Jdi na obsah Jdi na menu
 

O ovčí vlně

Ovčí rouno, které zpracováváme, pochází z Austrálie nebo 05.jpgNového Zélandu. Ovčí rouno o síle 17 až 21 mikronů k nám přichází vyčištěné, vyprané a zčesané. U nás rouno barvíme kvalitními barvami na vlnu, potravinářskými barvami, případně barvami na vajíčka. Při správné údržbě barva na vlně drží velmi dobře (nedoporučujeme sušit vlnu na slunci, používat bělidla a prací prostředky s bělícím účinkem). Obarvenou vlnu předeme na kolovrátku. Vlna je díky ručnímu předení a díky technice barvení zcela jedinečná. 

Výrobky z vlny není třeba prát často, vlákno je přirozeně chráněno proti ušpinění a často postačuje nechat výrobek vyvětrat například přes noc na čerstvém vzduchu. Vlněné výrobky je nejlépe prát ručně. Důležité je nevystavit vlnu při praní teplotnímu šoku, který způsobí zaplstění vlny. Doporučuji napustit vodu, přidat šampon nebo tekutý prací prostředek, a výrobek do lázně ponořit. Po chvíli lehce promačkat ve vodě, nemnout a netřít. Vymáchat v čisté vodě stejně teplé, jako byla teplota prací lázně. Lehce vyždímat v ruce nebo vymačkat v ručníku a nechat schnout rozložené. Nevěšet a nenechávat schnout na přímém slunci.

Ovčí vlna je materiál, ke kterému se rozumní lidé začínají vracet a znovu objevují02.jpg její úžasné vlastnosti. Vlna podrží právě takové množství tepla, jaké naše tělo v danou chvíli potřebuje. V zimě zahřívá, v létě pružně vyrovnává teplotní rozdíl a chladí.

Protože vlna velmi snadno pohltí velké množství vlhkosti, oděvní prvky z ovčí vlny velice úspěšně potlačují nepříjemné pocity spojené s pocením. Schopnosti ovčí vlny jímat a udržovat mezi vlákny kapičky vody činí z vlněné čepice vynikající ochranu proti dešti, ale i proti pocení. Přijatelný život v deštivém Skotsku byl v dávných dobách možný právě pro široké až téměř výhradní využívání ovčí vlny pro výrobu tradičního oblečení tamním obyvatelstvem.

Na druhou stranu vlna vyžaduje šetrné zacházení. Při praní je třeba se vyvarovat rychlých změn teploty vody a vzít do úvahy, že namočená vlna schne delší dobu. Svetr z ovčí vlny je třeba sušit rozložený na vhodné podložce, protože klasické pověšení na šňůru mu vůbec nesvědčí.

Ovce se stříhají většinou jednou až dvakrát za rok, většinou z jara. Ostříháním ovce nijak netrpí, naopak, i když nejsou ovce chované pro vlnu, je nutné je pravidelně stříhat. Jestliže jsou v Indii za posvátné považované krávy, v našem kulturním prostoru by stejných výsad měly plným právem požívat právě ovce.

01.jpg 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář