Jdi na obsah Jdi na menu
 


Josef Wagner

d850_feature.jpg

 

 

 

 

 

 

Fotograf, kameraman a speleolog Josef Wagner,

narozen 27. 2. 1951. Speleologií a fotografováním se zabývá od roku 1968. V roce 1971 založil v Bohumíně speleologickou organizaci ORCUS Bohumín, kterou již vede 42 let.

Stejnou dobu se zabývá i intenzívním výzkumem pseudokrasových jeskyní Moravskoslezských Beskyd. Při těchto výzkumech se podařilo objevit a dokumentovat více jak 40 nových jeskyní a propastí. Více jak 35 let se zabývá s kamarády bohumínského klubu ORCUS sledováním a ochranou zimovišť netopýrů jak v jeskyních Beskyd, tak v opuštěných důlních dílech Oderských vrchů a Jeseníků.

Od roku 1979 organizoval a vedl více jak 50 mezinárodních speleoloalpinistických expedicí do nejvýznamnějších krasových oblastí planety. Při těchto výpravách, které nejčastěji směřovaly do oblasti Kavkazu, Krymského poloostrova a severního Norska, byly objeveny desítky nových propastí a jeskyní.

Jeho fotografická a filmová tvorba je spojena s mezinárodní speleologickou a expediční činností. Zaměřuje se na fotografování přírody Moravskoslezského regionu, Beskyd, Jeseníků. Jeho speciálností je fotografování jeskyní a historického podzemí, zimovišť netopýrů…

Jeho fotografie jsou publikovány v řadách odborných časopisů u nás a v zahraničí, knihách a odborných publikací, plakátové tvorbě. Samostatně vystavoval v řadě zemí Evropy: Itálie -Terst, Ukrajina - Simferopol, vystavoval v Arandě de Duero ve Španělsku, v Polsku Bielsko- Biale, a každoročně v řadě měst České republiky.

Fotografie a filmy z jeho tvorby zvítězily a byly oceněny v řadě soutěží u nás i v zahraničí.

Je výhradním fotografickým a filmovým dokumentaristou unikátního, přísně chráněného jeskynního systému Emine Bojir Chasar na Krymském poloostrově.

Zpět Dále Úvodní stránka