Jdi na obsah Jdi na menu
 


Doprava

 

Železnice
 
Břeclav je železničním uzlem evropského významu. Kříží se tu I. a II. železniční koridor (zde tratě SŽDC č. 250 a 330), po nichž je vedena dálková osobní i nákladní doprava ve směrech Brno - Praha - Berlín - Hamburk, Přerov - Ostrava - Polsko, Bratislava - Budapešť (- Bělehrad) a Vídeň - Graz / Villach.
Významná je i lokální osobní železniční doprava (vedle zmíněných tratí ještě trať 246 směr Mikulov a Znojmo), od roku 2008 začleněná do Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (železniční linky R5, S3, S53, S8 a S9). Na regionální trati 247 Břeclav - Lednice je sezónní turistický provoz.
 
 
 zel-bv.jpg
 
 
 
Silnice
 
Břeclav je také významnou silniční křižovatkou; kolem města vede dálnice D2 (Brno - Bratislava, E65), která se tu kříží se silnicí I/55 (Olomouc - Přerov - Uherské Hradiště - Hodonín - Břeclav - hraniční přechod Poštorná/Reintal do Rakouska). Z ní se v Poštorné odpojuje silnice I/40 do Mikulova.
Současná dopravní situace v Břeclavi je problematická, především z důvodu existence jediné silniční komunikace pro dopravu mezi místními částmi i pro tranzit. Výstavbu jakéhokoli alternativního spojení ztěžuje náročný lužní terén v bezprostředním okolí zástavby, stavbu obchvatu navíc dlouholeté spory o vedení dálničního spojení Brna a Vídně (přes Břeclav v. přes Mikulov).
 
 silnice-bv.jpg
 
 
 
Městská hromadná doprava
 
V Břeclavi provozuje Bors Břeclav a. s. 9 linek městské autobusové dopravy, od roku 2008 začleněných do IDS JMK (jako linky 561 až 569).
 
 mhd-bv.jpg
 
 
 
Říční doprava
 
V první dekádě 21. století se v Břeclavi rozvíjela turistická lodní doprava po řece Dyji. Vedle linek na Janův hrad a Pohansko byla roku 2009 zavedena i "městská linka" mezi Starou Břeclaví a stavidlem u Poštorné. V současnosti (2011) je v provozu pouze linka Břeclav - Janův hrad.
 

ricni-bv.jpg