Jdi na obsah Jdi na menu

Neoféma Modrohlavá

Neoféma modrohlavá je krásně pestře zbarvený papoušek, který je u českých chovatelů poměrně rozšířený. Podobné zbarvení má málokterý papoušek. Hlava a konce křídel jsou světle modré, hruď krásně červená, břicho žluté a záda zelená. Končetiny jsou šedorůžové. V přírodě můžeme tohoto ptáka nalézt na jihu Austrálie. Velikost je asi 19cm včetně ocasu. Tyto neofémy se dožívají průměrně dvanácti let.

Potrava: Jako téměř každý papoušek i neoféma modrohlavá konzumuje proso, dále miluje lesknici, loupaný oves a slunečnici, ale tu jen v omezeném množství. Někteří jedinci také mají rádi kardi. V hnízdním období můžeme podávat zrniny určené pro tuto dobu jako je niger, semenec, modrý zob, vaječná míchanice nebo rozmočený rohlík. Ze zeleného krmení jsou to třeba nedozrálé klásky pšenice a kukuřice, jablko, ptačinec žabinec a další trávy tvořící semena.

Rozeznání pohlaví a chov: Po přepeření je rozeznání jednoduché. Samec má červenou hruď a má výraznější barvy na rozdíl od samičky. Pokud ptáci ještě nejsou přepeření a chceme rozeznat pohlaví, tak se podíváme ptákům pod křídlo. Samičky mívají bílý pásek. Samečkové pásek nemají. Pro tento druh je ideální voliéra o rozměrech 2x2x1 metrů (DxVxŠ). Pokud chceme nechat tyto papoušky zahnízdit, je třeba, aby byli minimálně rok staří. Ideální rozměry pro budku jsou 25 x 25 cm a na výšku 35 cm. Vletový otvor 7cm. Samička snáší v průměru 5 vajec. Inkubace trvá 20 dní. Mláďata vylétají z budky asi ve stáří jednoho měsíce. Když mláďata vylétnou z budky, podobají se matce.

Mutace: V dnešní době bylo vyšlechtěno mnoho barevných mutací. Mutace jsou různé, některé jsou třeba jen tmavší, jiné zase světlejší, ale některé jsou od přírodní formy úplně odlišné. Jako jsou třeba mutace modré, běloprsé, straky, modré skořice a mnoho dalších.

 

Třída:  Ptáci (Aves)
Řád:  Papoušci (Psittaciformes)
Čeleď:  Papouškovití (Psittacidae)
Druh:  Neoféma modrohlavá (Neophema splendida)
Výskyt:  Austrálie
Velikost:  průměrně 19 cm
Hmotnost:  40 g
Kroužek:  4,0 mm
Počet vajec:  5 vajec
Inkubační doba:  20 dní
Potrava:  proso, lesknice, loupaný oves,...
Cena:  300-400 Kč přírodní zbarvení