Jdi na obsah Jdi na menu
 

Dostali jsme velký dar - život.

Za jeho naplnění jsme zodpovědni my sami.

 

Začal advent. V přírodě vše utichá, zastavuje se čas růstu, zem umrzá tak jako voda na našich potocích a řekách,  jakoby se zpomalil čas. Ale den má 24 hodin jak v létě tak i v zimě. Jen v tom zimním období má den zcela jinou energii. Klidnou, tichou, přemítavou atmosféru, atmosféru lásky a naděje.

Každý z nás by si měl najít čas na zamyšlení – o svém životě, o svých nejbližšíách a přátelích, o trávení svých volných chvil, o svém zdraví, o svém přínosu druhým a přemýšlení nad sebou samým.

Dostali jsme život – velký dar. Za jeho naplnění jsme zodpovědni my sami.

Podívat se na to, zda se náš život odehrává podle našeho očekávaného zcénaře nebo si samovolně plyne a unáší nás směrem, kterých nechceme jít. Nikdy není pozdě něco měnit a rozhodnout se jít konečně za svými sny. Pokud se nám nepodařilo jít zamýšlenou cestou do současné doby, je dobré udělat první krok na této cestě a nečekat, že se něco změní samo. Jakákovliv změna v našich životech vychází z nás samých, třeba už jen tím, že díky naší vnitřní nespokojenosti uděláme rozhodnutí. Rozhodnutí něco změnit uvnitř sebe sama.

Každý z nás zůstává ve své situaci jen proto, že nám přináší určité pohodlí. Jsem sice nemocen, ale nechat o sebe opečovávat je pohodlnější než nemoc sama. Nechodím do práce, nemám sice potřebný příjem, ale zato jsem pánem svého času. Jakékoliv rozhodnutí souvisí s dobrovolným opuštěním našeho dosavadního komfortu a přináší do našeho života potřebu se něčemu novému naučit, vytvořit si nové zvyky, řešit nové situace. Ale pokud změnu učiníme, máme ze sebe radost, že jsme vše zvládli.

Udělej si   chvíli pro sebe, zpomalte, přemýšlejte.

Naplňte svůj život k radosti sobě I druhým.

_____________________________________________________________________________________________

Z historie Adventu

(z lat. adventus příchod) je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a dobročinnosti. Dříve to byla doba postní, kdy byly zakázány veškeré zábavy, tanec a zpěv. V posledních dvou stoletích nabývá na důležitosti materiální příprava Vánoc - kupování vánočních dárků, pečení cukroví, úklid a výzdoba domovů adventními a vánočními dekoracemi.

V západní tradici je advent také dobou zklidnění. Odpovídalo to životnímu stylu našich předků, jejichž přirozeným rytmem byla intenzivní práce v době od jara do podzimu, kdy bylo nutné zvládnout veškeré zemědělské práce, a odpočinek v zimě, kdy se vykonávaly domácí práce jako draní peří, šití, pletení, předení, tkaní, apod.

Papež Řehoř Veliký stanovil čtyři adventní neděle.

Tradičním symbolem adventu je adventní věnec, který má v různých oblastech různou podobu, v České republice (a v katolických zemích) nejčastěji se čtyřmi svíčkami, z nichž tři jsou fialové (modré) a jedna růžová. Fialová (modrá) barva symbolizuje pokání, ztišení a čekání. Tradice zapalování svíček na věncích přímo vychází ze židovské tradice zapalování osmi svící o svátcích zvaných Chanuka.. Zapalování stále většího počtu svící vyjadřuje stupňující se očekávání a radost.

Na první adventní neděli zapalujeme první fialovou svíčku, tzv. svíci proroků. Tato svíčka je památkou na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista.  Na druhou adventní neděli zapalujeme druhou fialovou betlémskou svíci, která reprezentuje lásku. Na třetí adventní neděli zapalujeme růžovou svíci, tzv. pastýřskou, která vyjadřuje radost z toho, že postní období je téměř u konce a adventní období získává slavnostnější ráz. Na čtvrtou adventní neděli zapalujeme poslední fialovou svíčku, tzv. andělskou, která představuje mír a pokoj. Čtvrtá adventní neděle může připadnout na Štědrý den. Konec adventu pak představuje západ slunce Štědrého večera. Vánoční svátky začínají Slavností narození Páně neboli Božím hodem vánočním, 25.prosince.van.jpg

Na svátek sv. Barbory, tzn. 4. prosinec, se vžila tradice řezání "barborek", tj. větviček jakýchkoli stromů a keřů, které mohou do vánoc rozkvést, nejčastěji třešňových, ale i z jiných ovocných stromů, kaštanu, dřínu apod. "Barborka", která rozkvetla o vánocích, přinášela do domu štěstí a děvčatům na vdávání předpovídala svatbu. V předvečer svátku sv. Mikuláše podle tradice obchází sv. Mikuláš ve společnosti anděla a čerta rodiny s dětmi.  Děti jsou dnes nejčastěji obdarovávány sladkostmi za oknem, neboť osobnost sv. Mikuláše proslula svojí štědrostí k potřebným.

Lidé si rádi zdobí svoje domovy jmelím, které má podle tradice přinášet štěstí a požehnání do domu, podle Keltů také plodnost. Políbení pod větvičkou jmelí má zajistit vzájemnou lásku až do příštích vánoc.

Adventní doba je také časem pečení  tradičních medových perníčků a vánoční cukroví, vánočky, které má svůj původ v pohanské tradici oslav slunovratu. Pečení cukroví je významné pro rodinný život, umožňuje rodině strávit čas spolu v pohodlí a klidu domova, navozuje příjemnou atmosféru díky aromatickým kořením.

Mísa s ovocem je hlubokým symbolem hojnosti a symbolem za  dobrou úrodu a víru, že nadcházející rok přinese stejný blahobyt jako ten minulý. Kromě čerstvého ovoce (tradičních českých jablek a hrušek) obsahovala často i sušené ovoce a ořechy.

_____________________________________________________________________________________________

Čáry máry v kuchyni

Ve čtvrtek 27.11.2014 v kanceláři Dany Luňákové v 17 hodin jsme se letos setkali naposledy na společném vaření Čáry máry v kuchyni, tentokrát opět aktuálně na Advent v našich srdcích.

Děkujeme tímto všem,

se kterými jsme se měli během roku 2014 možnost setkávat.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_____________________________________________________________________________________________

Strava podzimu a zimy

zimni.jpgVzhledem k teplotě venku potřebujeme více prohřát zevnitř zimní strava by měla být: slaná, sladká a kyselá. Dopřejeme si bohatší snídaně. „Teplo“ do stravy přidáme tím, že budeme jídlo vařit déle na slabším plameni, i ovoce si lehce podusíme (jablka, hrušky). Dále se více doporučují kořeněné pokrmy, do jídla i nápojů přidáváme prohřívající koření jako je zázvor, skořice, hřebíček, kardamom. Pro toto období jsou vhodné dále lehce dušená zelenina, rýže, med, bílé maso a ryby. Pitný režim by měl být také teplý, vodu si přihřejeme a ochutíme limetkou nebo citrónem nebo kořením.

___________________________________________________________

Šest chutí

Každá potravina má svou specifickou chuť a také účinek na naše tělo, buď nás prohřívá nebo ochlazuje. Tato skutečnost potom ovlivňuje i účinek našeho trávení, protože chutě jídla ovlivňují celý náš organismus a tím i zažívání.

1. Sladká chuť

Snižují horkost v těle. Sladkou chuť mají těstoviny, rýže, moučné výrobky, cukr, obiloviny, med, sirupy, brambory, ale také maso, oleje, fazole a mléko. V rovnovážném množství dodávají našemu tělu energii a sílu, posilují smysly a orgány našich tkání (plazma, krev, svaly, kosti, tuk, nervová tkáň, pohlavní orgány). Jejich nadměrná konzumace způsobuje nadváhu, zahlenění, záněty a kašle, ale také ztrátu chuti, nadbytek může být také jednou z příčin cukrovky a nádorů.

2. Kyselá chuť

Kyselé potraviny mají převážně tekutou, lehkou, masnou vlastnost, zároveň zvyšují horkost v těle. Patří k nim: citrusy, jogurt, kefír, ocet, smetana, sýry, rajčata a bílé hroznové víno. V rovnovážném množství kyselá chuť osvěžuje, dodává energii, podporuje trávení a chuť k jídlu, působí pozitivně na naší mysl a srdce. Nadměrné množství může kyselost způsobit překyselení organizmu což bývá příčinou zánětů, vředových chorob či pálení žáhy. S nadměrným množstvím kyselosti v těle může souviset nadměrné množství toxinů v krvi, což bývá příčinou kožních problémů.

3. Slaná chuť

Ke slané chuti řadíme mořskou nebo kuchyňskou sůl, mořské řasy, nakládanou zeleninu a bujony. Kvalitou jsou horké těžké a mastné. V mírné konzumaci mají projímavý účinek podporují tvorbu slin, zažívání a vstřebávání potravy. V nadměrném množství zhušťují krev, vyvolávají záněty, zhoršují kožní nemoci, zvyšují krevní tlak, zadržují vodu a způsobují otoky. Jejich nedostatek může způsobit problémy se štítnou žlázou a křeče.

4. Ostrá pálivá chuť

Pálivou chuť má většina koření ze zeleniny: křen, ředkvičky, cibule a česnek. Kvalitou to jsou potraviny lehké, suché a horké. V harmonickém množství zvyšuje pálivá chuť tvorbu slin a slz, čistí dutiny a podporuje trávení tím, že urychluje metabolismus. Čistí krev, likviduje toxiny, parazity, plísně, podporuje krevní oběh a zároveň pomáhá vylučovat přebytečnou vodu a odpadní látky. Jejich nadměrné množství může způsobovat únavu, dehydrataci, horkost, žízeň, záněty.

5. Hořká chuť

Kvalitou je lehká suchá a studené. Hořkou chuť mají kakaové boby, káva, aloe vera, pampeliška, rukula, polníček, šťovík, kurkuma, olivy, kůry citrusových plodů, rebarbora. V mírném množství pomáhá detoxikovat a podporuje chuťové vlastnosti potravin. Pomáhá řešit záněty, snižuje únavu a horečku, posiluje svaly. Pomáhá snižovat množství tuku, moče a stolice. Nadměrné množství snižuje množství krve a tekutin celkově. Může být příčinou závratí, vyhublosti, suchosti a unavenosti.

6. Trpká chuť

Trpkou chuť má granátové jablíčko, jablko, hruška, cizrna, fazole, brokolice, květák, brambory, kurkuma. Kvalitou je suchá, těžká a chladná. V přiměřeném množství působí hojivě na vředy, stavy krvácení, tím že podporuje tvorbu krevních destiček. V nadměrném množství zvyšuje suchost, nadýmání, zácpu a zhoršuje krevní oběh.

Je dobré, aby naše strava měla vyvážené množství ochlazujících i zahřívajících potravin.

____________________________________________________________

Brazílie vydala jednoduchá výživová doporučení

Ministerstvo zdravotnictví Brazílie právě vydalo aktuální výživová doporučení pro veřejnost. 

Doporučení jsou především jednoduchá, srozumitelná a založená na zdravém selském rozumu. Navíc jsou sociálně a enviromentálně udržitelná.

Brazilská výživová doporučení mají 10 zásad a jsou postavena na potravinách, způsobu stravy a jídle, ne na živinách. 

  1. Jako základ stravy jezte přirozené, minimálně průmyslově upravované potraviny. 
  2. Oleje, tuky, sůl a cukr používejte v malých množstvích, k dochucení přirozených a nebo minimálně průmyslově upravovaných potravin.
  3. Omezujte průmyslově upravované potraviny.
  4. Vylučujte vysoce průmyslově upravované potraviny. 
  5. Jezte pravidelně, ve vhodném prostředí a je-li to možné, ve společnosti. 
  6. Nakupujte v místech nabízejících pestrý sortiment přirozených a minimálně průmyslově upravovaných potravin. 
  7. Naučte se vařit, sdílejte své zkušenosti a vařte. 
  8. Plánujte dostatek času na jídlo a jeho přípravu. 
  9. Při stravování mimo domov vybírejte místa nabízející čerstvě připravovaná jídla. 
  10. Dávejte si pozor na reklamy potravin. 

 

 

Využijte slevové vánoční akce firmy Pro bio a Country life

Stejně jako v předešlých letech přicházíme s akcí zvanou Předvánoční Bionadílka. Zahrnuje 24 oblíbených bioproduktů ze sortimentu Pro bia  vhodných pro vaše předvánoční přípravy. Všechny výrobky na vás čekají s 20-30% slevou.

Více informací najdete v příloze