Pomazánky
S mrkví
- strouhaná mrkev, tvaroh, kvalitní tuňák v oleji z konzervy, sůl. Na půlku vaničky tvarohu dávám 1 střední mrkev, půl konzervy z tuňáka i s trochou oleje. Lehce osolím a promíchám
- strouhaná mrkev, tvaroh, česnek, trochu jogurtu ( nebo méně dietní varianta- i trochu majonézy), sůl. Vše promíchám. Na vaničku tvarohu dávám zhruba 1 velkou nebo 2 menší mrkve, 3-4 stroužky česneku, několik lžic jogurtu, podle toho, jakou konzistenci pomazánky chci docílit, příp. 1 lžíci majonézy
Tvarohové se zeleninou- výborné jsou z domácího tvarohu vyrobené z domácího kefíru
- nastrouhaná salátová okurka, zelená cibulová nať, sůl, tvaroh
- nastrouhané ředkvičky, nakrájená cibulka, sůl, tvaroh
- jemně nastrouhaná mrkev, nahrubo nastrouhaná okurka, mladá cibulka, trochu česneku ( možno vynechat), bylinková sůl, tvaroh, jogurt
- tvaroh, sůl a hodně velmi nadrobno nakrájeného čerstvého pórku ( hlavně zeleného)
- tvaroh, sladká a pálivá paprika, čerstvá nadrobno nakrájená rajčata, lžíce kvalitního oleje
-
tvaroh, česnek, sůl, trocha kefíru, lžíce zeleného ječmene GW, případně lžíce sojanézy nebo majonézy
Z tofu
- tofu natural nastrouhat, přidat česnek, worčestr, cibuli, kečup. Promíchám, mažu na topinky.
- tofu natural, tahini pasta, česnek, sůl - promíchám, mažu na tmavý chléb
- tofu natural, tahini pasta, nastrouhaná kyselá okurka, hořčice
- tofu natural, uzené tofu, nadrobno nakrájená cibule, sladká paprika, bílý jogurt
-
tofu natural, medvědí česnek sušený, tahini pasta, sůl, kyselá okurka
-
tofu česnekové, vařené obilí ( špalda, žito...) na oleji orestuji cibuli, rozmixuji, přidám hořčici
Čočková
- vařenou čočku rozmixuji s orestovanou cibulí a cuketou, s trochou vařených krupek ( nebo hrstí ovesných vloček ). Ochutím hořčicí, česnekem, majoránkou, medvědím česnekem...vždy podle momentální chuti zvolím různé kombinace. Pokud chci ochutit např. římským kmínem, kari, paprikou...přidám je orestovat na olej k cibuli.
Cuketová
- na oleji orestuji cibuli, česnek velkou cuketu nakrájenou na kousky, 3 rajčata, 2 papriky, chilli papričku, sůl. Dusím do měkka, přidám worchestrovou a sójovou omáčku. Vařím až směs zhoustne. Rozvařenou směs lze ještě rozmixovat, nebo jen tak rozvařenou podávat či vřelou dát do sklenice s víčkem. Takto vydrží v lednici několik týdnů. Ideální je mazat na topinky, ale dobrá je i na čerstvém chlebu.
obměny :
- přidám kečup nebo více rajčat
- přidám dýni na kousky
- přidám mrkev....................a dále je možné zkoušet cokoliv...základem je vždy cuketa ve větším množství.
,,Škvarková" I
- na troše oleje opražím nesolené arašídy, poté slunečnicová semena, vložím do mixéru, lehce osolím a rozmixuji. Přidám několik lžic tahini pasty a znova rozmixuji. Do tohoto základu přidávám např. cibuli, česnek, hořčici...nebo používám základní směs a při mazání na chléb natřu krémžskou hořčici.
,,Škvarková" II
- nastrouhám smažený tempeh, přidám česnek, sůl, tahini pastu, plnotučnou hořčici. Promíchám.
Cizrnová
- cizrnu z konzervy propláchnu, rozmixuji ji s trochou teplé vody a soli do hladké pasty. Do rozmixované hmoty přidám citronovou šťávu a pastu tahini, Promíchám.
obměny:
- s cizrnou rozmixuji stroužek česneku
- s cizrnou rozmixuji orestovanou cibuli na oleji
- s cizrnou rozmixuji opražená slunečnicová semena