Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hráči Jiskry pod mikroskopem - SHRNUTÍ SEZONY 14-15

Jiskra Strážnice má za sebou jednu z nejpovedenějších sezon za posledních (dovolím si tvrdit) patnáct let, ne-li víc. Po základní části sice okupovala až čtvrtou (tedy poslední postupovou příčku), ovšem výborné výkony v PLAY-OFF (tři výhry ze tří zápasů) ji katapultovaly až na samotný vrchol, tedy první místo v soutěži. Pojďme se zaměřit na jednotlivé hráče a jejich výkony v mistrovské sezoně:

HRÁČI DLE SOUPISKY:

1. Ivan Kubiš

ZÁKLADNÍ ČÁST: 3 zápasy, 1 bod, 33,33 % úspěšnost
PLAY-OFF: 2. zápasy, 2 body, 100 % úspěšnost

Jednička týmu si svoji formu načasovala na tu správnou chvíli, tedy do nadstavbové části. Ale popravdě řečeno obě výhry našemu hráči spíše darovali jeho soupeři, než aby musel předvést nějaký extra výkon. I tak je Ivan Kubiš pro náš tým velmi důležitým a platným hráčem. Jeho největší slabinou tak zůstává nejistá docházka k zápasům. Nicméně jeho herní přehled stále stačí i na první šachovnici v OP I.

2. Vojtěch Šafařík

ZÁKLADNÍ ČÁST: 6 zápasů, 3,5 bodů, 58,33 % úspěšnost
PLAY-OFF: 3 zápasy, 1,5 bodu, 50 % úspěšnost

Základní kámen naší sestavy odehrál opět velmi dobrou sezonu, v níž našel přemožitele pouze v jediné partii. Byla to navíc první jeho prohra po třech sezonách!! Za zmínku stojí hlavně příkladná docházka na zápasy. Pravdou je, že kdyby některé partie Vojta nehrál pouze "na půl plynu" a nerozdával rychlé remízy, tak mohl dosáhnout lepší bodové úspěšnosti. Nicméně i tak byl jeho přínos v letošní sezoně enormní. Mít tohoto hráče v sestavě představuje obrovskou jistotu a především psychickou podporu pro celý tým. Na Vojtovi chceme stavět i v budoucnosti, tak doufejme, že mu vydrží chuť a elán do královské hry!

3. Jaroslav Horák

ZÁKLADNÍ ČÁST: 7 zápasů, 3 body, 42,86 % úspěšnost
PLAY-OFF: 3 zápasy, 2 body, 66,67 % úspěšnost

Další veledůležitý hráč pro náš tým! Stejně jako u Vojty, tak i u pana Horáka těžíme z jeho dlouholetých zkušeností z vyšších soutěží. Tento hráč je schopný podat si kteréhokoliv soupeře, ale stejně tak umí nešťastně prohrát i s papírově slabšími hráči. Nutno podotknout, že většina jeho letošních porážek přišla po chybách ve výrazně lepších pozicích. I tak měl pan Horák medvědí podíl na letošním úspěchu našeho týmu a budeme s ním počítat i do dalších sezon!

4. Pavel Solařík

ZÁKLADNÍ ČÁST: 7 zápasů, 3,5 bodu, 50 % úspěšnost
PLAY-OFF: 3 zápasy, 2 body, 66,67 % úspěšnost

Konečně můžu sám sobě od plic říct, co si o svých výkonech v poslední době myslím. Více, než pořádné šachy jsem letos předváděl spíše kavárenskou hru a nedokázal porazit ani ELOvě výrazně slabší soupeře. Mrzí především ztráty půl bodu v partiích, které nezadržitelně mířily k mému vítězství. Většinou šlo o nějaký nepřesný tah ve střední hře, po němž mi výhra protekla mezi prsty. Moje úspěšnost je na pohled dobrá (získal jsem nejvíc bodů ze všech hráčů Jiskry), ovšem jedním dechem je potřeba dodat, že jsem často hrál s o poznání slabšími soupeři, tudíž se svými výkony můžu být jen stěží spokojený. Už delší dobu v hlavě nosím myšlenku, že se pustím víc do studia teorie, ale zatím zůstává jen u zbožného přání, a tak jediným přínosem zůstává neúnavné hraní stovek partií na chess.com. A ani tento rok to nevidím se svým zlepšením nijak růžově, neboť čekáme další přírůstek do rodiny a šachy se tak na nějakou dobu dostanou zase až na okraj zájmu. Jediným pozitivem na mých výkonech je, že přispěly týmu k zisku mistrovského titulu, nic víc už bych na nich nenašel.

5. Jiří Fanta

ZÁKLADNÍ ČÁST: 6 zápasů, 2 body, 33,33 % úspěšnost
PLAY-OFF: 3 zápasy, 2 body, 66,67 % úspěšnost

Pan Fanta zůstal letos daleko za svými možnostmi, respektive byl pouze svým stínem. Dokonce si po třetím kole (v němž utrpěl druhou prohru v řadě) musel od šachů odpočinout. Na jednu stranu od té chvíle už neprohrál, na stranu druhou posbíral hodně remíz i s hráči, které by ještě před časem s přehledem porazil. Na panu Fantovi je asi nejvíc znatelná absence pravidelných tréninků. Začal sice v jeden okamžik hrávat na online areně, ale poslední dobou (dle jeho slov) je z notebooku už zase jenom nábytek na parádu. I tak je tento hráč ikonou týmu a budeme rádi, když nám pomůže i v dalších sezonách. Šachy umí výborně a já pevně věřím, že půjde herně opět nahoru!

6. Zdeněk Svoboda

ZÁKLADNÍ ČÁST: 6 zápasů, 4 body, 66,67 % úspěšnost
PLAY-OFF: 1 zápas, 0,5 bodu, 50 % úspěšnost

Pan Svoboda před sezonou mile překvapil, když projevil zájem znovu zasednout za šachovnici po dlouhých zdravotních potížích způsobených štípnutím klíštěte. První polovina základní části mu vyšla náramně, škoda jen, že ho prohra ve Vacenovicích spíše odradila od dalšího hraní. Pan Svoboda se ke svým výkonům v letošní sezoně vyjádřil docela skepticky, nicméně šachy stále umí, jen lépe zvládnout vypjaté momenty v partiích. Jeho vynikající znalosti teorie jsou občas v kontrastu s tím, co produkují hráči v OP I. Pokud však bude i v budoucnu fit, budeme jen rádi, když nám v zápasech pomůže.

7. Miroslav Múčka

ZÁKLADNÍ ČÁST: 6 zápasů, 2,5 bodu, 41,67 % úspěšnost
PLAY-OFF: 0 zápasů

Kapitán našeho týmu zažil smolný vstup do sezony. Koho z nás by dvě prohry v řadě nepoznamenaly?! Nicméně ke konci základní části ukázal, že na něj může být spolehnutí. Více, než umění jeho soupeřů mu uškodily jeho experimenty v partiích, po nichž se však dostával do horších, ne-li přímo prohraných pozic. Mrzet ho pak může především prohra v posledním kole. Mirův přínos pro tým je však obrovský. Krom veškeré papírové práce má za krkem vedení mládeže a dá se říct, že pro Jiskru i dýchá.

8. Gabriel Hala

ZÁKLADNÍ ČÁST: 1 zápas, 1 bod, 100 % úspěšnost
PLA-OFF: 0 zápasů

Není vůbec lehké dostat tohoto divokého koně do stáje, rozumějte Gabriela za stůl s šachovnicí. Ne, že by nechtěl hrát, ale většinou se mu zápasy kryjí s rodinnými povinnostmi, anebo je pracovně vytížen. Mám od něj sice příslib, že toho v příští sezoně odehraje víc, ovšem dokud jej opravdu neuvidím hrát, tak neuvěřím. (úsměv) Gabriel letos nastoupil pouze v prvním kole, kde s přehledem zvítězil. Má obrovský potenciál a šachy stále skvěle ovládá. Navíc se udržuje "v kondici" hraním na chess.com, tudíž se dá říct, že je vše připraveno na jeho velký návrat ke čtyřiašedesáti polím. Doufejme!

9. Zdeněk Bína

ZÁKLADNÍ ČÁST: 2 zápasy, 1 bod, 50 % úspěšnost
PLAY-OFF: 1 zápas, 0 bodů, 0 % úspěšnost

Zdeněk letos doplatil na nečekaně příkladnou účast hráčů ze základní sestavy na zápasech. Navíc dvakrát ještě odmítl nastoupit pro zdravotní a rodinné problémy. Alespoň částečně si to vynahradil na hostování v Kněždubu. Doufejme, že změny, které se plánují na příští sezonu, už budou pro něj znamenat pravidelné hraní. Byla by totiž věčná škoda, kdyby se stal dalším strážnickým šachistou, který na královskou hru zanevřel!

11. Ondřej Jurásek

ZÁKLADNÍ ČÁST: 4 zápasy, 3 body, 75 % úspěšnost
PLAY-OFF: 3 zápasy, 1,5 bodu, 50 % úspěšnost

Ondra si počkal na svoji příležitost a dokázal ji náležitě chytnout za pačesy. Jeho bodový přínos byl hlavně v základní části citelný a často jeho body rozhodovaly o úspěchu či neúspěchu celého týmu! Ondra v poslední době předvedl zlepšení své hry (také pilně trénuje na chess.com) a řekl si hodně nahlas o častější nasazování do zápasů. Bylo příjemné vědět, že máme na poslední desce jistotu!

12. Michal Bačík

ZÁKLADNÍ ČÁST: 0 zápasů
PLAY-OFF: 1 zápas, 1 bod, 100 % úspěšnost

Michalovi prospělo jeho hostování ve Veselí nad Moravou, kde se pod vedením Zdeňka Uřičáře a Luboše Vičara citelně zlepšuje. Rovněž partie v mládežnických soutěžích jsou pro něj neocenitelnou zkušeností. V základní části nenastoupil ani jednou, nicméně pravidelně se objevoval v sestavě Veselí nad Moravou D, které ovládlo soutěž OP II. V barvách Jiskry se představil až v PLAY-OFF a pěknou výhrou pomohl k vysoké výhře svého týmu. Od další sezony by měl dostat více příležitostí.

13. Tomáš Měsíček

ZÁKLADNÍ ČÁST: 1 zápas, 0 bodů, 0 % úspěšnost
PLAY-OFF: 0 zápasů

Tomáš má pověst bohéma a také (promiňte mi ten výraz) brouka Pytlíka, který umí všechno. Mimo jiné je velmi zručným řezbářem, čemuž se věnuje ve svém volném čase. A rovněž šachy bere jako jedno ze svých mnoha hobby. Ale bohužel na jeho výkonech se to projevuje. V letošní sezoně dostal šanci hned v prvním kole, ale opět pohořel. Jeho bezstarostný přístup k partiím ostře kontrastuje k filozofii, kterou v Jiskře razíme, tudíž stavět hráče, abychom vždy uhráli co nejlepší výsledek. Od příští sezony by měl však dostat víc prostoru v rezervním týmu.

18. Pavel Bartošek

ZÁKLADNÍ ČÁST: 0 zápasů
PLAY-OFF: 1 zápas, 1 bod, 100 % úspěšnost

Tento host z Kněždubu už před sezonou avizoval, že jestli za Jiskru nastoupí, bude to maximálně na jeden nebo dva zápasy, neboť pravidelně hrává za svůj mateřský klub. Jeho chvíle přišla v PLAY-OFF, kdy důležitou výhrou splnil přesně to, co se od něj očekávalo. Pavla pravděpodobně oslovíme i v příští sezoně s možností hostování v našem klubu.

HRÁČI, KTEŘÍ NENASTOUPILI:

10. Jaroslav Nožička

Tento hráč nám letos chyběl kvůli táhlým zdravotním problémům. Ve třech případech byl volán "do zbraně", ale ani jednou mu zdravotní stav nedovolil nastoupit. Nicméně pevně věříme, že se dá do kupy a v příští sezoně opět zasedne za šachovnici!

14. Jiří Kořínek

Jirka je dalším hráčem, na kterého se letos nedostalo, a to z důvodu nabité soupisky. Nicméně od příští sezony by měl dostat více prostoru v rezervním týmu.

15. František Vodica

Pan Vodica je zřejmě největším fanouškem našeho týmu a na málokterém domácím zápase chybí. Nicméně přemluvit jej, aby šel hrát, to je úkol nadlidský. Šachům rozumí, ale hraní ho moc nebere. Uvidíme, zda změní názor od příští sezony.

16. Martin Benovič

Mladý šachista, který je zapálený do královské hry, ale zatím sbírá zkušenosti a chybí mu především herní praxe. Jeho pravidelná docházka na tréninky a nadšení, s jakým se šachům věnuje, jsou ovšem dobré signály do budoucna. Od příští sezony by se měl začít pravidelně objevovat alespoň v rezervním týmu.

17. Miroslav Bartošek

Další host z Kněždubu letos ani jednou nenastoupil. Byl sice osloven, ale rodinné povinnosti převážily. A tak zůstalo u pravidelného hraní za Kněždub. Také tohoto hráče pravděpodobně oslovíme v příští sezoně s možností hostování u nás.

Autor: PS