Jdi na obsah Jdi na menu

O nás, modrých britkách

 

O plemeni

 

Kde se vzala britská kočka?     Kočky jako takové už byly snad už od nepaměti. Velkou roli ve vývoji plemenitby k mnoha plemenům měla kočka perská.
Na konci 19. stol. se ve Velké Británii začala uskutečňovat plemenitka kočky britské krátkosrsté - použily se pro ten účel kočky domácí neboli evropské, kde se vybírali statní mohutní jedinci. Pro barevnou varietu a lepší stavbu těla, tónu a barvy oka se přikřížily kočky perské.
Nejoblíbenější barva srsti u britek byla modrá a to se drží do dnes, ačkoliv barevná škála britské kočky je velmi bohatá - plnobarevné, želvovinové a kresbové variety.

 

Vzhled britské kočky  

       Britská kočka je středně velká až velká. Váží kolem 4 až 9 kilo.

Nejkrásnější je po třetím roce života, do té doby stále roste a dospívá. Hlava typové britské krátkosrsté kočky má být kulatá, masivní, se širokou lebkou nasazená na krátký, silný a svalnatý krk. Nos je krátký, rovný a široký, s lehkým prohnutím. Nesmí být ukončen stopem jako je tomu u perských koček. Brada je silná. Pro dospělé kocoury jsou charakteristické masivní kocouří tváře a celkově jsou mnohem větší než kočky. Malé uši jsou na špičkách zakulacené a posazené daleko od sebe. Oči jsou velké a kulaté, široce otevřené, daleko od sebe posazené, s barvou závislou na barvě srsti - modré kočky mají oranžové oči, colourpointi modré, stříbřité je mají zelené. Krátké a silné končetiny s pevnými, kulatými tlapkami nesou mohutné, dobře osvalené tělo. 
Britská kočka má krátkou hustou, plyšovou srst s bohatou podsadou. Srsti se říká křupavá, není přiléhavá k tělu. Je tak kvalitní, že kočce nevadí zima i jakékoliv nepříznivé počasí. Ocas je krátký a tlustý se zakulacenou špičkou. Kočka celkově působí podsaditě.

 

Povaha  

     Britská kočka má ráda svůj klid. Je to pravá anglická dáma. Má vyrovnanou a příjemnou povahu. Je chytrá, snášenlivá, přátelská, mírná a mazlivá, ne však vlezlá. Uchovává si svůj charakter a odstup, je rezervovaná. Pokud s něčím nesouhlasí a něco se jí nelíbí, je to na ni znát. Na každou změnu je ji třeba pomalu navykat, zvláště když je starší. Miluje své lidi a s oblibou je sleduje. Často ji najdete v koupelně, jak pozoruje tekoucí vodu.

      Tato mohutná kočka je méně aktivní a nedává svou přítomnost v bytě moc najevo. Je proto dokonalým bytovým mazlíčkem. Jako kotě je však velmi hravá a aktivnější. Přes den ráda spí, ale jen co zarachotí klíče s radostí vás přivítá, ať už jdete odkudkoli. Není však v její povaze dožadovat se nějak zvlášť pozornosti. Návštěvy sleduje z povzdálí.
Tyhle kočky se s největší pravděpodobností nebudou houpat po záclonách, jsou spokojenější na zemi, ale rády se pořádně proběhnou, hlavně večer. Čím jsou starší, tím více se stávají tichými a nenápadnými mazlíčky.
Vychází velmi dobře s dětmi, předpokladem ovšem je dobrá socializace kotěte od raného věku. Snáší se dobře i s jinými zvířaty.