Jdi na obsah Jdi na menu
 

Biostyl / Zdraví 2013

8. mezinárodní veletrh zdravého životního stylu

19. – 21. 4. 2013

bio_over.jpg
 
http://www.festivalevolution.cz/biostyl-zdravi

_________________________________________________________________________
 
Vyzkoušejte bezlepkové obiloviny,
budete se cítit mnohem lépe

Dnešní stravování je často plné lepku (směs bílkovin obsažená v některých obilovinách ), který pokud jej konzumujeme v nadměrném množství může způsobovat zdravotní problémy. Především zbytečně zatěžujeme slinivku (její šťávy nám pomáhají trávit složité cukry), ztěžujeme trávení a obzvláště ti, kteří neumí stravu řádně rozkousat. Škroby (obiloviny) tráví především šťáva ptyalin, která se produkuje pouze v ústech, takže kdo řádně nekousá, posílá škroboviny dále do žaludku a střev, kde další trávení již neprobíhá, takže strava tam má tendenci v našich střevech kvasit. A věřte tomu, že díky požadavkům pekařů a oblíbenosti si lepkových potravin byla hlavně pšenice dostatečně „přešlechtěna“.
Lepek se běžně nachází v pšenici, v žitu a v ječmen. Nevyskytuje se naopak v rýži, kukuřici, prosu a pseudoobilovinách jako amarant a quina. Zvláštní skupinu pak tvoří špalda, která díky přešlechtění nemá takové množství lepku jako pšenice a oves. V poslední době bylo zjištěno, že škroby ovsa jsou také lehce stravitelné a nad ani nemají lepek, problém je v tom najít čistý oves (oves nezatížený, nesmíchaný s dalšími lepkovými obilninami např. při zpracování.
Od konce 19. století získala mezi obilovinami dominantní postavení pšenice. Bílá pšeničná mouka a výrobky z ní se postupně staly základem západoevropské stravy. Spekuluje se o tom, že právě nadbytek lepku vedl k tomu, že stále více lidí netoleruje lepek vůbec (celiaci), nebo pro ně představuje metabolickou zátěž.
Vypusťte ze svého jídelníčku na 14 dní lepkové obiloviny (těstoviny, pečivo) a uvidíte, jak se vám odlehčí a zlepší trávení.

_______________________________________________________________________
 
 
Novinky v prodejně – amatové a quinoové vločky
Proč amarant či quinu zařadit do svého jídelníčku?
 
Quinoa
Quinoa v současnosti zažívá chvíle slávy, v jihoamerických Andách se ale pěstovala už před 4 000 lety. Inkovémerlik-quina.jpg ji považovali za posvátnou a po bramborách pro ně byla druhou nejdůležitější plodinou. Přestože žádná jednotlivá potravina nedokáže poskytnout naprosto všechny pro život potřebné živiny, o quinoe se často mluví jako plodině, která k tomu má nejblíže. Je proto také čím dál častěji předmětem studií. Quinoa vyniká vysokým obsahem bílkovin. Ty se navíc vyznačují komplexní skladbou aminokyselin (to znamená, že jsou zde ve vyváženém poměru všechny esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo nedokáže vytvořit) podobně jako živočišné nebo sójové výrobky. Je také výborně stravitelná.
 
Amarant 
Tak jako quina i amarant pochází z Latinské Ameriky. amarant.jpgMá vysoký obsah komplexníxh aminokyselin a je vynikajícím zdrojem minerálů (železo, vápník, hořčík), dále má vysoký podíl vlákniny. Proto se často doporučuje přidávat jej do našeho jídelníčku. Nejčastěji se z něj připravují kašde, přidává se do polévek , vyrábí se z něj těstoviny a různé druhy chlebíčku.
________________________________________________________________________
 
 
Sluneční máj v SONNENTORU – inspirace na výlet
 
Ve dnech 1. a 8. května se pro Vás připravuje Sluneční máj v SONNENTORU. Využijte volné sváteční májové dny, udělejte si výlet na jižní Moravu a navštivte Bylinkový ráj SONNENTOR. Od 9 do 15 hodin bude možnost zajímavé exkurze ve výrobě a zpracování bylinkových čajů a překvapíme také bohatou ochutnávkou. Začátky exkurzí po 30 minutách.
Další tipy na výlet v blízkém okolí:
Návštěvu Bylinkového ráje lze spojit také s prohlídkou sousedních Templářských sklepů ze 13. století (
www.templarske-sklepy.cz) nebo s návštěvou bylinkové zahrady TIREE CHMELAR na zámku ve Valticích (www.bylinkovazahradavaltice.cz)
___________________________________________________

Nová biojatka – welfare, zaměstnanost
a dostupnost kvalitního masa na Šumpersku
 
Šumperk, Vysoké Žibřidovice (3. dubna 2013) – Nová jatka v certifikovaném systému ekologického zemědělství zahájí provoz 8. dubna 2013. Záhy po Velikonocích řezníci společnosti MARWIN porazí přímo na farmě ve Vysokých Žibřidovicích první kus skotu.
Malá, ale moderní biojatka jsou specializovaná především pro porážku hovězího
dobytka a ovcí. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, jehož je firma členem, vznik nového zpracovatelského místa v podhůří Jeseníků vítá. V regionu se rozšíří nabídka kvalitního masa z ekologických chovů a přibudou nová pracovní místa.
 _________________________________________________________________________
 
Restaurant day poprvé v Česku

 Začalo to v Helsinkách a rychle se to šíří mezi všemi nadšenci, kteří si chtějí na jeden den zkusit mít restauraci, říká se tomu Restaurant day!
Restaurant Day se koná 4krát ročně a nejbližší termín připadá na 18. května. Stačí si zdarma zaregistrovat místo (doma, v parku, v zavedené restauraci) své restaurace na
www.restaurantday.org a vaše "restaurace" se tak dostane do mobilní aplikace, kterou si mohou všichni zdarma do svých mobilních telefonů stáhnout a tak snadno najdou vaše prodejní místo!
893843_448843061861285_1666785353_o.jpgAť už amatér nebo profesionál či majitel restaurace, všichni se mohou zapojit a zkusit nabízet své delikatesy. Vše je zdarma a prodejní ceny vašich výrobků si určujete sami. Pokud chcete, připojte se ke skupině Restaurant Day Prague na facebooku a nabízejte své výrobky na krásném travnatém místě v srdci Vršovic od 11h dopoledne, kterému se říká Tržíček. V ten samý den odpoledne se zde a v přilehlém okolí koná vršovický festival Korso Krymská a to až do pozdních nočních hodin.
Restaurant Day je slavnost jídla a pití, kdy si může kdokoli otevřít svou vlastní restauraci na jeden den. Na jednoduchý princip festivalu pop up restaurací přišla skupinka milovníků jídla v Helsinkách. V květnu 2011 se v rámci prvního Restaurant Day otevřelo na 40 restaurací po celém Finsku a tato událost se okamžitě setkala s velkou úspěšností a tento festival jídla a pití se rozšířil po celém světě.
Momentálně to vypadá tak, že během 24 hodin se otevře na tisíce dočasných restaurací, stánků, domovů od New Yorku po Tokio a nápadům se meze nekladou. Kdokoli, kdo si troufá, může si neformálně zkusit zažít něco nového: mít na chvíli své vysněné bistro nebo restauraci. Pokud je zrovna krásně, ideální je postavit stůl na trávník a improvizovaný stánek je hotov. Lidé se po celém světě učástní Restaurant Day jednak pro zábavu a požitek z nových chutí, ale i zkušenost a investici do budoucna..
Tento karneval jídla a pití může dostat snadno zajímavý přesah, protože je ku příkladu skvělou příležitostí pro kreativní kolektivy, kteří chtějí navázat kontakt s podobně smýšlejícími lidmi, představit svůj tým, projekt nebo aktivity a to nejen co se gastronomie týká. Restaurant Day navíc zapadá do současných trendů zdravého stravování, lokálních surovin a trhů nebo komunitního smýšlení.
Více informací na :
facebook: Restaurant Day Prague