Jdi na obsah Jdi na menu

Čivava

Čivava

Něco o plemenu:

Čivava je nejmenší psí plemeno na světě, jehož jméno je odvozeno od největšího mexického státu Chihuahua, kde byl jeho výskyt poprvé doložen. Indiánské pověsti zmiňují čivavy jako ochránce zemřelých náčelníků na cestě do světa duchů. Není však známo, zda jej původně chovali místní obyvatelé Aztékové či Toltékové nebo zda se do Mexika dostal se španělskými obchodníky z Japonska nebo Číny.

Čivava je ostražitý odvážný a hbitý pes s velkýma vztyčenýma ušima; hmotnost dospělého psa se pohybuje ideálně v rozsahu 1,5–2,5 kilogramy, přijatelní jsou i psi pohybující se mezi 500 gramy a 1,5 kilogramu. Vyskytují se dlouhosrstí i krátkosrstí jedinci, barva srsti může být libovolná. Čivavy se dožívají věku až dvaceti let (obecně platí, že čím menší pes, tím delší život). První pes plemene byl oficiálně registrován roku 1904. Čivavy se rodí s neúplně vyvinutou lebkou – tento jev se nazývá fontanela a můžeme ho spatřit pouze u tohoto plemene.

Plemenný standard:

Čivava patří podle FCI do skupiny IX. - společenská plemena a toy, sekce 6 - Společenští psi bez pracovní zkoušky. Oficiální zkratka v ČR je CHI. Číslo je 218/23. 06. 2004 Velká Británie. Datum publikování původního standardu je 24. 03. 2004.

Znění standardu vydaného v roce 2009.[2]

Temperament: živý,horlivý, inteligentní.

Hlava: Hladká lebka ve tvaru jablka, velké, světélkující živé oči tmavé barvy, drobný čenich. Ušní boltce jsou velké, boltce směřují nahoru.

Krk: klenutý, středně dlouhý.

Trup: Z profilu by mělo být vidět předhrudí. Hrudní končetiny postaveny pod psem. Rovný hřbet, vyvážená postava. Nežádoucí jsou úzké, párkovité nebo příliš krátké trupy.

Pánevní končetiny: Jasně oddělené šlachy, svalnaté nožky.

Tlapka: Elegantní, malá a pevná. Okrouhlá.

Ocas: Vysoko nasazený, nesený nahoru nad hřbetem psa. Ocasní obratle jsou mírně zploštělé.

Povaha
Plemeno je vhodné do bytu a zvláště ke starým lidem, kteří se o psa mohou starat s ohledem na jeho nenáročnost, velikost a oddanost. Čivava je mrštný, odvážný a temperamentní pes. Povaha není ovlivněna velikostí, jako každý pes potřebuje pevnou výchovu a jasné určení pravidel soužití. Často bývá velmi vázána na svého majitele. Je velmi učenlivá, je možné s ní provozovat různé psí sporty (např. dog dancing či miniagility), samozřejmě s ohledem na její velikost a fyzické možnosti. Pro svůj miniaturní vzrůst není plemeno příliš vhodné k mladším dětem, které by jí mohly nechtěně ublížit.
Popis plemene:
Čivava je považována za nejmenšího psa na světě. Známé jsou dva typy, a to krátkosrstá a dlouhosrstá čivava. Barva srsti může být různá a to jednobarevná ale i kombinace více barev. Dle nového standardu je nepřípustná barva"Merle".
Hlava čivavy má typický jablkovitý tvar, se širokým a klenutým čelem. Oči jsou velké, plné. Uši má vztyčené, široké, na špičce se zužují. Má krátký, rovný, zužující se čumáček. Krk středně dlouhý, zlehka klenutý spojuje hlavičku s tělíčkem mírně obdélníkového tvaru s rovným hřbetem a hrudníkem. Břicho je vtažené. Končetiny i navzdory velikosti jsou silné a svalnaté. Vysoko nošený středně dlouhý ocásek, který nikdy nestahuje mezi nohy, se směrem ke špičce zužuje. Srst má čivava dlouhou, jemnou a hedvábnou. Srst je v obličeji a na konci končetin krátká.
Čivava je v kohoutku vysoká 15–23 cm. Ideální hmotnost by se měla pohybovat v rozmezí 1,5–3 kg.

Foto na závěr:

 

3235097-civava-dlouhosrsta-kryti-1.jpg