Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhy Anglických nánosníků

11. 1. 2013

 

Nánosník doplňuje uzdečku, zajišťuje účinnost udidla. Udržuje vzájemné postavení horní a dolní čelisti koně. Správně zapnutý nánosník ulehčí působení udidla, neboť přenáší část tlaku na nosní kost. Nánosník koni zabraňuje otevřít hubu a tím se vyhýbat působení udidla. Při výběru vhodného nánosníku se dobré brát ohled na individualitu každého koně a nejlepší je se poradit s cvičitelem.

Anglický nánosník

Anglický nánosník se používá hlavně při uzdění uzdou. Dříve tento nánosník sloužil  jako úchyt pro pevný martingal. Tento nánosník má širší a silnější nosní řemínek. Zapíná se nad udidlem v místě těsně pod jařmovou kostí tak, aby na ni netlačil. Nedotahuje se na pevno, ale pouze tak, aby pod něj šly vložit dva prsty.

anglický nánosník.jpg

Kombinovaný nánosník

Kombinovaný nánosník je složen z anglického nánosníku. Ten má na předním okraji našité očko, kterým se protáhne tenčí řemínek, zapínající se pod udidlem na dolní čelisti. Musí se dbát na správný postup při zapínání - nejprve se zapne samotný nánosník a až poté se zapne tenký řemínek. Díky tomuto postupu se zabrání nežádoucímu stáhnutí nánosníku dolů.

kombinovaný nánosník.jpg

Kombinovaný nánosník je vhodný u koní s dobrou činností huby.

 

Hannoverský nánosník

Hannoverský nánosník je tvořen řemínkem vedoucím přes nos koně. Obepíná nos se zapínáním pod udidlem. Tento řemínek je širší a směrem ke stranám se zužuje. Po obou stranách je zakončen malými kroužky, k nimž je připevněn podbradní řemínek a nátýlní řemen. Vždy je nutné dát pozor na délku nosního řemínku, neboť musí být tak krátký, aby kroužky nemohly tlačit na udidlo. Je nutné, aby ležel přibližně na čtyři prsty nad horním okrajem nozder na nosní kosti. Podbradník hannoverského nánosníku se zapíná pod udidlem, přičemž mezi ním a spodním okrajem dolní čelisti musí být mezera na dva prsty. Musí se dbát na to, aby nánosník neomezoval dýchání koně Musí být dobře konstruovaný a řádně zapnutý. Zadní řemínek by neměl být moc krátký, tehdy by nánosník musel být zapnutý příliš nízko a tím by mohl překážet ve spodní oblasti nosu. Správná poloha by měla být 6,5 až 7,5 cm nad nozdrami na konci nosní kosti. Pokud je upevněn níž, začíná bránit koni v dýchání. Zárukou, že nánosník nemůže klesnout na nozdry, je kroužek na obou stranách nánosníku. Tento kroužek obsahuje dva ostny, přes které jsou připevněny nátylník a horní díl nánosníku. Většinou tyto dva díly jsou pevně sešity.

hannoverský nánosník.jpg

 

Hannoverský nánosník se používá zejména u koní s tendencí vyhýbat se stihlu. Pomáhá také vyklenout zátylek přes tlak na dolní čelist a nosní kost. Tento účinek je doplňován tlakem na dásně vyvolávaný udidlem.

 

Mexický nánosník

Mexický nánosník se skládá ze dvou řemenů, které se na hřbetě nosu koně kříží. Kombinuje působení hannoverského nánosníku s nánosníkem dříve sloužícím k uchycení pevného martingalu. Mexický nánosník je velmi oblíbený, i když v uzavření huby koně není tak účinný jako hannoverský nánosník. Nevyvolává tlak na nos a pokud je dost utažený, brání sklonu ke křížení čelisti koně.

mexický nánosník.jpg

Nánosníky mexický, hannoverský a kombinovaný se nepoužívají k pákovým udidlům.