Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kauza schody

30. 8. 2013

 Členská schůze konaná dne 14.6.2012 schválila investici na rekonstrukci schodů od jediného dodavatele Zámečnictví Fábera ve výši 825 581,- Kč za 6 kompletních schodišť. Zřejmě žádné další nabídky neexistují.
Tato nabídka byla platná do 14.8.2012. BD objednalo podle této nabídky dne 22.10.2012 dodávku celého díla tj. cca 2 měsíce po skončení její platnosti. Nejsou zde žádné termíny pro realizaci.

Nyní přijde ta zajímavější část:
Součástí nabídky je také doprava materiálu v celkovém počtu 960 km za cenu 22 160 Kc. Takže nové schody se nám přivezly z Paříže!!!
Neměla zde být pouze cesta jedna a všechny konstrukce někde uskladnit a převážet je postupně z menší vzdálenosti než ze Žebráku 120 km vzdáleného? Přepravovalo se 2,5 t materiálu, což by hravě uvezlo menší nákladní auto.
Jinak trasa Janovská - Žebrák měří 64 km podle navigace... Což znamená, že se něco dováželo 15x z uvedeného množství materiálu.

Asi je doprava moc levná a tak duo Fábera/Effenbergová vyfakturují tuto položku 2 krát, což znamená, že nás doprava našich nových schodů bude stát neuvěřitelných 45 320,- Kč...

Někdo asi zapomněl, že doprava byla kalkulována za celé dílo tj. 6 kusů schodů a ne pouze pro 3 kusy.

Navíc ještě přibude dalších 240 km za zabradlí pro vybourané stěny...

Tak to je jeden malý problém.

Větší je ten, že faktura na částku 412 966 Kč byla vystavena minimálně o týden dříve, než bylo celé dílo dokončeno!!! Co bylo předáváno a kontrolováno ze strany BD, když ještě 28.12.2013 probíhala montáž schodiště u zadního vchodu 398??? Je tedy úplně jedno co se fakturuje.

Zdá se, že naše společné peníze mohly být vyplaceny, i když dílo nebylo prokazatelně dokončeno... Proč toto nebylo konstatováno ve zprávě KONTROLNÍ KOMISE na členské schůzi z tohoto roku? Zprávu přednesla p. Jenšíková a v ní se toto i další závažná pochybení neobjevila!!!

Další otázkou je, proč se začalo s pracemi až 2 měsíce po objednání a proč v současné době tj. po 11 měsících toto dílo není stále hotové? Asi je stále špatné počasí, jak se nám někteří členové PBD snaží vysvětlovat tento neutěšený stav...

Ing. Dušan Hnilica