Jdi na obsah Jdi na menu

Jak pohlaví ovlivňuje výcvik koně - Hřebec

16. 2. 2013

 

Výcvik mladého koně je velmi důležité období, které takřka rozhoduje o kvalitě vaší vzájemné spolupráce po celý jeho život. Nezávisle na pohlaví je důležité přistupovat ke koni s porozuměním a klidem. Spousta lidí přistupuje k hřebci s despektem a vynáší nad ním rozsudky. Jiní k němu naopak vzhlíží se strachem. Myslím, že to pramení z nezkušenosti. Samozřejmě, málokterého hřebce můžeme svěřit začátečníkům při lekci na jízdárně, či ještě lépe na vyjížďku. Sama jsem však zažila situaci, kdy jsem jako malá chodívala tajně do stáje za plemeníkem a v boxu se škrábala na jeho hřbet úplně beztrestně (to je samozřejmě pouze příklad a vy to nezkoušejte:) ).

Ve skutečnosti je velmi jednoduché přijít na kloub tomu, co se hřebci právě honí hlavou, pokud začne během lekce „vyrušovat" - myslí na klisny. Tady se ale vůbec není čemu divit. Jeho chování je naprosto přirozené. Pramení ze života jeho předků, kteří byli nuceni se patřičně prosadit v konkurenci jiných hřebců.

 

V divočině byli hřebci vychováváni pro svůj úděl už od chvíle, kdy jako hříbata pobývali ve stádě se svými matkami, i v době, kdy byli odstaveni, aby se nakonec mohli stát vůdci svého vlastního stáda. Když hřebec dospěl a našel si svou vlastní skupinu, získal tím odpovědnost a musel své stádo neustále kontrolovat, aby věděl, zda není některá z klisen připravena k páření, nebo jestli se někde kolem nepotuluje jinýhřebec, který by se jej pokoušel nahradit.

 

V momentě, kdy se v blízkosti hřebce nevyskytuje žádná říjící se klisna, je schopen se dobře soustředit na práci a je opravdu příjemný.

 

Velký vliv na průběh výcviku mladého koně má jeho hříběcí období. Během něj jehříbě vychováváno svou matkou a přichází do kontaktu s ostatními koňmi ze stáje, nebo nejlépe chodí se stádem do výběhu. Je začleňováno do fungující hierarchie a učí se ji respektovat. Schopnost hřebce žít v hierarchii je velmi důležitá. Pokud nebylohříběti umožněno naučit se pravidlům ve společnosti ostatních koní, může to pak přivýcviku působit značné potíže.

 

Když hřebec dospívá, pravděpodobně s ním zažijete období, kdy se chová velmi vzrušivě, protože pohlavně dospěl. Málokdo chápe, že takové chování není špatné. Je přirozené. Častokrát se setkáváme s názorem, že hřebcům se musí nastolit disciplína. A jaké má tato disciplína důsledky? Vždy záporné. Pleskání, škubání, nebo hlasitý křik jsou totiž hřebcem chápány jako výzva. Myslí si, že s ním chcete bojovat tak, jako museli jeho předkové bojovat o klisny a o své postavení. Je to koňská logika. Proč se tedy pokoušet s hřebcem bojovat? Je nutné naučit ho, aby udržel svou pozornost vzhledem k cvičiteli, a ne aby si zafixoval, že cvičitel je soupeř k boji.

 

Řešením je stanovit si řád, určitou rutinu. Pravidelně jej cvičit na klidném a tichém místě bez výzev. Pravidelná práce ze země jej naučí klidné spolupráci a připraví půdu i pro klid pod sedlem i poslušnost během jeho působení v chovné stáji. Důležité je, aby se mladý hřebec od začátku učil správně chodit na vodítku. Nesmí nikam utíkat, ani zpomalovat a nechávat tak cvičitele před sebou. Brzy se naučí chodit na vodítku tak, že má vodiče na úrovni plece, je lépe ovladatelný a snižuje se riziko úrazu. Pokud zrychlíte a dostanete se tak před koně, měl by kůň na tento signál reagovat také zrychlením a naopak. Během připouštění vás pak nebude chápat jako soupeře a bude vás vedle sebe respektovat. Bude vás brát jako součást, bez které by sepřipouštění neuskutečnilo.

 

Další nepříjemnou věcí během výcviku bývá u hřebečků oblíbené štípání. Jak ho to odnaučit bez boje? Při hřebelcování ve stáji můžete použít těsnější (ale ne utažený nadoraz!!!) nánosník, který zabrání otevírání huby. Když se hřebec snaží vás štípnout, můžete mu vložit palec mezi čelisti na místo, kde nemá zuby a mírně zatlačit. Kůň přijme bez zbytečných výzev, že štípat člověka pro něj nemá dobré důsledky. Některáhříbata jsou v tomto ohledu hodně drzá. Ale když budou mít stabilizovanou čelist, nikdy nebude třeba ho pleskatšťouchat nebo strašit.

 

Hřebci jsou stejní jako všichni koně. Proto není nutné je trénovat jinak než jakéhokoliv jiného koně. Rozdíl je v našem postoji. Důležité je opakování a vytvořenířádu tak, aby si jej hřebec zapamatoval a byl schopen je použít na kteroukoli situaci. Pokud řád pro něj bude smysluplný a bude založen na koňské logice a chápání, neměl by vám dělat velké problémy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář