Jdi na obsah Jdi na menu
 


U Tepny je nové parkoviště

3. 5. 2013

Náchod - Chystá se rekonstrukce autobusového nádraží či prostoru za náchodskou radnicí, což na nějaký čas ubere parkovací místa v okolí. Po těch, zvlášť když se na nich za parkování neplatí, se přitom už nyní hned po ránu jen zapráší. Včera proto začalo sloužit zcela nové parkoviště v Tepenské ulici v areálu bývalé Tepny. Třeba zaparkování osobního vozu na celý den tam stojí 40 korun.

Náchodská radnice se dohodla se společností, které pozemky na konci Tepenské ulice za supermarketem patří, na jejich bezplatné výpůjčce. Získala je na tři roky a zřídila na místě zhruba 180 nových parkovacích míst. Placené parkoviště provozují městské Technické služby Náchod.

„My jsme prostor vlastními náklady upravili a budeme tam vybírat parkovné. Bude to minimálně na tři roky," uvedl ředitel Technických služeb Náchod Jiří Maršík.

Vysvětlil, že až začne rekonstrukce autobusového nádraží, autobusová stání budou v Teplárenské ulici a automobily odtamtud budou muset pryč. „Nějakých 60 až 70 aut tam už nebude moci stát. Takže město novým parkovištěm nabídne i náhradní místa," dodal Maršík.

Technické služby prostory pro stání automobilů upravily, jen není asfaltová. „Je to lepší prašná plocha. Tak to bude po celé tři roky. Dělat na tu dobu asfalt, to by se nevyplatilo, to by byla zbytečná investice," uvedl Jiří Maršík.

Parkovné se ve všední dny vybírá od 7 do 17 a v sobotu od 7 do 12 hodin. Za dvě hodiny řidiči platí 10 korun. Možné bude využít také roční předplatné, které pro letošek vyjde na 1000 korun, pro podnikatele pak na 2500 korun.

„Každý nový parkovací flek tady je dobře. Po ránu po osmé hodině se nedá za soudem a okolo centra vůbec zaparkovat. Ale tam se neplatí, takže tady by se taky nemuselo," míní řidička Daniela Novotná, která dojíždí autem do Náchoda do práce téměř každý den.