Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ascardia - Škrkavky

25. 2. 2013

KMEN: NEMATODA – HLÍSTICE

TŘÍDA: ASCARIDA – ŠKRKAVKY

 

Ascaridózu koní vyvolává:

Parascaris equorum – samci dosahují 15 - 28cm a samice 18 - 37cm. Dospělé škrkavky parazitují v tenkém střevě, migrující larvy pak v orgánech kudy putují před dosažením pohlavní dospělosti.

 

Vývojový cyklus škrkavek

Vývojový cyklus je tzv. přímý, bez potřeby mezihostitele. Fekáliemi vyloučená vajíčka dozrávají ve vnějším prostředí do infekčního stádia, a to za 7 - 8 dní po vyloučení. Koně se nakazí pozřením invazních vajíček spolu s potravou či s vodou. Ve střevě hostitele se uvolní larva 2-ho stádia (L2), proniká do lymfatických a krevních cév a tak migruje do jater, odtud skrz v. cava caudalis a srdce putuje do plic, alveol, průdušek, trachey a až do oblasti nosohltanu, následně je zvířetem znovu polknuta a dostává se do střev, kde pohlavně dospívá. Pokud jsou podmínky vnějšího prostředí nepříznivé, larva ve vajíčku "čeká" chráněná silným obalem na vhodné podmínky, a to i několik let.

 

Invazí vznikají v těle organismu hostitele poškození dvojího druhu. V prvé řadě při migraci nedospělých larev. Larvy poškozují migrací vnitřní orgány mechanicky, ale i možným zavlečením infekce. Dospělé škrkavky pak v tenkém střevě mechanicky dráždí až perforují sliznici a odebírají hostiteli živiny. Centrální nervový systém i srdeční sval mohou být postiženy toxinem vylučovaným škrkavkami – askaridinem, který může vyvolat příznaky encefalóz a kardiopatií.

 

Klinické příznaky jsou patrné zejména u hříbat – poruchy chuti, olizování zdí, zhoršený výživný stav, zježená a nelesklá srst, hojné šupiny v srsti, bledé sliznice, zvětšený objem břicha, zaostávání ve vývinu, průjmy, při silném napadení křeče, kolikové bolesti. Dospělí koně mají málokdy klinické příznaky, vzhledem k tomu, že předchozí infekcí vzniká imunita, která s věkem koní narůstá.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář