Jdi na obsah Jdi na menu

Něco o jednorožcích

Je to legendání zvíře velmi podobné koni s rohem. Jednorožec je znamení síly, inteligence a čistoty.

Podle jedné legendy dokáže zabít i slona, většinou však bývá považován za mírné a plaché zvíře.
Pro léčivé schopnosti jejich rohu byli jednorožci vybíjeni. Jeho slzy dokáží proměnit kámen zpět v organismus.
Příběh o jednorožci prý pochází z Indie.Podle pověstí také jednorožce mohla zavolat jen čistá panna

Rohy, krev a žíně jednorožce mají účinné kouzelné vlastnosti.

 
Jednorožec:
to nádherné mýtické stvoření sněhově bílé barvy, s dlouhým rohem uprostřed čela, zná s pohádek jistě každý z nás. Ale jak se na něj dívali ve středověkých dobách? Zkusím trošku poodhalit roušku tajemství.
Skutečně existoval bílý jednorožec se zlatým rohem, který je vyobrazený na tolika tapiseriích?.
Popisy tohoto bájného tvora se liší text od textu.
Řecký lékař, který navštívil roku 416 př. n. l perský dvůr, napsal, že v Indii žije divoké zvíře větší než kůň, s bílým tělem, tmavorudou hlavou a tmavomodrýma očima, jemuž z čela vyrůstá roh, který je asi 45 cm dlouhý, u kořene bílý, uprostřed černý a na ostré špici karmínový. Tento jednorožec je obvykle považován za kombinaci divokého indického osla, nosorožce a lehkonohé tibetské antilopy s rovnými dlouhými rohy, které se s bočního pohledu mohli jevit jako roh jeden .
Plinius Starší se v 1. století n. l. ve své Přírodovědě zmiňuje o "monocerovi", tedy jednorožci, který má uprostřed čela dlouhý černý roh. Indičtí Sírové na něj pořádali lovy, nebylo jej však možné chytit živého.

 
A jak se takový jednorožec lovil?
Jediným způsobem, jak jednorožce ulovit byla sladká
vůně panny, která ho zmámí na tolik, že jí položí hlavu do klína.

 
Víra v jednorožce se neomezuje jen na západní kulturu - čínský ťi-lin prý měl jelení tělo, koňská kopyta a jediný roh, který mu vyrůstal uprostřed čela a měřil asi 4 metry.
Na rozdíl od jednorožce západního, který dokáže být divoký a dokonce útočný, je ťi-lin ztělesněná mírnost: nežere nic živého a nešlápne ani na nejmenšího broučka či stéblo trávy.

 
Ve středověkých dobách byl jednorožec ceněn právě pro svůj roh, který v rozemleté podobě působil jako protijed proti všem známým jedům. Avšak dnes již víme, že rohy jednorožce, které se nacházely v pokladnicích chrámů , nebo vladařů byly většinou slonovinové kly narvalů či mrožů, kterým se v souladu se středověkým názorem, že každý tvor má svůj mořský protějšek říkalo mořští jednorožci. A číše indických vladařů byly ve skutečnosti vyrobeny z klů nosorožce.

 
Tak jak to tedy bylo, žili jednorožci nebo jsou jen výplodem našich fantazií? Pokud žili, možná byli právě pro svůj roh vyhubeni , ale možná někde v nedotčené přírodě, v hlubokém lese chodí v noci k tůni…Jednorožec

 
Původ:
Jednorožec je starodávný symbol čistoty a ochrany, v moderním pojetí znázorňuje i sílu, moudrost a věčný život. Řekové popisují jednorožce jako divoká zvířata s léčivými schopnostmi a jedním spirálovitým rohem.

 
Význam: Symbol jednorožce zvyšuje sexuální přitažlivost, ale má i léčivé schopnosti.

Jednorožec je bájný tvor podobný antilopě či koni s kopyty sudokopytníka. Obecně je považován za zosobnění dobra, později, v dobách křesťanství, také čistoty a panenství.
Zmínky o jednorožcích můžeme najít nejen v mytologii všech národů kolem Středozemního moře, ale také v čínských bájích. I když se popisy úplně neshodují, je poznat že všechny popisují jednoho tvora - sudokopytníka s jemným a křehkým vzhledem, podobného lani, antilopě či koni. Barva se mění podle popisu (včetně zelené). Také se všechny příběhy shodují na tom, že jednorožec je jemné zvíře, které nikdy nezabíjí (v Číně se jednorožci střeží i zašlápnout brouka či mladou trávu). Svou vůli však dokáže prosadit velmi dobře.

Popis
Jedná se o bytosti s bílou srstí, postavou podobni koni. Údajně se vyskytují ve všech lesnatých oblastech severní Evropy. Jsou vybaveni léčivým rohem.Jejich mláďata se rodí se zlatou srstí a až v dospělosti se srst mění do stříbrna a pak do bíla. Styku s lidmi se jednorožec vyhýbá, má velmi hbité nohy, takže se dá těžko chytit. Jednorožci jsou díky své síle, odvaze a rychlosti považováni za božskou bytost.
Roh jednorožce byl pokládán za lék na nespočet nemocí, proto bylo toto zvíře zobrazováno v mnohých lékárnách. V české a moravské heraldice to byl velmi oblíbený symbol.

 
DRUHY:

 
Zlatí jednorožci

 
isabelka

V některé literatuře se můžeme dočíst i o tzv. Zlatých jednorožcích, jež ale totálně ovládají všechno, dokonce i ostatní jednorožce. Můžeme je považovat za "krále" všech jednorožců. Ovládají tu nejtěžší magii a zbývá jich jen po hrstce. Spatří-li ho člověk, domů už se nevrátí ve stejném stavu, se kterým odešel, neboť jeho paměť je dočista vymazána.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 
Černí jednorožci

 
frísáček

Jsou považováni za bojechtiví až zuřiví, proto jsou odsuzováni ostatními mírumilovnými druhy. Někdo by mohl i říct, že jsou ztělesněním "opačného jednorožce" - nezastraší ho krev, můžou být spatřeni i ve válkách, bitvách, jsou silní a mohutní a rohy jsou zde spíše pro zabíjení než k léčení. Jsou i tací, kteří rozdíly mezi jimi a ostatními jednorožci nevidí (tedy kromě barvy, samozřejmě). Zkrátka, o něco divočejší, černí hřebci.
Černý jednorožec, dříve často používaný pro válečná tažení. má nejšpičatější roh. Pokud je dobře vycvičený, poslouchá na slovo. V bitvě může být velmi mocným nepřítelem. Dokáže proklít nebo uhranout člověka. Je čím dál méně používán pro válečné účely.
 

 



 
"Pegasojednorožci" Allicorni

 
kříženec

Aneb jednorožci s křídly. Tak ty známe téměř odkudkoli, zejména z obrázků kolujících po internetu. Mají symbolizovat nejen svou čistotu a velkolepou krásu, jakožto jednorožci, ale i volnost a vznešenost v zobrazení lehkých, opeřených křídel. Moc, kterou jim přisuzujeme je téměř podobná s ostatními, běžnými jednorožci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 
Stříbrní jednorožci

 
nová naděje

Podle některých ovládají vysokou magii a jsou hlavně vzácní. Jiná verze říká, že stříbrní jednorožci jsou vlastně ještě mladí - hříbata a teprve poté se z nich stanou ti praví bílí jednorožci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 
Jednorožec mořský
hra ve vodě
Tento tvor se označuje také jako -Poseidonův kůň-. Má modrozelenou barvu a je velmi plachý. Žije pouze v mořích a oceánech. Dokáže chodit po hladině nebo jednoduše žít pod vodou. Žije samotářsky či po velkých stádech. Živí se mořskými řasami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 
Jednorožec tlustorohý
Tento jednorožec je velmi silný a mohutný, zároveň má také největší roh. Je na něj také patřičně hrdý. Často je zachycován na obrázcích. V rohu nemá skoro žádnou magickou moc. Žije v lesích. Živí se především kapradinami.

 

 


 
Jednorožec modrý
Modrý
Zimní jednorožec posetý modrými znaky.Má velkou magickou moc. Jeho pohled má hypmotizující účinek. Patří mezi noční druhy jednorožců.Živí se sněhem. Žije sám.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Jednorožec mlhový
Tento jednorožec má krátký roh a bílé až modrofialové zbarvení. Zjevuje se za ranních mlh. Často se zjeví-na krátkou chvíli-i za úplňku. Je nemožné najít jeho stopy, chodí totiž po mlze. Okolo něj poletují motýlci a broučkové. Je velmi mírumilovný. Živí se ranní rosou.

 

 

 
Modrý leopardí jednorožec
modrý tygr
je velice vzácný druh jednorožce,
žije pravděpodobně v pralesích
nebo v džunglích a rád se proběhne
v lese a ve dne vylézá, v noci moc málo
spí a má takový zkroucený roh


 

 

 

 

 

 


 

 
Lví jednorožec
je vzácný druh jednorožců a žije na hodně suchých místech a může přežít týden bez jídla a vody, když se k němu přblíží nepřítel tak se postaví na zadní a začne útočit

 


 
Leopardí jednorožec
leopard?
se podobá modrýmu leopardímu jednorožci, ale nemají nic společného. celou noc odpočívá ale přes den ne a žije taky v pralesích


 


 

 
Tygří jednorožec
tygr
je taky vzácný druh jednorožců
a podobá se tygrovy akorád že
je to jednorožec a žije taky v
pralesích



 

 


 

 

 

 

 


 
Ohnivý jednorožec
je velice vzácný druh, jeho roh není vidět ale je to jinak jednorožec. žije ve vulkánech a na hodně horkých tropických místech

 

 

Stočorohý jednorožec
spiral
je vzácný druh jednorožců
má stočený roh. často má modré
oči, rychle běhá