Jdi na obsah Jdi na menu

Nučická lípa a mlýn

Když se vydáte z Rabštejna nad Strelou proti proudu reky,prijdete asi po 2,5km do míst,kde kdysi stávala vesnicka Nucice.Ta byla v roce 1467 pri obléhání Rabštejna vypálena a beze stopy zanikla.

Dnes tu u silnicky vedoucí z Poustek do Chyše najdeme jen monumentální Nucickou lípu a nedaleko od ní rozvaliny bývalého mlýna a pily.

 

Nucicka lipa

 

Lípa byla vysazena v roce 1650 v místech,kde se z hlavní cesty odbocovalo k mlýnu.Patrila k nejmohutnejším stromum v okolí.Korunu tvorily vetve rostoucí prímo vzhuru,dosahující rozmeru vzrostlých stromu.Strom neunesl tíhu hlavních vetví a po roce 2000 se jeho koruna zacala rozpadat.Obvod kmene lípy je 6.8m a koruna dosahuje výše 35m.Lípa je chránena od roku 1978 pro svuj vzrust a jako krajinná dominanta.

Nucický mlýn byl jedinou stavbou,která byla po vypálení vsi obnovena Podle písemých pramenu byl mlýn založen ve 13. nebo na pocátku 14.století a byl tedy jedním z nejstarších mlýnu v okolí Rabštejna.Roku 1595 se mlýn uvádí o dvou moucných kolech,v roce 1826 o jednom mlýnském složení.V roce 1870 se mlýn skládal ze trí mlýnských složení pohánených tremi mlýnskými koly na svrchní vodu.Ctvrté kolo na svrchní vodu pohánelo katrovou pilu a stroj na štípání šindelu.
Mlít se na Nucickém mlýne prestalo v dobe po 1.Svetové válce,pouze se šrotovalo a rezalo na pile.V roce 1945 prestala pracovat i pila.

 

Mlyn

 

Pokud pujdete od mlýna ješte kousek proti proudu reky,dorazíte k nucickému jezu.Hlavním úkolem jezu bylo zadržení dostatecného množství vody pro naplnení mlýnského náhonu.Z náhonu odbocovala roura,kterou byla zavlažována luka rabštejnského panství v dobe,kdy nebyla voda potrebná pro provoz mlýna.Jez byl vzhledem ke své zchátralosti v roce 2006 nahrazen novým.Teleso nového jezu tvorí šikmá deska rozdelená na pul stupnovitým kanálem rybochodu.

 

Jez


 


Jako každá správná ruina má i nucický mlýn svou strašidelnou povest.Tady je.

Mlynár na Nucickém mlýne mel dva syny a tri dcery.Synové byli škaredí a zlí.Lidé proto neradi do mlýna chodili.Zato dcery byly velmi krásné.Jedna z nich se zalíbila hrabeti Lažanskému z nedaleké Chyše.Ten se casto ve mlýne pod ruznými záminkami zastavoval.Mlynár a hlavne jeho synové to neradi videli a tak vždy hrabeti neco tajne provedli.Aby na ne nepadlo podezrení,zacali tvrdit,že ve mlýne straší a rádí rarášek.Jenomže raráška nikdo nikdy nevidel.A tak,aby lidé nerekli,že lže,rozhodl se mlynár ,že ho udelá z jednoho svého syna.Vybral toho menšího a vzteklejšího.Zavrel ho do sklepa a trápil hladem a žízní až syn onemocnel a behem zimy docela zcvrknul.Nebyl k poznání a šel z neho strach.
Casem druhý syn i obe dcery odešli do sveta a mlynár zustal se svým raráškem sám.Syn se otce velice bál,ale i otec se zacal bát syna.Tak se rozhodl,že se ho zbaví.Jednou,když prišla bourka a velká voda,vyvedl syna ven a privázal ho k mlýnskému kolu.Rozvodnená Strela kolo rychle roztácela,syn se potápel a zoufale volal o pomoc.Starý mlynár ale nemel slitování a nechal syna utopit.Za pár dní ho podstrcil pod vrbu a zavolal konšely z Chyše,aby se prišli podívat na raráška,který tak dlouho škodil mlýnu.Nikdo nepochyboval,že jde skutecne o raráška a mlynári uverili.Mlýnu to ale k dobré povesti stejne nepomohlo a mleci se mu vyhýbali ješte více.Starý opuštený mlynár se nakonec docista zbláznil a nakonec se sám pod vantroky utopil.

 

Okno

V blízkosti Nucického mlýna si urcite všimnete betonových svedku jednoho ze smutnejších období našich dejin.Jde opevnustky lehkého opevnení tzv.Plzenské cáry,stavebního úseku D-31 Rabštejn nad Strelou vystavené v roce 1937.Nejbližší z nich,c.52 typ A180,stojí tesne nad silnicí prímo proti mlýnu.

 

 

zdroj: https://www.geocaching.com/geocache/GC1YD9P_nucicka-lipa-a-mlyn