Jdi na obsah Jdi na menu

Ei Niš Major

6. 4. 2014

Velmi příjemné rádio Major jsem si v listopadu 2013 vlakem dovezl až z Olomouce. Bylo vyrobeno přibližně mezi lety 1969-71 v továrně Elektronska Industrija v jihosrbském (t.č. jugoslávském) městě Niš. Model sám o sobě byl zkonstruován již o pár let dříve, k nám se nejvíce dovážel právě ve zmíněné době.

Výborně hodnotím moderní design rádia, první pohled upoutá zejména lesklá hliníková fólie s výraznou strukturou na zajímavě rozvržené plastové masce. Skříňka je dřevotřísková s pěknou dýhou, na mém kusu byly postaveny přelité květiny a tak budu muset horní stranu obnovit.

Přijímač se z českého pohledu docela nezvykle zapíná, povytažením knoflíku tónové clony. Přijímá střední, krátké a velmi krátké vlny. Díky povedenému reproduktoru má kvalitní a příjemný přednes. Původní paní majitelka říkala, že již hraje jaksi hůře, ale to se naštěstí ani zbla nepotvrdilo. EM84 je v pořádku a výborně reaguje.

Chassis již, narozdíl od některých pozdějších výrobků Ei, používá tištěný spoj a vlivem úsporného rozložení zaujímá docela malou plochu. Viděl jsem i verzi, kde bylo výstupní trafo umístěno před reproduktorem, v mém kusu se nachází pod transformátorem síťovým.

Jednoho dne rádio zničehonic přestalo hrát, což způsobila naštěstí jen samovolně porušená pojistka. 

Nezvykle sdílné jsou popisy na zadním sololitovém krytu (běžnější je papírový) - zajímalo by mě, který výrobce by si dnes dal práci s překladem tolika informací. Při porovnání s unylým šedým kartonem Tesel je to také docela rozdíl. Byla použita netypická síťová šňůra československé výroby, velmi elegantní a ergonomická.

Elektronky: ECC85, EBF89, ECL86, EM84 - všechny původní Ei Niš; ECH81 (Tesla)

 

Náhledy fotografií ze složky Ei Niš Major

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Milan Jursa - mám ho tiež

18. 9. 2014 22:16

Vážený pán! Najprv Vás zdravím z Bratislavy. Mám taktiež tento prijímač, ale má pre mňa neriešitelnú závadu. Má vadný ladiaci kondenzátor. Závada je, že stator na izolačných keramických stľpikoch sa hýbe a pri ladení dochádza k skratom. Pokúšal som sa to zalepť sekund lepidlom a vystrediť. Tá širšia časť sa mi podarila opraviť , ale tá menšia má veľmi úzke medzery a nedarí sa mi to opraviť, nervy mám už v ... Ináč mu nič nie je, ale neviem odkiaľ zohnať iný. Asi jedine z Ei Niš.Ale tam už nevyrábajú rádiá. Je to škoda, tak sa obraciam na Vás, chápem, že asi zbytočne o pomoc. U nás sa hovorí, že topiaci sa aj stebla chytá. Ak niečo viete, alebo poznáte nejaký zdroj napíšte. Poteší ma hociaká odpoveď. Vopred Vám ďakujem, za akúkoľvek informáciu. Mail je: jursa_m@seznam.cz