Jdi na obsah Jdi na menu
 

Pomazánky

S mrkví

  • strouhaná mrkev, tvaroh, kvalitní tuňák v oleji z konzervy, sůl. Na půlku vaničky tvarohu dávám 1 střední mrkev, půl konzervy z tuňáka i s trochou oleje. Lehce osolím a promíchám 
  • strouhaná mrkev, tvaroh, česnek, trochu jogurtu ( nebo méně dietní varianta- i trochu majonézy), sůl. Vše promíchám. Na vaničku tvarohu dávám zhruba 1 velkou nebo 2 menší mrkve, 3-4 stroužky česneku, několik lžic jogurtu, podle toho, jakou konzistenci pomazánky chci docílit, příp. 1 lžíci majonézy

Tvarohové se zeleninou- výborné jsou z domácího tvarohu vyrobené z domácího kefíru

  • nastrouhaná salátová okurka, zelená cibulová nať, sůl, tvaroh
  • nastrouhané ředkvičky, nakrájená cibulka, sůl, tvaroh
  • jemně nastrouhaná mrkev, nahrubo nastrouhaná okurka, mladá cibulka, trochu česneku ( možno vynechat), bylinková sůl, tvaroh, jogurt
  • tvaroh, sůl a hodně velmi nadrobno nakrájeného čerstvého pórku ( hlavně zeleného)
  • tvaroh, sladká a pálivá paprika, čerstvá nadrobno nakrájená rajčata, lžíce kvalitního oleje
  • tvaroh, česnek, sůl, trocha kefíru, lžíce zeleného ječmene GW, případně lžíce sojanézy nebo majonézy

Z tofu

  • tofu natural nastrouhat, přidat česnek, worčestr, cibuli, kečup. Promíchám, mažu na topinky. 
  • tofu natural, tahini pasta, česnek, sůl - promíchám, mažu na tmavý chléb
  • tofu natural, tahini pasta, nastrouhaná kyselá okurka, hořčice
  • tofu natural, uzené tofu, nadrobno nakrájená cibule, sladká paprika, bílý jogurt   
  • tofu natural, medvědí česnek sušený, tahini pasta, sůl, kyselá okurka

  • tofu česnekové, vařené obilí ( špalda, žito...) na oleji orestuji cibuli, rozmixuji, přidám hořčici

 Čočková

  • vařenou čočku rozmixuji s orestovanou cibulí a cuketou, s trochou vařených krupek ( nebo hrstí ovesných vloček ). Ochutím hořčicí, česnekem, majoránkou, medvědím česnekem...vždy podle momentální chuti zvolím různé kombinace. Pokud chci ochutit např. římským kmínem, kari, paprikou...přidám je orestovat na olej k cibuli. 

Cuketová 

  • na oleji orestuji cibuli, česnek velkou cuketu nakrájenou na kousky, 3 rajčata, 2 papriky, chilli papričku, sůl. Dusím do měkka, přidám worchestrovou a sójovou omáčku. Vařím až směs zhoustne. Rozvařenou směs lze ještě rozmixovat, nebo jen tak rozvařenou podávat či vřelou dát do sklenice s víčkem. Takto vydrží v lednici několik týdnů. Ideální je mazat na topinky, ale dobrá je i na čerstvém chlebu.

obměny : 

  • přidám kečup nebo více rajčat
  • přidám dýni na kousky
  • přidám mrkev....................a dále je možné zkoušet cokoliv...základem je vždy cuketa ve větším množství.

,,Škvarková" I

  • na troše oleje opražím nesolené arašídy, poté slunečnicová semena, vložím do mixéru, lehce osolím a rozmixuji. Přidám několik lžic tahini pasty a znova rozmixuji. Do tohoto základu přidávám např. cibuli, česnek, hořčici...nebo používám základní směs a při mazání na chléb natřu krémžskou hořčici.

,,Škvarková" II

  • nastrouhám smažený tempeh, přidám česnek, sůl, tahini pastu, plnotučnou hořčici. Promíchám.

Cizrnová

  • cizrnu z konzervy propláchnu, rozmixuji ji s trochou teplé vody a soli do hladké pasty. Do rozmixované hmoty přidám citronovou šťávu a pastu tahini, Promíchám. 

obměny: 

  • s cizrnou rozmixuji stroužek česneku
  • s cizrnou rozmixuji orestovanou cibuli na oleji
  • s cizrnou rozmixuji opražená slunečnicová semena