Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zásadní volba

6. 11. 2023

Zásadní volba

Marek Řezanka

 

Jet vlakem skýtá rizika.

Vy zeptáte se: Jaká?

Plakát, v čem vláda vyniká,

za brzdu táhnout láká.

 

Že hranice má svoboda,

varovný text vám sdělí.

Jen udávejte, co to dá,

a buďte velmi bdělí.

 

Vnitro dá pytel s penězi

na kampaň, která věří,

že strach nad pravdou zvítězí,

a zmizí diskutéři.

 

To Fialovi ministři

poplašné zprávy šíří.

Vít, Jana, Vlasta – všichni tři,

tři jedovatí štíři.

 

Víme, či byla raketa,

do Polska loni spadlá.

Jana se do slov zaplétá,

krvelačná jak Madla.

 

A co ten mobil od Redla?

Ještě se Vítek chlubí,

kdo že ho dostal do sedla?

Mám ho již plné zuby.

 

Nebo že léků málo je,

a ať si národ zvyká?

Hlavně že budou náboje,

ať chcípne republika.

 

Co že nám zbývá? Co asi?

Kdo žít chce, ten se brání:

Buď půjdou čestní do basy,

anebo mafiáni.

 

Kdo by chtěl vidět ukázkový příklad propagandy, která nemá s reálnými fakty co do činění, může navštívit webové stránky nenaletet.cz. Tam se píše, jak údajně takzvaná důchodová reforma zajistí spravedlivé důchody, jak je migrační pakt pro nás přínosný či že se nemáme bát otrávených potravin ze zahraničí.

Škoda, že se na tomto webu občan nedozví více o Jurečkově epochálním obratu, kterým pohřbil cestu stabilizace systému penzijního pojištění formou zvýšení individuální zainteresovanosti na prodloužení doby výdělečného uplatnění, o čemž se zmiňuje zejména Radim Valenčík.

 Vít Rakušan se sice ohání tím, jak vyzrál na kvóty, ale již nedodává, jak úspěšná byla Evropská unie se svou migrační politikou – a kde asi budou končit ti z migrujících, na něž již nemá kapacitu. Do toho zde máme horký blízkovýchodní konflikt, a je zřejmé, že migranti z určitých zemí nebudou mnohé evropské státy (hlavně ty bezvýhradně podporující Izrael) za jejich přístup k tomuto konfliktu milovat – eufemisticky řečeno.

Petr Drulák se v tomto ohledu vyjádřil jednoznačně:

Nevím, jestli je dobré mluvit o tsunami. Já bych spíše mluvil o invazi, což je možná horší. Protože tsunami je přírodní jev, který nemá nikdo pod kontrolou, který prostě přijde, odejde, a příroda si takhle občas s člověkem zahraje. Invaze je něco, co je plánováno a nějakým způsobem logisticky promyšleno, provedeno. A když se podíváme, k čemu došlo v posledních dnech, nebo týdnech na Lampeduse, tak vidíme, že tam vlastně přijelo během jedné noci 100 až 200 člunů. Sto až dvě stě člunů, které prostě zahltily ten systém, samozřejmě Lampedusa má nějakou pobřežní stráž, ale na tohle ten stát nedokáže prostě reagovat. Vysadili tam ty migranty s tím, že tedy od této chvíle je to otázka Itálie, aby se starala.

 Do třetice tu máme otrávené potraviny. Agrární komora ČR varovala, že Polsko je tranzitní zemí ukrajinského kuřecího masa, které nesplňuje hygienické normy EU. Polští distributoři levné ukrajinské maso přebalují a mění zemi původu.

 Nejvíce tedy naletí paradoxně ten občan, který uvěří dezinformacím na výše zmíněném webu (nenalete.cz).

 V tomto kontextu je nehorázné, že ministerstvo vnitra vydává brožurky nabádající k udávání spoluobčanů za „nesprávné názory“ a ve vlacích vyvěšuje z daní občanů lživé a zastrašující propagandistické plakáty.

 Představme si místo těchto plakátů jiný: Byla by na něm fotografie ministra Rakušana s mobilem v ruce a Michalem Redlem a Radovanem Krejčířem za zády – a pod ní by figuroval text následujícího znění: „Mafii se neodmlouvá – mafie se poslouchá.“

 Aspoň bychom věděli, že vláda utratila své finanční prostředky za něco, čemu můžeme bez jakékoli pochybnosti věřit.