Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ač bude stejně luna plát+osadníci

13. 2. 2013

 Barbora Stejskalová

Čeština/Kvinta

9. října 2012

Čtenářský deník

Ač bude stejně luna plát+osadníci

Ray Bradbury

Informace o autorovi:

Ray Bradbury byl americký spisovatel, autor science - fiction.

Narodil se ve státě Illinois. Vystudoval střední školu a poté vystřídal řadu zaměstnání. Rovněž psal povídky pro zábavné časopisy.

Usadil se v Los Angeles a věnoval se plně spisovatelské, editorské a recenzní činnosti.

Po 2. světové válce se Ray Bradbury stal předním tvůrcem vědecko - fantastických povídek a tzv. povídek "hrůzy". Pracoval i jako tvůrčí poradce Disneylandu u Paříže.

Zdroj: http://www.spisovatele.cz/ray-bradbury#cv

Děj:

Ač bude stejně luna plát

Příběh je o čtvrté výpravě na Mars, kde je nalezena jen pustá krajina. Marťany totiž vyhubila lidská nemoc (osypky). Jeden z astronautů, Spender, je znechucen chováním svých kolegů, kteří znevažují vyspělejší kulturu. Bez úcty pijí, odhazují odpadky a jsou hluční. Proto se stává psancem a postupně pozabíjí členy posádky, kromě pár zbylých (včetně kapitána, kterého ani zabít nechce, jelikož si o něm myslí, že je jiný). Jde mu o to, aby odložil další přílety na Mars, aby tuto planetu ochránil před zpustošením. Nechtěl, aby byl Mars lidmi zničen jako byla Země, a proto chtěl všechny další posádky vždy hned zabít. Kapitán a zbylí členové posádky Spendera obklíčí a chtějí ho zabít, ten se však ani nebrání a je zastřelen kapitánem.

Charakteristika hlavních postav:

Spender Byl vědec. Velmi ho zajímala kultura Marťanů a byl k ní velmi uctivý, obdivoval je. Velmi ho štvalo, jak se jeho kolegové na Marsu chovali. Chtěl uchránit Mars, myslel v dobrém, ale vystřílet všechny lidi opravdu není ten pravý způsob, jak něco zachraňovat.

KapitánSpenderovi rozuměl a chápal ho. Byl k němu uctivý i po skutcích, které Spender vykonal. Byl dobrým mužem, vždy se snažil vše řešit rozumně a v dobrém.

Vlastní názor:

Tato povídka byla ukázkovým příkladem pro lidi. Každý by si ji dle mého názoru měl přečíst a zamyslet se nad tím, jak se my lidé chováme například k domorodým kmenům v Africe. Jak se je snažíme vystrnadit z jejich území a přeučit je na náš svět. Jak jen ukazujeme naši bezohlednost. Povídka je opravdu velmi pěkně napsaná a myslím, že je v ní právě tento hlubší smysl, který nám autor sdělil ve velmi zajímavém příběhu.

Osídlení

Povídka vypráví o lidech ze Země, kteří z různých důvodů Zemi opouštějí a cestují na Mars. Ze začátku jen pár, neboť když lidé viděli planetu Zemi, jak se pod nimi zmenšuje a zmenšuje, zachvátil je stesk a osamělost. Postupem času lidí přibývalo a na Marsu už jich bylo skoro stejně jako na Zemi.

Vlastní názor:

Je to dobrý úkaz toho, jak si lidé uvědomí, co vlastně měli, zničili a čeho si nevážili, až když o to vlastně přicházejí.