazie s hrnci, cedníky, rendlíky a vařečkami, naběračkami a metličkami našich babiček. Chtěli bychom najít možnost sběru DEŠŤOVÉ VODY pro zalévání zahrádky případně i nápad na umístění náčiní pro malé ZAHRADNÍKY. Místo na zahradě najdeme i
pro sazeničku REBARBONY a KŘENU. Rádi bychom na zahrádce zasadili keřík MALIN a pár keříků BORŮVEK.


Pokud můžete DAROVAT školce některou z uvedených SAZENIČEK nebo SEMÍNEK případně KEŘÍK malin nebo borůvek, PALETY na výrobu KOMPOSTU a KUCHYŇKY
pro děti nebo NÁDOBÍ po babičce či HLÍNU, nebo máte nápad, jak vyřešit SBĚR DEŠŤOVÉ VODY na školní zahrádce nebo UMÍSTĚNÍ konviček, motyček a koleček
budeme rádi za spolupráci.
V takovém případě nás prosím kontaktujte předem na tel. čísle: 736 430 721

Děti jsou vítány. Občerstvení zajistí MŠ.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Připravujeme:
Kurz VAŘENÍ pro rodiče s dětmi - JARO na zahradě - čtvrtek 2. května 2024
Kurz VAŘENÍ pro rodiče s dětmi - LÉTO na jahodách - středa 12. června 2024

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V rámci projektu Skutečně zdravá škola jsme založili:
SPOLEK rodičů, učitelů a zástupců školního stravování a vedení školy,
abychom se společně mohli setkávat a přispět svými nápady, vlastními silami a možnostmi k vybudování jedlé školní zahrady, místa komunitního setkávání přátel školy, pořádání akcí na podporu zdravého stravování a zážitkovém vzdělávání dětí pod širým nebem, putování za poznáním přírody a původem potravin.


Založení školní zahrádky - květen 2023
Společně jsme postavili 4 záhony a umístili je do přední části zahrady, Osázeli jsme je s dětmi sazeničkami JAHOD, KEDLUBEN, keříkových RAJČÁTEK a BYLINKAMI. Okolo zahrádky budou dětem brzy dozrávat RYBÍZY a snad letos i MALINY. Na zahrádku dohlíží skřítek ZAHRADNÍČEK, kterého děti oblékly do jarního kabátku.

Výlet na KOZÍ farmu do Merboltic - červen 2023
Hospodářství pod Strážným vrchem se věnuje chovu koz, kraviček a drůbeže. Pěstují a zpracovávají ovoce a mají zeleninovou zahrádku. S dětmi jsme poznali, jak se na takovém statku žije. Dozvěděli jsme se, čím se krmí kozy a děti je mohly zkusit i podojit. A jak vzniká z teplého mléka sýr, to už také víme :) 


VÝLET do ovocných sadů pod Řípem - září 2023
Jak rostou jablíčka, a jak se o ně sadař stará celý rok, aby vyrostla sladká a šťavnatá, dětem z MOTÝLKA a BERUŠKY prozradil pan SADAŘ. Jablíček roste v sadu hned několik různých odrůd. Děti ochutnaly utržené jablíčko a natrhaly jich také pár do košíků a bedýnek, které si vezly se sebou do školky.

ZAHRADNÍ SLAVNOST v Pastelce - říjen 2023

Společně jsme oslavili podzimní sklizeň. Ochutnali jsme různé dobroty z dozrávajících JABLÍČEK, HRUŠEK a ŠVESTEK nebo DÝNĚ, PÓRKU, RAJČAT, ŘEPY a KAPUSTYNa zahradě jsme společně s Vámi a dětmi ozdobili podzimní truhlíky kukuřičnými klasy, jeřabinami a šípkovými větvičkami, dlabali dýně a oblékli skřítka ZAHRADNÍČKA do podzimního kabátku. Děti si mohly vyrobit JEŽEČKA z brambory, navléknout KORÁLKY z jeřabin a šípků nebo špíz z hroznových kuliček a jablíček. Společně jsme strávili odpoledne plné nových setkání a chutí podzimu.

Kurz vaření ze sezónní zeleniny pro rodiče s dětmi - listopad 2023

Na prvním kurzu jsme společně s rodiči a dětmi připravili, uvařili a ochutnali z plodin, které sklízíme na PODZIM: TOASTÍK z pšeničného kvasu s PÓRKOVOU pomazánkou,  a červeným zelí, Zeleninový nákyp s BRAMBORY a smetanou, MRKVÁČ s ořechy. Rodičům a dětem jsme prozradily, jak nejlépe kombinovat a využívat sezónní plodiny, které vybíráme dle doby sklizně, a seznámily je s čerstvými surovinami, ze kterých mohou připravit dětem zdravou svačinku nebo oběd. 


Kurz vaření ze sezónní zeleniny pro rodiče s dětmi - únor 2024
V ZIMĚ je energie nasměrovaná dovnitř těla. Je potřeba se jídlem ohřívat. Trávíme všímavou chvilku u pečení.
ZIMA je obdobím odpočinku a zastavení..třeba u společného vaření. Vybraly jsme proto CELEROVÉ karbanátky s česnekovým DIPEM a šťouchaným bramborem s JÁHLY a HUMMUS s pečenou MRKVÍ a PETRŽELÍ, chlebové placky s olivovým olejem a POLNÍČKEM.



                                                                      Gabriela Janková, vedoucí stravování MŠ Pastelka