BRAMBOR – SOLANUM TUBEROSUM
brambor – Solanum Tuberosum – čeleď lilkovité
BRAMBOROVÁ ŠŤÁVA
Brambory jsou mimořádně důležitým zdrojem draslíku, obsahují velké procento vitamínů řady B, C a provitamínu A. Obsahují i fosforečné soli, které jsou nezbytné pro výživu nervového systému, dále také různé organické kyseliny, např. citronovou a jablečnou, dále alkaloidy solanin, karotin a tropein, soli vápníku a draslíku a také hojivý alantoin a také důležitý prvek selen.
Pravidelná konzumace brambor normalizuje mnoho funkcí organismu. Brambory vařené ve slupce jsou mnohem hodnotnější, než vařené oloupané.
Obecně lze brambory charakterizovat jako komplex vitamínů a stopových prvků v kombinaci pro člověka nejvyváženější.
BRAMBOROVÁ ŠŤÁVA ZE SYROVÝCH BRAMBOR
Vždy používejte zralé brambory, bez černých skvrn, bez zelených ploch – tyto oblasti obsahují toxiny - ujistěte se, že všechny tyto plochy byli odstraněny před odšťavňováním. Protože sama o sobě nemá skoro žádnou chuť a tak ji můžete namíchat s jinými šťávami, například ideální je mrkvová, nebo dokonce i bylinky jako je kopřiva, šalvěj.
Pokud musíte sladit můžete přidat například trochu medu. Při užívání pro prevenci pijeme ráno před snídaní asi 60 ml čerstvé šťávy.
Čerstvá bramborová šťáva ze syrových brambor je vynikajícím léčivem zánětu žaludku a peptického vředu – nikoliv však již prasklého. Podáváme asi 60 ml 4 krát denně. Doba léčby není ohraničená, to znamená, že můžeme používat i dlouhodobě.
Každodenní preventivní pití šťávy ze syrových brambor je levná varianta pro detoxikaci vašeho těla, vynikající způsob, jak předejít mnohým zánětlivým onemocněním kloubů, funguje při artritidě a u mnoha dalších forem zánětlivých onemocnění.
Bramborová šťáva je vynikající na ekzémy a akné - pomáhá uklidnit kůži - též můžeme drcené oškrabané brambory užívat k obkladům.
Prostě z uvedeného je patrné, že pomáhá léčit úplně všechno, tak pijte bramborovou šťávu.