Jdi na obsah Jdi na menu
 


Perníčky

Perníčky

 

Ingredience:

400g hl .mouky špaldové

170g cukr moučka

 50g másla

 2 vejce

 3 lžíce medu

1 lžíce rumu

 1 lžička jedlé sody

1 lžíce perníkového koření

1 vejce na potření

Postup:

Ze všech surovin ručně vypracujte hladké těsto, které dejte nejméně na hodinu do lednice uležet (já nechávám ale uležet přes noc).
Pak těsto rozválejte na vále na plát silný asi 1cm a vykrajujte různé tvary. Perníčky dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete kvůli lesku rozšlehaným vajíčkem. Pečte v rozpálené troubě (horkovzduch) 160C asi 15min. Čím je trouba více rozpálená, tím dřív budou perníčky upečené. U perníkového těsta stačí, když lehce zrůžoví, pokud by se Vám perníčky upekly moc dohněda, budou pak po vytažení déle tvrdé a nebudou dobré. To, že jsou ihned měkké hodně ovlivňuje právě to, jak jsou upečené

Po vychladnutí můžeme zdobit buď čokoládovou, nebo cukrovou polevou:

350g moučkového cukru
2 bílky
1 lžička citronové šťávy

Moučkový cukr 2x prosejte přes sítko, přidejte neušlehané bílky a citronovou šťávu. Společně dobře vymíchejte vařečkou, dokud nevznikne hustá, hladká a lesklá poleva. Trvá to asi 15min.