Na serveru Wikipedia (http://cs.wikipedia.org/wiki/Multi-level_marketing) se lze dočíst následující:
Multi-level marketing (zkráceně MLM), nazývaný též síťový marketing, je forma přímého prodeje. Jeho podstatou je zkrácení distribučního řetězce na minimum. Výrobce nebo dodavatel služeb vytváří podmínky pro samostatné podnikání nezávislých přímých prodejců. Tak vzniká mnohovrstevní (multi-level) struktura (síť) prodeje, která je účinnější a levnější než klasický distribuční řetězec velkoskladů a velkoobchodů. Zjednodušeně lze říci, že jde o jakousi kombinaci přímého prodeje a frenčízingu.
Jako první využila MLM firma California Vitamins roku 1940 v USA. Později tento způsob přímého prodeje převzala také firma Amway (1959), která se v roce 1979 zasadila o definici legální podoby MLM. Tato definice se stala v mnohých státech základem pro vymezení podmínek zákonem.
Seriózní firmy, využívající MLM, jsou sdružené v mezinárodních asociacích DSA, DSEI,FEDSA, WFDSA a také v národní asociaci AOP. Členové asociace se zavazují přijetím členství k vysoké kvalitě svého zboží a služeb a stejně tak se zavazují k normám etického chování. Tolik Wikipedia.

Od té doby se network marketing neustále zdokonaluje, přesto si stále velká část lidí myslí, že MLM je podvod nebo sprosté slovo. Možná je to proto, že v Česku, na začátku divokých devadesátých let, byl princip MLM zneužit k mnoha podvodům, následně to okořenily některé televize a tím se tento názor mohl dostat do podvědomí velké části populace. Přitom provozovatelé televizního vysílání určitě dobře věděli, co dělají. Hlavním zdrojem příjmů soukromých televizních stanic je reklama. A je známo, že televizní reklama a MLM jsou v přímém rozporu. Viděli jste někdy v televizi reklamu na výrobky Amway, MaryKey nebo Akuny ? Je pravda, že se někdy mihne Avon nebo Oriflame, ale takové případy jsou vyjímkou potvrzující pravidlo. Pro firmy pracující na principech MLM je výhodnější investovat peníze jinam než do reklamy a je také notoricky známo, že nejlepší reklamou je doporučení. A doporučení dávají lidé, kteří konkrétní výrobek nebo službu používají. Tedy doporučují něco, co mají vyzkoušené a s čím jsou spokojeni.
Network marketing je ekonomickou disciplínou, která se běžně vyučuje na vysokých školách po celém světě a studenti z těchto škol pravidelně absolvují stáže u těch nejlepších MLM firem.

Network marketing je jednou z mála možností oživení ekonomiky. Tato věta v dnešní době zaznívá po celém světě na různých ekonomických fórech.
Všichni víme, jaká je situace v sociální oblasti, neustále slyšíme o nutnosti reformy sociálního systému. Zejména v Evropě obyvatelstvo postupně stárne a přibývá tak lidí v tzv. důchodovém věku, tedy lidí, kteří jsou více či méně závislí na státních dávkách. V této souvislosti také denně slyšíme výzvy, aby každý myslel na to, jak být ve stáří zabezpečen. Existuje spousta finančních institucí, které se předhánějí v nabídkách životního či penzijního pojištění, resp. připojištění. Toto je však dlouhodobá záležitost a názor na tyto produkty nechť si udělá každý sám za sebe…..

Network marketing nabízí možnost získání pasivního příjmu podstatně dříve. Kdo zná Cash Flow Quadrant od Roberta Kiyosakiho asi ví o čem je řeč. Ostatním doporučuju trochu zabrouzdat po netu. Čím dál více firem zaměstnává lidi na částečný úvazek nebo na živnostenský list. Malé firmy zanikají, velké rostou právě na úkor těch malých. Velká část lidí vyměňuje svůj čas za peníze a žije od výplaty k výplatě. Ale všichni bez rozdílu musí platit složenky a nakupovat základní životní potřeby a z těchto nákupů samozřejmě plynou zisky majitelům. Network marketing však nabízí možnost založení vlastního podnikání s minimálními vstupními náklady a postupného vytvoření pasivního příjmu. V dnešní době, ať chceme či nechceme, jsme všichni součástí nějaké sítě. I velké obchodní řetězce využívají principů network marketingu, stejně tak frančízové firmy. Na začátku tohoto článku jsem zmínil, že MLM funguje na bázi doporučení, které je tou nejlepší reklamou.
V dnešní době prakticky neexistuje jistota stálého zaměstnání (v němž navíc vyděláváme na nadřízené a majitele). A co se stane , když zaměstnavatel zkrachuje? Známe to asi všichni. Avšak MLM má tu výhodu, že fungujete stale a vyděláváte jen a jen sami na sebe, krok za krokem.

Několikrát zde bylo zmíněno, že nejlepší reklamou je doporučení a že všichni jsme součástí nějaké sítě. Na základě doporučení se kumuluje výše obratu, což navyšuje zisk a tím pádem se majiteli obchodu nebo podnikání navyšuje pasivní příjem. Když doporučím někomu nějaký obchodní řetězec nebo zboží v něm, kromě dobrého pocitu z toho nemám nic. Když doporučím dobrý MLM, kromě dobrého pocitu udělám další krok ve tvorbě svého pasivního příjmu.

Každý majitel MLM podnikání má životní zájem, aby jeho doporučení lidé byli spokojeni, protože tím pádem je spokojen i on. Klasické zaměstnání tohle nikdy nenabídnout nemůže. Základem dobrého a seriozního MLM byznysu je spokojený klient.

A jak začít v MLM ? Je to snadné. Stanovte si cíl, na základě tohoto cíle se rozhodněte a jděte za tímto svým cílem.

Několik důvodů, proč je dobré podnikat v MLM:
- Možnost začít na částečný úvazek, třeba při zaměstnání
- Finanční dostupnost podnikání pro všechny. Lidé žijící od výplaty k výplatě nemají šanci podnikat jiným způsobem – většinou je potřeba do začátku značný kapitál. Mnoho lidí chce mít vlastní podnik, MLM jim to umožňuje – je to šance pro každého.
- Bezrizikovost založení vlastního podniku. Důvodem proč lidé nepodnikají, je strach z neúspěchu, který v klasickém podnikání může znamenat finanční katastrofu, pokud začínající podnikatel vsadil vše na jednu kartu a vložil do podnikání celoživotní úspory. Průměrný obchodní rekvalifikační kurz stojí kolem 15 000 Kč, seriozní MLM firmy mají školení jako součást karierního postupu a na velmi vysoké úrovni za minimální poplatek.
- Spravedlivé odměňování podle výkonu – výše odměny je závislá jen na vlastní aktivitě
- Pevně daný karierní postup. Běžně se stává, že v době, kdy se v zaměstnání kvalifikujete na povýšení, nastoupí za vás někdo jiný. Vyšší pozici v MLM si musí každý odpracovat a nominuje se na ni automaticky splněním předem daných kritérií. Neexistuje zde protekce či korupce ani žádná privilegia vedoucí k postupu.
- Dlouhodobá finanční jistota. Většina firem ,pracujících formou MLM má dlouholetou tradici. A jsou to ekonomicky silné společnosti. Klasické firmy zeštíhlují, propouštějí a krachují, ale vaše MLM společnost vám nikdy výpověď nedá. To je prokazatelná skutečnost.
- MLM je nejlepší zdravotní pojištění . Pokud se člověk pracující v MLM byznysu stane práce neschopným, jeho místo mu nikdo jiný neobsadí. V kterém zaměstnání vám dnes při postižení vážnou nemocí budou třeba celý rok držet místo?

Rozhodněte se a vezměte svůj osud do vlastních rukou. Ukončete svůj krysí závod a staňte se svobodnýmí a finančně nezávislými. Uvědomte si, že můžete mít vše, po čem toužíte. Jen si o to musíte umět správně říct. Network marketing vám to umožní stejně jako to umožnil spoustě jiných před vámi.