Jdi na obsah Jdi na menu

Pravidla soutěží všestrannosti

16. 2. 2013

 

Závody všestrannosti, tak jak je známe dnes, se vyvinuly z vojenských soutěží, neboli military. Cílem těchto soutěží bylo prověřit vytrvalost koně, a to z toho důvodu, že se vojáci neustále přemísťovali. Vojenský charakter si tato soutěž zachovala až do roku 1902 a trasa závodu měřila až 70 km. Poté se ve Francii rozhodli uspořádat kombinovaný závod složený z drezúry, steeplechase a klasického parkuru. Aby tedy dvojice dosáhla úspěchu, musí dodnes velice dobře ovládat všechny tři disciplíny. Roku 1912 se všestrannost stala součástí olympijských her, ale veřejnosti byly tyto soutěže zcela zpřístupněny až po 2. světové válce.

Jak závod probíhá?

Soutěž trvá jeden, dva nebo tři dny, a to podle kategorie jezdce a koně. U jednodenních soutěží musí koně i jezdci zvládnout všechny disciplíny během jednoho dne. U třídenních soutěží je každý den vyhrazen vždy jiné disciplíně. Na mezinárodní úrovni závod začíná drezurní zkouškou, při níž dvojice předvádí zpaměti předepsané tradiční figury a dokazuje se tak pružnost, poslušnost a  celková elegance koně. Říká se, že právě drezúra je nejdůležitější součástí celého závodu, protože úroveň tréninku, kterou zde dvojice předvede bývá rozhodující pro celou soutěž. Zkouška trvá sedm a půl minuty, ovšem úroveň není tak vysoká jako při vyloženě drezurních soutěžích.

 

Poté přichází na řadu zkouška v terénukterá je bezpochyby nejobtížnější, ale pro diváka nejzajímavější. Jezdec musí projet 4 - 7 km dlouhou trať, kde se střídají kopce, brody, mlází atd. Dále je na trati rozmístěno zhruba 35 přírodních či umělých překážek jako například živé ploty, zdi a příkopy, které jsou až 4 m široké. Mezi typické překážky patří tzv. piano, což je překážka složená z několika širokých schodů umístěných v různé výšce a krmelec, který je zakrytý přístřeškem a kůň touto překážkou musí projet. Na úspěšné dvojice čeká ještě poslední zkouška, a to skoková soutěž. Před zahájením jsou koně podrobeni přísné veterinární prohlídce, aby se potvrdilo, že mají stále dost sil. Tato poslední fáze má totiž za úkol prokázat, že i po tak náročném závodu jsou koně stále pružní a zdatní.

 

Trestné body

Trestné body se udílejí za neposlušnost, překročení stanoveného limitu a pády jezdce. Dodržet limit je velmi důležité, proto s sebou jezdci mívají několikery hodinky a sami si hlídají čas, jelikož penalizace za překročení limitu je velmi přísná. Za každé odmítnutí koně skočit přes překážku se udílí 20 trestných bodů a za pád jezdce 60. Obecně platí, že třetí pád nebo neposlušnost na stejné překážce vede k vyloučení soutěžní dvojice. V této chvíli bývá zpravidla třetina jezdců vyloučena, nebo závod sama vzdá.

 

Nejznámější závody

Asi nejoblíbenější závody všestrannosti se pořádají v Anglii, konkrétně v BadmintonuBurghley, proto mezi světové jedničky patří právě jezdci z Británie. Tyto soutěže bývají velice štědře sponzorovány a těší se obrovskému zájmu veřejnosti, tisku a médií. Trasa v Badmintonu je známá především vodními bariérami neboli „rakvemi", které jsou umístěny hned za překážkami, a tak je jejich zdolání velice obtížné. Závody v Burghley se konají v zámeckém parku v majetku lorda Burghleye, pokladníka královny Alžběty I. Překážky v parku jsou poměrně neobvyklé, jelikož většina z nich je vyrobena ze slámy nebo opracovaného tisu. Navíc terén v Burghley je poměrně kopcovitý, proto je závod s třinácti překážkami ještě těžší. Vítěz získá velmi zajímavou finanční odměnu a vůz značky Landrover, neboť výrobce těchto automobilů je hlavním sponzorem soutěže. Další výteční jezdci pochází z Německa, Austrálie a USA. Soutěže na nejvyšší úrovni jsou značeny jako CCI **** a na světě se pořádají čtyři.Ve Spojených státech se pořádá soutěž Rolex Kentucky v Lexingtonu, kde se roku 1978 jelo i mistrovství světa v této disciplíně. Dalším místem je Adelaide v Austrálii a poslední dvě 4hvězdičkové soutěže se konají ve Velké Británii a jedná se o již zmíněné závody v Burghley a Badmintonu.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář