Jdi na obsah Jdi na menu
 


POMOC V DOMÁCNOSTI

 

Plán ČSSD: Nezaměstnaný vám

uklidí a vypere, zaplatíte mu

poukázkami

  1:01
Sociální demokraté před nadcházejícími volbami představí překvapivý recept na snížení nezaměstnanosti. Lidi, kteří dlouhodobě nemohou sehnat práci, chtějí posílat lidem na výpomoc v domácnosti.
(Ilustrační snímek)

ČSSD plánuje nabízet dlouhodobě nezaměstnané rodinám na výpomoc v domácnosti. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vyžehlit prádlo, posekat trávu, vymalovat byt či pohlídat děti. Právě tak by mohli podle představ ČSSD rodinám pomoci lidé, kteří nemohou sehnat práci. Už v pátek strana oficiálně představí nový recept na snížení nezaměstnanosti.

"Je to zaměřeno na lidi s nízkým nebo žádným vzděláním, kteří jsou obtížně umístitelní na trhu práce, dlouhodobě nezaměstnaní," vysvětluje návrh stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák. Inspiroval se prý ve Francii a Belgii.

Plán počítá se vznikem speciálních agentur, které by domácí výpomoc od nezaměstnaných zprostředkovaly.

Rozhovor s Romanem Sklenákem Čtěte v pátek, 6. 9.

 
MF DNES v počítači MF DNES pro iPad a iPhone
 

Kdo by potřeboval třeba posekat zahradu, nakoupil by si daňově zvýhodněné poukázky, kterými by za práci zaplatil. Výhodné by to tak bylo jak pro zákazníky, tak pro nezaměstnané.

Nezkrachuje však projekt na nedůvěře k lidem, kteří dosud o práci "nezavadili"?

Sklenák si je toho vědom. "Samozřejmě, že zde obava bude. Domnívám se ale, že u některých prací, jako je údržba trávníku, to lidé mohou vyzkoušet a zkušenost jim ukáže, že to funguje," věří. Plán počítá s tím, že se nezaměstnaní přihlásí dobrovolně, zájemci o služby se tedy nemusí bát, že by si domů pustili zcela beznadějné "případy", které práci odmítají. A navíc: lidé pomáhající rodinám například s péčí o seniory či děti by na to museli mít potřebnou kvalifikaci.

Dostupnost pro rodiny i vytváření pracovních míst

Podle odborníků na pracovní trh by plán ČSSD mohl pomoci. "V Česku klesá poptávka po nekvalifikovaných pracovnících, takže mi to přijde jako smysluplný plán. Je ale pravda, že veškeré dotace pokřivují trh," říká Jiří Halbrštát z personální agentury Manpower.

ČSSD se chce zvlášť zaměřit na pomoc matkám po rodičovské při návratu do zaměstnání.Podle předsedy Bohuslava Sobotky strana přesměruje část ze zhruba deseti miliard korun, které jdou ročně na aktivní politiku zaměstnanosti, na program hlídání dětí. A tím chce tuto službu zlevnit.

"Byla by určitá garantovaná cena, kterou by rodiny platily. Zbytek by byl financován z prostředků EU a státního rozpočtu. Pro rodiny by to bylo dostupné a zároveň by se vytvářela pracovní místa ve službách," říká Sobotka.

 
Autor:

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/cssd-a-boj-proti-nezamestnanosti-d4q-/domaci.aspx?c=A130905_220659_domaci_ert