Jdi na obsah Jdi na menu

Drezurní cviky pro koně od Z po T - II. Díl

16. 2. 2013

 

Práce na dvou stopách

Jak již jsem poznamenala, rozsah „elkových" drezur je poměrně široký a k nejtěžším cvikům této úrovně patří dozajista práce na dvou stopách. V drezurách této úrovně se jedná hlavně o dovnitř plec a překrok.

 

 

Dovnitř plec

Začneme tedy dovnitř plecí. V „L" úrovni se tento cvik jezdí s oporou stěny. Podstatou tohoto cviku je, že kůň je ohnutý kolem vnitřní nohy jezdce, hlava je mírně sestavená dovnitř, ne příliš a plec je odstavená od stěny. To jestli je kůň odstaven správně, poznáme podle toho, že když se podíváme zezadu, uvidíme jen tři končetiny koně, vnitřní zadní noha zakrývá vnější přední. Nejčastější chyby při provedení cviku jsounedostatečné odstavení od stěny, jezdec často koni jen ohne hlavu, nebo jezdec koně odstaví příliš, ale koník není vůbec ohnutý a cvik připomíná spíše nějaké zvláštní ustupování na holeň u stěny. Dalším nešvarem je nestálé ohnutí, to je často způsobeno nevědomým přenášením váhy během cviku. Nejjednodušší radou je „hypnotizovat" nějaké místo před vámi, tak si udržíte váhu stále stejně rozloženou.

Koně - dovnitř plec

 

 

Překrok

Další metou v práci na dvou stopách je překrok, v „L" úlohách je v klusu, doma si ho však můžete natrénovat i v kroku. Je to ideální pro natrénování přesných pomůcek, v kroku na to máte spoustu času, v klusu už si musíte být pobídkami jistí. Podobně jako s ustupováním se i s překrokem setkáváme hlavně na oblouku změnit směr. Co je důležité, jsou to cviky zcela odlišné. Prvním rozdílem je, že kůň se dívá ve směru pohybu. Je ohnut podobně jako při cviku dovnitř plec, proto je vhodné z tohoto cviku při učení překroku vycházet. Je vhodné vyjet na středovou čáru, nejprve udělat několik kroků v sestavení dovnitř plec a pak pokračovat do překroku. Co se týká chyb v tomto cviku, za prvé nejčastější a jednou z nejzávažnějších chyb je ztráta kmihu. Kůň se má během překroku pohybovat dopředu a do strany, musí jít tedy stále stejně „dopředu", a přidat k tomu pohyb stranou. Další chybou je pokud předbíhá záď. Na to pozor.

Překrok v klusu

 

Couvání koně

S couváním se můžeme setkat sice již v úlohách stupně „Z", ale ač se to mnohým nemusí zdát, není to jednoduchý cvik, a proto jsem ho zařadila až do stupně „L". Jedním z důvodů je také to, že v „zetkových" úlohách nebývá většinou dobře provedeno.Couvání je diagonální pohyb končetin vzad, v úlohách bývá většinou určen počet kroků, které máme provést, nebo je napsáno o délku koně zpět, na délku koně připadají cca 4 kroky. Couvání může být ukončeno stáním či vykročením. Pokud máte po couvání stát, tak opravdu chvilku postůjte, napočítejte si v klidu do pěti a pak pokračujte v úloze. A s jakými chybami se při couvání setkáváme? Nejhorší je viditelný odpor koně. Pokud se koník viditelně brání pomůckám, odmítá pohyb vzad, zdvihá hlavu, či ji dokonce vyvrací, nemůžete čekat žádné vysoké ohodnocení. Další chybou je, pokud koník couvá přerušovaně či pospíchá. Správné provedení tohoto cviku tedy jak vidíte, není vůbec jednoduché a je tedy důležité to nepodcenit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář