Jdi na obsah Jdi na menu
 


Volby se blíží, hnůj ven!

3. 8. 2023

Volby se blíží, hnůj ven!

3.8.2023 06:18

Americké prezidentské volby proběhnou dvoukolově, něco rozhodnou voliči a něco soudy. Teď se jedná o to, co přijde dřív. Popotahováni budou jak Joe Biden, tak Donald Trump. Trump může kandidovat i po případném odsouzení, ale Biden by to asi vzdal.

Už je to tady: Volby se blíží, hnůj ven! Ve stejné chvíli, kdy na bývalého prezidenta Donalda Trumpa udeřilo další trestní stíhání, tentokrát za popírání výsledku prezidentských voleb z roku 2020.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-08-01/trump-says-he-expects-to-be-indicted-today-by-special-counsel

Republikáni vytasili protihru. Tvrdí, že mají „kouřící pistoli“, která usvědčí prezidenta Joe Bidena a strhne ho do impeachmentu. Týká se to případu ukrajinské plynařské společnosti Burisma, ve které sloužil Bidenův syn Hunter společně s letitým přítelem Devonem Archerem. Archer nyní svědčil před sněmovním výborem pro soudnictví, který případ vyšetřuje, a přidal polínko k podezření, že otec Joe, tehdy ještě viceprezident USA, Burismu ochránil před ničivým postihem za korupci. Podle jiných zdrojů v tom měla létat i odpovídající odměna pro ochránce.

https://www.foxnews.com/politics/devon-archer-hunter-biden-burisma-execs-ukrainian-prosecutor-fired

Devon Archer v pondělí  před výborem pro soudnictví Sněmovny reprezentantů USA sdělil, že Hunter Biden v době jednání vedení největší ukrajinské plynařské společnosti Burisma volal tátovi „nejméně 20krát“, a dělal to často s hlasitým odposlechem. Závažnost podezření je podtržena skutečností, že tehdejší viceprezident Joe Biden by pověřen prezidentem Barackem Obamou, aby hrál roli americké spojky se zemí po Majdanu. Jinými slovy, aby byl osobou s nejvyšším vlivem v zemi. Prezident Joe Biden zatím vytrvale popíral, že by ho syn Hunter zatahoval do svého ukrajinského byznysu. Lhal tedy americkému lidu? To by ho před volbami deklasovalo, ať už případ dopadne jakkoliv.

Podle Archera měly Hunterovy okázalé telefonáty do Washingtonu „prodávat značku“, tedy zdůrazňovat hodnotu jména Biden pro tuto společnost. Nakolik si tuto značku Burisma cenila? Už z dřívější doby víme, že samotný Hunter za to dostával zhruba milion dolarů ročně. Nyní se smysl těch plateb upřesňuje. Podle dokumentu FBI pod evidenčním číslem FD-1023, obsahujícího výpověď „vysoce důvěryhodného“ utajeného zdroje „CHS“, který byl zveřejněn o dva týdny dříve, mělo jít o formu odměny za ochranu firmy prostřednictvím Hunterova otce.

Svědectví Archera je ještě konkrétnější. Tehdejší viceprezident Biden mohl být přímo telefonicky požádán o odstranění Šokina společně synem Hunterem a zakladatelem Burismy Mykolou Zlochevskym. Možná, mluvili o tom, ale telefonovat pak prý odešli do vedlejší místnosti. Tam už Archer nebyl.

A vlastně ani o samotném svědectví Archera nemáme přímou informaci, protože se jednalo o uzavřené zasedání sněmovního výboru, o kterém pak prosakovaly informace od některých účastníků. Kdyby se však toto svědectví potvrdilo, stejně jako zprávy o tom, že proti šly platby pro viceprezidenta v milionech, čili „peníze od cizí mocnosti“, je to ta kouřící pistole a Joe Biden má po volbách. Může to dopadnout ještě hůř, Republikáni ve sněmovně už se rozcvičují na impeachment.

O tom, že Hunter Biden nebyl ve vedení Burisma náhodou, informuje zmíněný utajený svědek CHS v dokumentu, který byl teprve před pár dny uvolněn z archivu FBI. Popisuje, jak na přelomu roku 2015 a 2016 poprvé navštívil centrálu Burisma a řeč se vedla o složení její správní rady. Jakýsi Pojarskij radil, aby správní radu doplnili bývalý prezident nebo předseda vlády Polska a spolu s ním taky syn Joe Bidena Hunter. Bývalý polský představitel měl zajistit kontakty v Evropě pro perspektivní dohody o těžbě ropy a plynu. A Hunter Biden „by nás měl chránit prostřednictvím svého otce před problémy nejrůznějšího druhu“.

https://www.foxnews.com/politics/grassley-releases-unclassified-fbi-form-containing-details-of-biden-criminal-bribery-scheme-with-burisma-ceo

Podle Archera šéfové Burismy na Huntera Bidena vytrvale naléhali, ať zavolá do Washingtonu a pomůže jim odstranit Šokina, který proti nim vedl vyšetřování proti korupci. O tom, že nakonec uspěli, informoval dokonce sám Joe Biden účastníky setkání v Council on Foreign Relations, jak to zachycuje virální video. Postavil ukrajinské vedení před výběr – buď okamžitě vyhodíte Šokina, nebo si slíbenou miliardu dolarů pomoci odvezu zpět. A podle jeho vlastních slov, opravdu toho „zkurvysyna“ vyhodili.

„Za šest hodin odlétám. Pokud nebude prokurátor propuštěn, nedostanete ty peníze,“ vzpomíná Biden, jak tenkrát na ukrajinského prezidenta Porošenka udeřil. „A bylo to, vyhodili toho zkurvsyna.“ Zaznamenal to investigativní novinář John Salomon v žurnálu o kongresové politice The Hill.

https://thehill.com/opinion/white-house/436816-joe-bidens-2020-ukrainian-nightmare-a-closed-probe-is-revived   

Podle Bidena byl prokurátor vyhozen proto, že byl proti korupci příliš liknavý. To ovšem Biden netušil, že se jednou vyvalí telefonát, kterým byl o to předtím požádán vlastním synem a jeho ukrajinskými kolegy, které prokurátor vyšetřoval. 

Vyčítat korupci při privatizaci nerostných zdrojů na Ukrajině je totéž jako vyčítat vlkovi, že žere Karkulku. Tak to prostě chodí. Šéf Burismy, bývalý ministr životního prostředí Mykola Zlochevsky přišel k plynovým nalezištím ještě před převratem z roku 2014. Majdanem však staré zásluhy padly a v novém světle začaly být jinak posuzovány i postupy, které vedly k získávání obrovského majetku v podobě největší plynařské společnosti v zemi. Generální prokurátor to bral vážně. Zlochevsky proto na poradách Hunterovi Bidenovi soustavně kladl na srdce, ať mu s tím prokurátorem pomůže.

Tady je důležité datum, kdy se to nakonec povedlo. Podle Archerova svědectví Hunter volal otci společně s dvěma klíčovými představiteli Burismy na začátku prosince. Jak se ukázalo, vybrali si okamžik těsně před cestou Joe Bidena do Kyjeva. Ten pak dosáhl odvolání Šokina o pár dní později, 9. prosince.

I když tedy nevíme, o čem se Hunter Biden a Mykola Zlochevsky bavili ve vedlejší místnosti s „Washingtonem“, kdy Archer už u toho nebyl, víme co bylo třeba zařídit a víme jak to dopadlo. Když si to dáme dohromady se záznamem FBI o svědectví SCH, proč si do Burismy vzali Huntera Bidena, vypadá to jako další kouřící pistole.

A teď znovu zpátky do historie. Tuhle kouřící pistoli chtěl přece získat za každou cenu už prezident Donald Trump, když se chystal k obhajobě prezidentského mandátu proti Joe Bidenovi. Poslal do Kyjeva svého právního poradce Rudy Giulianiho, by něco vypátral, a sám neváhal využít blahopřejného telefonátu novému krajinskému prezidentu Zelenskému, aby ho požádal o pomoc v tomto směru.

Trump chtěl po Zelenském, aby se podíval, jak to bylo s Bidenovým synem. „Biden všude chodil a chlubil se, jak zastavil stíhání, tak pokud se na to můžete podívat … mně to zní hrozně.“

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2935466-trumpuv-hovor-s-ukrajinou-ktery-odstartoval-bouri-vypustil-pracovnik-cia-pise-americky

Proti Trumpovi pak byl rozpoután impeachment, který však neprošel přes Senát. Při jednání se nesmělo zmínit jméno Huntera Bidena, mluvilo se jen o Trumpovi a Zelenském.

Současný případ rodiny Bidenů tedy není žádná novinka, jen se zdáme být blíže k potvrzení některých podezření. Tohle jsme věděli, když jsem o likvidaci Šokina psal v září 2O19 s odkazem na zjištění Johna Salomona v The Hill:

Solomon si pak dal práci s ověřováním. Podle několika bývalých ukrajinských činitelů trval americký tlak několik měsíců, nebylo to za šest hodin. Biden tvrdí, že prokurátor byl neschopný a zkorumpovaný. Neřekl však něco, co musel vědět. Prokurátor, kterého vyhodili, vedl vyšetřování rozsáhlé korupce ve firmě pro těžbu plynu Burisma Holdings, která zaměstnala Bidenova syna Huntera jako člena správní rady.

Podle záznamů bankovních operací v USA dostávala americká firma Huntera Bidena s názvem Rosemont Seneca Partners LLC pravidelně na své účty obvykle více než 166 tisíc dolarů měsíčně od Burismy, a to trvalo od jara 2014 do podzimu 2015, kdy byl viceprezident Joe Biden hlavním představitelem Spojených států, který se zabýval Ukrajinou a napjatými vztahy s Ruskem, píše Salomon.

Hunterovým partnerem v Rosemont Seneca byl také další člen správní rady Burismy, Devon Archer, který měl vazbu na Johna Kerryho, pracoval v jeho prezidentské kampani. Archer byl jmenován do správní rady Burisma v dubnu 2014, tehdy se s ním viceprezident Biden setkal, a měsíc na to tam byl i Hunter. 

Solomon pak lokalizoval Šokina a poslal mu své otázky, ten mu odpověděl písemně. Uvedl, že předtím, než byl vyhozen, měl „specifické plány“ vyšetřování, které „zahrnovaly výslechy a postupy trestního řízení u všech členů správní rady, včetně Huntera Bidena.“

Vyšetřování se soustřeďovalo na tři případy, ale když Šokina vyhodili, korupci smetl se stolu Antikorupční úřad Ukrajiny. Druhý případ, který se týkal pochybných převodů peněz v Londýně skončil na tom, že ukrajinský úředník neposlal v požadované lhůtě potřebné dokumenty. Další věcí byly daňové úniky.

https://vasevec.parlamentnilisty.cz/vip-blogy/kdo-pujde-na-hanbu-trump-nebo-biden

Měl jsem tam ještě něco:

Ale proč byla těžařská firma tak důležitá? Konflikt na Ukrajině má jednu skrytou tajenku. Pod vzbouřeneckými regiony Doněcka a Luhanska jsou ložiska břidlicového plynu, který by se dal těžit frakováním. Dokonce jde o velká ložiska, třetí největší v Evropě, a co je podstatné, Ukrajina patří mezi malou skupinu evropských zemí, kde není frakování zakázáno.

Přímo pod Doněckem je ložisko Juživska, ve kterém může být podle ukrajinské vlády až 4 biliony kubických metrů plynu. Podobné číslo uvádí i americká energetická agentura EIA. V lednu 2013, tedy ještě za prezidenta Janukoviče, byla podepsána dohoda o vytvoření společného podniku se společností Shell, která měla přinést investice ve výši 10 miliard dolarů. Předpokládalo se, že po roce 2030 se tam bude těžit až 20 miliard kubíků plynu ročně, tedy dvojnásobek toho, co celá Ukrajina těžila roku 2011, kdy pokrývala třetinu národní spotřeby. Těžební licence měla platit 50 let.

Znamenalo by to, že třeba obyvatelům Slavjansku by se rozeběhly frakovací operace přímo pod zadkem. Do rozvrtaného podzemí by se vháněla natlakovaná rozpustidla, která pak neví, kde se zastavit. Bublinky plynu tu a tam vyprsknou z vodovodních kohoutků, takže lze vodu zapálit, jak se to stává v těžebních oblastech Spojených států. Tam se však nejčastěji těží v řídce zabydlených regionech, nikoliv uprostřed města. Proto se v médiích objevily zprávy, že v souvislosti s těžbou měli být obyvatelé vystěhováni.

Lidé začali protestovat a údajně chystali na toto téma referendum.

https://www.euractiv.com/section/energy/opinion/russia-s-silent-shale-gas-victory-in-ukraine/

Jak to dopadlo, víme. Teď začínáme mnohem konkrétněji tušit, i jak to začalo.

Pro současnost z toho plyne, že také další prezidentské volby budou v obalu z paragrafů. Podle současného průzkumu I&I/TIPP prezident Biden nemůže ustát případné potvrzení oněch podezření. Myslí si to 63 procent dotázaných, z toho 33 procent by očekávalo impeachment a 30 procent okamžitou rezignaci. Demokraté by museli uvažovat o jiné nominaci, šance by svitla Robertu Kennedymu mladšímu.

Taky Trump bude před volbami v šeredné tísni, možná i odsouzen. Jenže jemu to pomáhá, jeho vedení v republikánských průzkumech je zatím neotřesitelné. Jen je těch kauz nějak moc. Buď jsou potvrzením proradnosti hlubokého státu, který to má pod kontrolou, nebo to časem začne být vnímáno i mezi republikánskou většinou jako diskvalifikace.

Jak se tedy zatím příští prezidentské volby zdály být jasné, tak se ukazuje, jak jsme se mýlili. Nejde jen o voliče, jde i o ty soudy. Těžko odhadnout, jak se kdo prodere těmi kupami hnoje. Pro upřesnění je však nutno dodat, že ústava je v tomto smyslu velmi svobodomyslná. Kandidovat mohou i odsouzení. A prezidentovat prý lze i z vězení.

Zbyněk Fiala

vasevec.cz

https://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/volby-se-blizi-hnuj-ven