Jdi na obsah Jdi na menu
 


KOKOSOVO-OVOCNÁ KAŠE

18. 4. 2015

KOKOSOVO-OVOCNÁ KAŠE

1 porce

 Ingredience:

150ml kokosového nebo mandlového mléka

2 lžičky kokosového oleje

5 lžic mletých mandlí nebo strouhaného kokosu pro recept bez ořechů

1 lžíce mletých lískových oříšků (volitelné, pro verzi bez ořechů vynechat) + 1 lžička na posypání

1 lžíce sušeného ovoce – použila jsem 2ks sušených švestek, mohou být rozinky, brusinky atd.

hrst čerstvého ovoce – použila jsem ½ broskve, angrešty, červený, bílý a černý rybíz

Volitelné – lžíce másla pro primal verzi receptu

  1. Do kastrůlku dej kokosové/mandlové mléko, kokosový olej, mandle/strouhaný kokos, lískové oříšky a sušené švestky. Promíchej a přiveď k varu. Směs vař cca 2 min. až se část vody z mléka odpaří a kaše zhoustne. Pro primal verzi receptu do kaše vmíchej lžíci másla.

  2. Do kaše vmíchej čerstvé ovoce, odstav z plotny a kaši podávej teplou. Případně ji ještě ozdob ovocem a posypej mletými oříšky. Kaši není nutné sladit – přirozeně ji osladí sušené a čerstvé ovoce.

    TIP: Pro zvýšení obsahu bílkovin do kaše před dokončením vaření vmíchej vajíčko nebo proteinový prášek. Pokud kaše příliš zhoustne, přidej do ní ještě trochu kokosového/mandlového mléka. A špetka mleté skořice se s kokosem příjemně doplňuje :-)

    Do těchto druhů kaší někdy přidávám kousek avokáda. Místo mletých mandlí jsou i výborné makadamové ořechy.

    Nejjednodušší recept na kaši je rozmačkat nebo rozmixovat 1 plnou hrst ovoce (čerstvé nebo trochu povolené mražené), vmíchat do něj 5-6 lžic mletých mandlí/strouhaného kokosu nebo např. mletých dýňových a konopných semínek, přidat 2-3 lžíce vody a chvíli povařit.