Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

 Historie Mladcovské Hoblovačky

V minulosti pořádali rodiče ze sboru dobrovolných hasičů na Mladcové (SDH Mladcová) pro své děti branný závod. Tento závod měl mladé hasiče otestovat v jejich zručnosti, bystrosti a fyzické zdatnosti na závody konané v rámci dnešní Zlínské ligy mladých hasičů. Jejich úkolem bylo nejen proběhnout trať, umístěnou v okolí Zboženských rybníků, v co nejrychlejším čase, ale také prověřit své znalosti ve zdravovědě, orientaci v přírodě a v hasičském sportu. Tento hasičský dětský den, jenž byl organizován pro cca 20 dětí, dal základ Mladcovské Hoblovačce.

Proud času však nezastavíte, a když tyto děti odrostly, rozhodli se původní organizátoři včetně bývalých mladých hasičů, rozšířit původní myšlenku a zapojit do ní i děti nečlenů SDH Mladcová. Jejich rozhodnutí vedlo v roce 2008 k historicky 1. ročníku Mladcovské Hoblovačky. Za spolupráce Zálesáku (středisko Zlín 1), TJ Sokol Mladcová a SDH Mladcová se akce rozrostla do ohromného závodu, ve kterém soutěží na 300 dětí.

            Děti do 6 let soutěží v disciplínách překážky, jízda zručnosti, fotbal, basketbal, střelba ze vzduchovky a kvízu. Děti již starší (do 18 let) navíc prokazují své schopnosti na kladině, laně, horolezecké stěně, florbalu a svůj důvtip a znalosti uplatňují na uzlech, šifře a na disciplíně bonbónek, která je plná překvapení.

            V průběhu celého dne se konají doprovodné akce, mezi něž patří například ukázka historických hasičských vozů, zásahových policejních vozů a motorek. Děti si mají možnost prohlédnout dravé ptáky a projet se na koních. Kulturní složku představuje vystoupení taneční skupiny a kouzelník. A nikdy není nouze o překvapení na konec.