Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zářijový letní víkend v záři našich atletů

14. 9. 2020

5f28a54f-09b0-4d1c-afac-3bfab1aab3e6.jpeg a0811c49-e422-4b30-9779-4a3342bf77dd.jpeg

 

 

 

Nezvykle teplé září láká vyrazit na atletickou dráhu případně si poměřit své umění na jiných běžeckých terénech a poslední víkend měl nabídku velmi pestrou. V sobotu se vyznavači silničních běhů mohli realizovat v Blansku na Blanenské desítce a v neděli jsme měli zástupce v semifinále Mistrovství Moravy a Slezska soutěže družstev starších žáků, kde za AHA Vyškov hostoval Kryštof Kroupa.

Blanenská desítka je závod, který nenabízí pouze běžecké vyžití. Pro zájemce je tu i kombinace inline bruslení nebo jízda na koloběžkách, ale přece jen z atletického hlediska je pro nás nejzajímavější ta část běžecká. Zde jsme zastoupení neměli v takovém rozsahu jako dříve, ale o to radostnější bylo umístění. V kategorii dívky do 9 let náš oddíl reprezentovala Vendula Kašparová a to velmi úspěšně. V konkurenci 19 dalších děvčat vybojovala na trati 200 metrů stupínek nejvyšší a mohla si tak vychutnat krásný pocit z prvního místa. Ve stejné kategorii ji podpořila i její tréninková partnerka Martinka Sedláčková - 6. místem. Ono 200 metrů není nijak dlouhá trať, ale v tomto závodě je zpestřená otočkou, takže kdo zaváhá na startu, tak už nemá moc šancí na opravu.

Druhou zástupkyni jsme měli na trase 10 kilometrů a to v kategorii štafet 2 x 5 km. Eliška Široká vytvořila dvojici společně s Heidi Kočí (nikoli Janků) a společným časem 46:59 vybojovaly 10. místo. Jejich výkon je jistě cenný, neboť dokázaly konkurovat podstatně starší ženám i mužům. Navíc sobotní teploty se blížily k letním třicítkám a na rozpáleném asfaltu to jistě nebyl žádný med.

Kryštof Kroupa dal přednost raději tartanu před rozpáleným asfaltem a v neděli podpořil v rámci hostování klub AHA Vyškov. V Olomouci se konalo Semifinále Mistrovství Moravy a Slezska družstev staršího žactva a bojovalo se o postup do finále, které by se mělo uskutečnit 27. září v Břeclavi. Kryštofa možná ze začátku olomoucký tartan pálil, ale na závěr mohl jednoznačně říci, že ho pěkně hřeje. Však jeho výkony hovoří zcela za vše. Na některých disciplínách je již zkušeným harcovníkem a s některými disciplínami se teprve seznamuje, ale na start chodí s hlavou vztyčenou a bez jakýchkoli obav.

Nejprve se Kryštof postavil na start výšky a již po této disciplíně bylo zřejmé, že dnes to bude pro družstvo pořádný bodový přínos. Zcela čistým zápisem postupoval až do výšky 1.65 metru a zapsal si krásný osobní rekord a 3. místo. Další postupná výška už byla nad jeho síly, ale bylo z tohoto dělené druhé místo a 8,5 bodu do společné „pokladničky“. Pak čekala Kryštofa jeho běžecká premiéra. Bylo to 1.500 metrů překážek a ani zde nezůstal stát v koutě. Společně se svým hostujícím parťákem Matyášem Charvátem spolupracovali na úžasném výsledku. Byť mu Matyáš v cíli o kousek utekl, tak Kryštof bral 3. místo a pro družstvo to znamenalo 8 bodů. Kryštofův čas 5:04.10 je samozřejmě jeho osobákem a premiéra stálo za to!!! Tato trať, kde kombinuje svou vytrvalost s překážkářskou technikou mu jistě sedí.

Značně unavený Kryštof ještě sebral poslední zbytky sil a připravil se na svou závěrečnou disciplínu. Bylo to 200 metrů překážek, které v odpoledním slunku jistě byly řádnou prověrkou jeho morálních a fyzických sil. Zabojoval, a byť ve svém rozběhu dobíhal až na sedmém místě, tak přihodil další 4 body a svůj denní bodový sběr uzavřel na celkovém čísle 20,5 bodu. Z družstva starších žáků AHA Vyškov byl druhým nejvíce bodovaným ä společně obsadili 2. místo. To znamená, že kluci postoupili a za 14 dní budou bojovat v Břeclavi na moravském finále. Velká gratulace celému družstvu a také Kryštofovi. Opět lze konstatovat, že poctivý a zodpovědný přístup nese své ovoce.

 

Trenéři AK Blansko Dvorská WVWS

 

foto: p. Kašparová