Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů II/II

10. 2. 2024

Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů II/II

PhDr. Marie Novotná

Lidové noviny, 2.11.

Ženská útulna v Brně uprchlíkům

Ženská útulna poskytuje zdarma bydlení třiceti evakuovaným a vaří obědy průměrně pro 70 uprchlíků.

Lidové noviny, 8.11.

Brněnští představitelé bývalé SdP se rozhodli o své budoucnosti

Poslanec ing. Králíček podepsal v poslanecké sněmovně  ústavou předepsaný slib a tím se rozhodl, že zůstane členem československého Národního shromáždění. Naproti tomu senátor Kraval ústavní slib neobnovil a rozhodl se přestěhovat do sudetoněmeckého území.

Lidové noviny, 9.11.

Pomoc evakuovaným veřejným zaměstnancům

Zemský výbor moravskoslezský se usnesl včera požádat státní úřady, aby byl proveden soupis všech zaměstnanců obecních a okresních ze zabraného území a jejich platů. Zemský výbor pak v dohodě s ústředními úřady učiní opatření k zajištění jejich platů z Německa a Polska., případně pokusí se zajistit jim místa ve zbývajícím území země. Ve své působnosti se dále usnesl na opatření, aby evakuovaným zaměstnancům nebyly od 1. října 1938 sráženy náhrady za naturální byty a přístřeší, jichž užívali ve svých dřívějších působištích. Pouze zaměstnanci, jimž správa ústavu vykázala prozatímní samostatné naturální přístřeší, budou nadále platit obvyklou náhradu.

Lidové noviny, 11.11.

Kolik je mezi námi uprchlíků ze zabraného území

Soupis uprchlíků provedený úřady na základě povinných přihlášek je už hotov. Podle údajů Českého slova uprchlo ze zabraného území 92.000 lidí. Z toho je 73.000 Čechů, 11.000 Němců a 6765 osob se přihlásilo k židovské národnosti. Uprchlíků židovského původu bude však patrně více, prý asi 16.000. Dále se 194 uprchlíků přihlásilo k národnosti polské, zbytek jsou lidé cizí státní příslušnosti. Většina uprchlíků se uchýlila k příbuzným. Pro ostatní byly zřízeny tábory, v nichž je dnes 5591 osob. V Praze je jich 15.000. Hlavní město jich podporuje 2.400. Kromě nich se do vnitrozemí odstěhovalo nebo bylo přeloženo asi 50.000 státních zaměstnanců. Železničářů je asi 20.000, poštovních zaměstnanců necelých 10.000, učitelů a učitelek 7.000, profesorů asi 600, zaměstnanců správy finanční necelých 10.000, zbytek připadá na ostatní úřady.

Lidové noviny, 16.11.

Koně uprchlíků

Brno hostí velmi mnoho uprchlíků, ale žádní neutíkali tak narychlo jako poslední ze Slovenska, pokud bylo zabráno Maďarskem. Zcela ožebračeni přišli k nám. Městská sociální péče se dostatečně stará o uprchlíky samotné, ale o jejich koně se starat nemůže a nesmí. Na Dolním nádraží stojí ve vagonech 17 koní těchto uprchlíků. Zvířata již tři dny nežrala. Spolek na ochranu zvířat se jich ujal na prosbu jejich chudých majitelů a zakoupil na úvěr nejnutnější množství ovsa a sena, aspoň na několik dnů .. Prosí veřejnost, která dosud v podobných případech nezklamala o peněžité dary, byť i sebemenší, aby se mohli zachránili ti nejspolehlivější pomocníci člověka … Dary se přijímají na Dominikánském náměstí 2 v pasáži ve spolkové kanceláři.

Lidové noviny, 19.11.

Čs. Červený kříž pomáhá

V nejbližších dnech stále ještě přijíždějí na Moravu uprchlíci z obsazeného území, zabraného Maďarskem. Mnozí museli zanechat všecek svůj majetek v obsazeném území a přijíždějí vyčerpáni útrapami posledních dní a úplně bez prostředků. Moravská divize čs. Červeného kříže vyzývá všechny spolky čs. Červeného kříže, aby poskytly těmto postiženým pomoc všude kudy projíždějí a především tam, kam se uprchlíci se svými rodinami uchýlili. Spolky se musí dohodnout s nádražními úřady o poskytování občerstvení a první pomoci. Podle návrhu moravskoslezské divize čs. Červeného kříže se usnesly dobrovolné sestry organizovat účinnou pomoc rodinám uprchlíků. Tyto rodiny musí být opatřeny před blížící se zimou. Odbor dobrovolných sester proto vyzývá všechny ženy, kterým zbývá volná chvíle, aby ji věnovaly postiženým krajanům. Mohou pracovat doma nebo v kroužcích v místnostech čs. Červeného kříže v Brně na náměstí 28. října č. 23 denně od 16-20 hodin. Tyto kroužky potřebují nejenom dobrovolnickou práci, ale také materiál, vlnu na svetry, šály, rukavice, ponožky … Přihlášky k práci i materiál přijímá odbor dobrovolných sester vždy v pondělí, ve středu a v pátek od 17-19 hod. ve své kanceláři, jinak denně v dopoledních hodinách v čs. Červeném kříži.

A tentýž den toto sdělení: Stěhování majetku ze zabraného území, dohoda s německými úřady, vl-Brno 18. listopadu